Konya'da bilişim vadisi doğuyor
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun en mahrem kayıtlarının saklandığı Konya, bugün Türkiye’nin güvenli 'bilişim vadisi' olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Kalkınma Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın işbirliği ile son birkaç yıldır yürütülen çalışmalar sonucu Türkiye'de bir “Kamu Entegre Veri Merkezi” kurulması için Konya’nın en uygun iller arasında olduğu tespit edildi. Konya’da kamu kesimine ait verileri daha etkin ve güvenli şekilde yedeklemeye imkân sağlayacak bir merkezin kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindi.
KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya’nın kamu yanında, ulusal ve uluslararası özel sektör firmalarına hizmet verecek uluslararası bir veri merkezine de uygun olduğunu düşündüklerini ifade ederek, "Çalışmalarımızı bakanlıklar, Konya Valiliği ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde yoğunlaştırıyoruz” dedi.
Babaoğlu, uygulanacak proje ile Türkiye’nin ortasında yer alan Konya'da olası dış tehditlerden en az etkilenecek arazi altyapısı, iklim şartları, doğal afet riski, enerji güvenliği gibi birçok parametrenin detaylı bir şekilde inceleneceğini vurgulayarak, beklentileri karşılayacak bir işletme modelini de içerecek bu proje ile elde edecekleri raporun Türkiye ve dünyaya referans olacağını belirtiyor.
Yeni ulaşım yatırımlarıyla diğer metropol şehirler ve denizlere hızlı ulaşım imkanı kazanan KOP Bölgesi’nin merkez ili Konya'nın yenilenebilir enerji projeleri ile ülkenin güneşten enerji üretim merkezi haline dönüşmekte olduğunu ifade eden Babaoğlu, "Yeterli arazi varlığına sahip Konya, sanayi ve güvenlik hassasiyeti olan yatırımlar için çok cazip bir konuma dönüşüyor" dedi.
Kamu Veri Merkezi Projesi'ne ilave olarak ulusal ve uluslararası ölçekte kamu ve özel sektör taleplerine cevap verebilecek uygulanabilir bir veri merkezi modelinin ortaya konulabilmesi ve bu yatırım için Konya'da en uygun alanların belirlenebilmesi amacıyla KOP olarak çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran
Babaoğlu, "Analiz sonuçlarına göre uluslararası taleplere de cevap verebilecek bir veri merkezi kurulum stratejisi belirlenecek; üretilen rapor, ulusal ve uluslararası paylaşıma açılacak, yatırımcıların bölgeyi tercih etmeleri için gerekli çalışmalar yürütülecektir.” diyerek Konya'nın güçlü konumuna dikkat çekiyor.
Konya, bu proje ile teknoloji bakımından ülkenin önemli merkezlerinden biri olacağa benziyor.