Konya’ya Güney Kore üzerinden üstün teknoloji…
Son verilere göre Türkiye’de 43 teknokent faaliyet gösteriyor. Son veriler diyoruz, çünkü 2011 yılında yapılan bir çalışmanın ardından elimizden düzenli bir veri yok. O dönemde Türkiye’de 32 teknokent faaliyette 11’inin de altyapı çalışmaları devam ediyor. Bunlar Teknokent, teknopark, teknoloji geliştirme merkezleri gibi isimlerle anılıyorlar. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için, şimdikinden başka bir şey yapması, ‘orta gelir tuzağı’ndan kurtulması yani Mevlana’nın da dediği gibi ‘Şimdi yeni şeyler söylemesi lazım’. Bu 43 teknoparkın dağılımına baktığımız zaman 6’sının Ankara’da 5’inin İstanbul’da 4’ünün de Kocaeli’de olduğunu görüyoruz. Diğer 28 teknopark farklı kentlere dağılmış durumda.
Bir taraftan hedeflere odaklanmak için her kent kendi teknoparkını isterken, bir taraftan şirketler de hem kendilerinin hem de Türkiye’nin hedeflerini yükseltmeye çalışıyorlar. 5 Mart’ta gazetemizde ‘İlko, Güney Kore ile ilaçta küresel oyuncu olacak’ başlıklı haberimiz bunun en çarpıcı örneği. Selçuklu Holding, Konya’da 2012 yılında devreye aldığı İlko İlaç tesisleri için yepyeni bir teknolojik atak yapıyor. Bu kapsamda Korea Biopark içinde faaliyet gösteren Genexine firmasıyla her iki tarafın kazanacağı bir ortaklık kurmuş. Haberimizin ayrıntılarını okumak isteyen “http://www.dunya.com/ilko-guney-kore-ile-ilacta-kuresel-oyuncu-olacak-221044h.htm ” adresini ziyaret edebilir. Haber içinde yazamadığımız birkaç gözlemi de burada sizinle paylaşmak istiyorum.
Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin ilaç sanayinde geri planda kalmaması için biyoteknolojik ilaçlara yönelmesini sağlayacak çalışmalar yapıyor. Hedefte biyobenzer ilaçlar var. Ancak İlko’nun hayata geçirmek istediği teknoloji bir sonraki adım olan ‘biyoüstün’. Tarihteki ilk biyoteknik ürünün ‘yoğurt’ olduğu kabul ediliyor. Kimyasal yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıklar için biyoteknolojik ilaçlar geliştiriyor. Bütün bu ilaçlar 5 kategoride tanımlanıyor. Biyobenzerler 3’üncü biyoüstünler 4’üncü ve şu anda üzerinde çalışılan son aşama. Biyoüstün’e de örnek olarak kanser ve kanser tedavisine bağlı sorunların giderilmesine yönelik ilaçları verebiliriz. Ya da daha uç bir örnekle Hebatit B olmuş bir hastaya, hastalık pozitifken yapılacak bir ‘aşı’ ile hastalığın tedavi edilmesi. Biyoteknolojide en son aşama ise gen tedavisi.
Böyle üstün bir teknolojiyi Türkiye’ye getirmek için kollarını sıvayan İlko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel ve Genel Müdürü Hatice Öncel’in heyecanı bizlere de geçti. Önce İrlanda’ya ardından Hindistan’a sonra Hz. Ali’nin sözü gibi ‘İlim Çin’de dahi olsa’ diyerek Güney Kore’ye uzanan teknoloji arayışlarının sonucu bu.
Özetlersek, Güney Kore’den gelen teknoloji, Hacettepe Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde ortaklaşa kurulan ‘İlkogen’ firması ile geliştirilecek. Ardından hızlı trenle 1 saat 50 dakika uzaklıktaki Konya 3. OSB’deki üretim tesislerine ulaştıracak. İlk ilaçlar 2017’de umarız küresel arenada boy gösterecek.
Türkiye’nin 43 teknoparkında böyle gelişecek 43 proje çıkarmak belki de ana hedef haline gelmeli.
GÖÇMEN YASASI NİSAN’DA
Gaziantep iş dünyasının ısrarla çıkmasını beklediği ‘Suriyeli sığınmacılara geçici çalışma izni’ konusunda gelişme var. Daha önceden bu sütunlardan duyurduğumuz beklenti cevap bulmuş. İddia odur ki 12 Nisan’da yeni bir ‘göçmen yasası’ çıkacak. Bu yasayla özellikle sınır kentlerinde kayıtdışı çalışan Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınması hedeflenecek.