Konya’ya da liman lazım

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Orta Anadolu’nun parlayan yıldızı, son dönemlerin belki de adından en çok söz ettiren illerden bir tanesi Konya. Hep Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip ili olarak biliriz Konya’yı. Deprem riski olduğunda da aklımıza ilk gelen göç etmek isteyeceğimiz şehirlerdendir Konya. Oysa ki Konya bunlardan ibaret olmayan, Anadolu’nun en çok parlayan, her iş alanında hizmet ve üretim yapma becerisine sahip en önemli illerimizden bir tanesidir. Konya ili ile ilgili okuduğum bir haber ile başlamak istiyorum önce. “Konya 2023 yılında 15 milyar olarak belirlediği ihracat hedefine ilerlemeye devam ediyor.” 

Habere göre, Konya 2014’e rekor ihracat ile başlamış. Sadece 2014 yılının ilk 3 ayı artışı geçen yıla göre %22.8. Yani Türkiye ortalamasının neredeyse 4 katı. Bu demektir ki Konya, çok hızlı koşuyor, çok hızlı ilerliyor. 

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Konya’yı coğrafi açıdan göz önüne getirdiğinizde, en yakın liman olan Mersin’e uzaklığı 358 km. Her türlü ürünü üretme potansiyeline sahip ve ihracatta önemli bir ilimiz olan Konya’nın, lojistik konusunda sorun yaşamaksızın ve maliyeti asgari şekilde çözümler üretmek gerekiyor. Yakın zaman önce gündeme gelen ve özel sektör tarafından ısrarla talep edilen Konya Lojistik Köy Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi kaçınılmaz bir durumdur. Halen sürmekte olan Konya- Antalya, Konya-Kayseri hızlı tren projeleri ve Konya-Mersin Limanı konteyner taşımacılığının da çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. 

Geçtiğimiz günlerde, Konya’lı iş adamları TCDD Genel Müdür Süleyman Karaman’ı ziyaret ederek, bu konulardaki taleplerini yinelediler. Habere göre, Lojistik Köy Projesi 2007 yılından bu yana TCDD Genel Müdürlüğü projeleri içerisinde yer almasına rağmen henüz ciddi bir çalışma başlatılamamış. Mersin Limanı’na yapılacak olan konteyner taşımacılığının verimli ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için Konya Lojistik Köyü’nün bir an önce tamamlanması gerçek manada önem taşımakta, zaten artan Konya potansiyelinin daha yukarılara taşınmasına fayda sağlayacaktır. 

Bugün itibarı ile Konya’dan Mersin Limanı’na yönelik olan mevcut hat işletmesi zor ve gecikmelerle sürdürülebilen bir hattır. Konya’lı iş adamlarının düşüncesine göre, Mersin Limanı’na konteyner taşımacılığı ve konvansiyonel ulaşım için çift hatlı, sinyalizasyonları tamamlanmış ve işletme hızı yüksek bir demiryolunun gerekliliği kaçınılmazdır. 

TCDD’de de bu konudaki gerekliliğe son derece inanmakta ve Konya Lojistik Merkezi için 1 milyon m2 alanın tahsis edileceği bilgisini vermektedir. Gerekliliğin çok daha fazla olduğunu dile getiren TCDD Genel Müdürlüğü, bu projenin çevre illere de yarar sağlayacağı inancındadır. Tüm temennimiz Konya gibi illerin sayısının her geçen gün artması ve misli misli ihracatlar yapmaları, birbirleri ile yarışmaları ve ülkenin sonuçta karlı çıkmasıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sezon sonu, sezon başı 13 Aralık 2024
Devalüasyon olmadan olmaz 06 Aralık 2024
Sermaye göçü 29 Kasım 2024