Konya’nın etrafı yeşilleniyor

Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ KONYA'dan yildiz.dogruer@dunya.com

Tarım ve sanayi kenti olan Konya’dan çevresindeki illere yolculuk eden hemen herkesin dikkatini çekmiştir yol kenarındaki ağaçlandırma alanları.. Bu alanların nerdeyse tamamı Konya Şeker tarafından ağaçlandırıldı. Tabelalarda bu bilgiyi de görürsünüz.Konya Şeker, sürdürdüğü ağaçlandırma projesi ile bölgemizde Türkiye nüfusu kadar ağaç dikmeyi hedefl iyor. Bölgede zirai üretimi artırmak adına çalışan, bölge tarımının geleceği için, nem regülasyonu için ağaçlandırma çalışmalarını sürdüren Konya Şeker, 2003 yılından bu yana 4 bin 475 kilometrelik çift tarafl ı yol kenarı ağaçlandırma güzergahı ile 8650 dekarı aşan 64 adet toplu orman alanında 12,5 milyonun üzerinde fidanı toprakla buluşturdu. 

Konya Şeker, Konya’yı çevre il ve ilçeler bağlayan karayolları ile köy yollarındaki çift taraflı ağaçlandırma çalışmaları yanında toplu orman alanlarına da kayısı, erik, elma, armut, şeftali, nektarin, ayva, ceviz, badem gibi meyve ağaçlarının dikimini gerçekleştiriyor. 

Yetkililer ağaçlandırma projesi çerçevesinde dikilen meyve ağaçlarının sayısının da 380 binin üzerinde olduğunu ifade ediyorlar. ‘Ben bozkır evladıyım ve yeşile sevdalıyım’ diyen Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ”Gayretlerimizle Konya Ovası’nın rengine 12,5 milyon ağaçla yeşil ton ekledik. O ağaçlar sayesinde Konya’nın iklimi tarımsal üretim için düne göre daha elverişli hale geldi. Ovada biyolojik canlılık arttı. Süne zararlısı ile mücadelede kimyasallar yoluyla işe yarar neteceler alınamıyordu. Biyolojik çeşitliliğin artması ile bu alanda da başarıya ulaştık” açıklamasını yaptı. Her gün onlarca insanın yol kenarlarında Konya Şeker’in diktiği ağaçların altında nefeslenmeye başladığını ifade eden Recep Konuk, “Nefeslenirken o ağaçların meyveleriyle ağızlarını da tatlandırmaya da başladılar” demekten de geri kalmıyor. 

Konya Şeker’in başlattığı sosyal sorumluluk projesi çerçevesindeki ağaçlandırma çalışmalarında bölgeye ve bölge iklimine uygun ekimler yapılmaya özen gösteriliyor. Konya Ovası’nda daha çok yeşil görmek için ağaç dikimlerinin artmasını bekliyoruz. Bu süreçte daha çok firmanın ve kurumun bu sorumluluğa ortak olmasının fark yaratacağını düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar