Konya’da neden lale festivali yapılmıyor?
İstanbul Büyükşehir belediyesi bu yıl 12. Lale Festivali'ni düzenliyor, Konya, Türkiye’nin en büyük lale üretim tarlasına sahip ve bu şehirde neden bir lale festivali yapılmıyor?
TÜİK verilerine göre 2016 yılında Türkiye’nin toplam lale üretiminin yüzde 98,5'‘ini Konya tek başına karşıladı. 2016 yılında Konya’da toplam 400 bin metrekarelik alanda 40 milyon adet lale üretildi. Konya Türkiye’nin toplam lale üretiminin yüzde 98,5’ini karşılayarak lale üretiminde birinci sırada yer aldı. Konya’yı 7 bin 500 metrekarelik alanda 382 bin 500 adet ( yüzde 0,9) lale üretimiyle İstanbul ve bin 980 metrekarelik alanda 148 bin 500 adet lale (yüzde 0,4) üretimi ile Yalova izliyor.
Turizm haftasına denk gelen dönemde her yıl üretici firma olan Asya Lale firması tarlalarda oluşan görsel şölene tanık olmaları için çiçek severlere kapılarını açıyor ve 400 dönümlük bir arazide soğan üretim yerinde lale çiçeklerini görme imkanı sunuyor. Meraklıları, gezginler, doğa severler ve fotoğraf sanatçılarından oluşan yerli ve yapancı bir çok insan her yıl oluşan bu renk şölenine tanık olmak için farklı şekillerde düzenledikleri turlarla ve bireysel imkanları ile bu tarlaları ziyaret için Konya’ya geliyor.
Asya Lale, kendi internet sitesinde tarlaların ziyaretçilere açık olacağı duyurusunda bulunuyor ve sosyal medya üzerinden oluşan ağlarla yaygın tanıtımların yapıldığını görüyoruz.
Karatay Belediyesi, sınırları içerisinde bulunan İsmil’deki büyük ilgi gören tarlalara neden ilgisiz kalıyor anlamak zor. Lale tarlalarına o kadar kötü bir yoldan ulaşıyorsunuz ki, buraya belediye hizmetinin gelmesi hem belediyenin etkinliğini artıracak hem de şehrin sahip olduğu önemli bir turizm değerini kazanmamızı sağlayacaktır.
Şeb-i Arus gibi Türkiye’nin en büyük etkinliğine ev sahipliği yapan Konya yeni mekanlar ve cazibe alanları oluşturmaya çalışıyor ve görsel bir şölen sunan lale tarlalarını şehrin tanıtımı adına bir turizm etkinliğine dönüştürmesi gerekiyor. Üretici firma bu konuda desteği esirgemeyecektir. Laleyi ve süs bitkisini tanıtma çabası içerisinde olan Asya Lale firması, özellikle tren garında bedelsiz çiçek dağıtımları yaparak çiçek sevgisini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Tesislerini ziyaret eden insanları çiçeksiz göndermemeye çalışıyor.
Tam da turizm haftasında yerli ve yabancı turistlerin Konya’ya yoğun ilgisi olduğu bir dönemde belediyeler, turizm kültür müdürlüğü lale festivali gibi bir organizasyonun oluşmasına destek verirse kazanan ilimiz olacaktır diye düşünüyorum. Konya’nın tanıtımına, turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu organizasyon olacaktır. Konya için yeni bir tanıtım imkanı olacaktır.
UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Çatalhöyük gibi önemli bir turizm bölgesine çok yakın bir alanda bulunan lale tarlaları için her yıl düzenlenecek bir etkinlik organize edilerek tarih ve doğanın birleşmesi sağlanacaktır.
Bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği güzel bir çalışmayı yazmadan geçmemeliyim, "Dünya Kadın Rekorları kategorisinde laleden oluşturulan en büyük Türk bayrağı 336 kadın çalışanla Mevlana Meydanı'nda hayata geçirildi. Dünya Kadın Rekorları temsilcisi de bunu onayladı. Mevlana Meydanı'nda 337,5 metrekarelik Türk bayrağını sergisi 23 Nisan’a kadar devam edecek.