Konya'da Makine sanayi kümesi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Otomotiv ana sanayi, yan sanayi ve trayler üretim alanında üretim yapan Konyalı kuruluşlar ilk çalışmalarına 2007 yılında başladıkları kümelenme dernek çalışmalarını gerçekleştirerek başkanlığına Mehmet Tekelioğlu'nu getirmişler. Ortak satın alma, işbirliği ve güçbirliği içersinde yollarına devam ediyorlar. Onlarla yakın çalışma içersinde olan Konyalı dökümcüler de kendi derneklerini kurup kümelenerek başkanlığa Mehmet Ali Acar'ı getirmişler. Kalite artırma ve eğitim alanında çalışmalarla onlar da gelişmelerini sürdürüyorlar.
Eskişehir seramik kümesinden bir süre önce söz ettikten sonra, başka kentlerdeki kümelenme çalışmalarıyla ilgili bilgiler almaya başladım. Bunlardan birisi de Konya Makine Sanayi kümesi.
Bu konuya girmeden önce geçenlerde Konya Sanayi Odası Başkanı dostum Tahir Büyükhelvacigil ile yaptığımız sohbetten söz etmek isterim. Büyükhelvacıgil, "Konya'da ne var ne yok?" sorumuza yanıt verirken yaklaşık 45 dakika şehrindeki gelişmeleri çoşku ile ve soluksuz anlattı. yeni projelerinin özel sektör öncülüğünde doğalgaz deposu kurma kararları olduğunu söyledi. Büyükhelvacıgil, 10 kümeden birinin kentlerinde kurulduğunu belirterek, "Kendimiz olmalıyız" diyerek, Mevlan'nın sözüne atıfta bulunup, "Hamdım, piştim, yandım" diyerek gelişmenin bir süreç olması gerektiğinin altını da çizdi. Ayrıca,  "Biz'i, nefsimize tercih etmek kümenin başarısı olacaktır" yorumunu yaptı.
Konya son dönemde önemli gelişme gösteren bir sanayi kenti olarak "Makine Sanayi kümesi"ni kurmuşlar. Ve onların yakın sektörü, döküm sektörü temsilcileri de derneklerini kurup kümeleşme çalışmasını başlatmışlar.
Konya'da ana sanayi ve yan sanayide otomotivde 2500'e yakın kuruluş var. Bunlardan 350'si otomotiv ana sanayii ile çalışmaya uygun kuruluşlar. Yan sanayiye çalışan Konyalı kuruluş sayısı ise 2000'e ulaşıyor. Motor subap, motor piston ve gömlek, krank, dişli, aks, conta, araç üstü vinç, komple dingil parçalarında Konya otomotiv yan sanayi rekabetçi düzeye ulaşmış, kabul edilir durumda. Türkiye trayler üretim pazarında Konya 5000 üretim kapasitesi ile üçte bir paya sahip durumda.
Bu sektörde Otomotiv yan sanayi küme derneği kurulmuş, başkanlığına Mehmet Tekelioğlu getirilmiş. Tekelioğlu, "Türkiye'deki tüm kümelerle ortak satın alma, işbirliğimiz ve güç birliğimiz var."diyerek çalışmalarının yönünü ortaya koyuyor. Bu sektöre girdi bağlantısı çok yüksek olan döküm sanayi de bir küme oluşturmuş. Onun başkanlığını da Mehmet Ali Acar yapıyor. Acar, bu kümenin amacının  Konya'daki 400'e yakın dökümcünün üretim maliyetlerini azaltmak, , ürün kalitesini yükseltmek ve bunu sağlamak için üyeleri arasında işbirliklerini artırırken eğitimle bunu desteklemek olduğunu söylüyor.
Otomotiv yan sanayi derneği küme temsilcisi Hüseyin Keleş, 2007 yılında örgütlenme çalışmasını başlattıklarını, kriz yılında dernekleştiklerini, bugün 74 üyeleri olduğunu söylüyor. Her ay bir toplantıda bir araya geldiklerini belirtip, 2012 yılında her ay bir firmaya konuk olmaya başladıklarını, bunun "Bilgisini paylaşmayı sevmeyen Konyalı üreticiler için bir devrim olduğunu" öne sürüyor.
Makıne kümesinin KSO'sı adına Teknik danışmanı Muhittin Koraş, küme çalışmalarını başlangıç, orta dönem ve olgun şirketler olarak üçe ayırdıklarını belirtip, "Bu yıl içersinde tüm firmaların üretim bilgilerini toplayıp bir rehber yayınlayacağız" diyerek, bu yılki önemli bir çalışmalarını ortaya koyuyor. Koraş, Konya'daki dört üniversitenin içinde olduğu 50 milyon dolarlık "Yenilikçilik merkezlerinin" de bir ilk olma özeliliği taşıdığının altını çiziyor.
Konya, 10 yıl önce 120 milyon dolar olan ihracatını son yılda bir ayda gerçekleştirik hale gelmiş. Türkiye'de ihracatta ürün çeşitliliğinde 4. İhracatçı şirket sayısında 5. Sıraya yerleşmiş. İSO 1000 listesinde 2005 yılında 14 olan şirket sayısını son yıl 24'e yükseltmiş. Kentteki OSB sayısı 9'a çıkarken Türkiye'nin ilk Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi bir zamanlar Savunma Sanayii yatırımları bekleyen Karapınar'da ilan edilmiş.
Ulaşım ağında da hızlı trenle önemli gelişme sağlayan Konya'da bu kümelenmeleri gerçekleştiren iş adamları, önemli bir otomotiv üretim firmasının üretim alanı olarak Konya'yı seçmesi için bütün altyapının hazır olduğunu ifade ediyorlar.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar