Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin cazibesi arttı
Konyanın ileri teknoji hamlesi konusunda umut bağladığı Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) İnnopark AŞ tarafından yönetiliyor. Konya TGB, faaliyetlerini Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) desteğiyle inşa edilmiş olan Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi binasında sürdürüyor. Innopark AŞ’nin ortakları; Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Ticaret Borsası, Konya Ticaret Odası, ve Konya’da faaliyet gösteren 18 sanayi kuruluşundan oluşuyor.. İnnopark bünyesinde 32 firma yer alıyor. Bu firmalar yazılım, tasarım, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerini burada yürütüyor. Konya TGB, OSB odaklı teknoloji geliştirme bölgelerinden birisi. Reel sektör temsilcilerinin ağırlıklı olarak yönetiminde görev aldığı İnnopark’ta teknolojik üretim odaklı teknoloji geliştirme bölgesi olmak hedef. İnnopark’la orta ve ileri teknoloji ürünlerinin üretimi ve ihracatını artırmak en büyük hedef.
İnnopark Genel Müdürü Fatih Mehmet Botsalı, sanayiye yakın olmasının İnnopark için büyük bir avantaj olduğunu belirterek, "Sanayicimiz bizim farkımızda .Firmalarımız teknoloji geliştirme bölgesi olmanın verdiği vergisel teşvikler ve desteklerden yararlanıyorlar. Sanayici üniversite ile iş birliği kurabiliyor. Üretilen bilginin sanayiye aktarılmasında ara yüz görevi yapıyoruz. Biz aslında kar amacı olan bir kuruluş değiliz. Tamamen iş birliği oluşturmaya odaklandık. İnovasyonun geliştirilmesi için gerekli etkileşimi sağlıyoruz. İnovasyon bilinci ve altyapısı oluşturmaya çalışıyoruz" diyor.
Botsalı, kümelenmenin iddialı oldukları konulardan birisi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de şu anda teknoparklarda kümelenme daha henüz başlangıç aşamasında.Bünyemizde şi anda 4 kümemiz yer alıyor. Bu kümeler tarım makineleri, otomotiv yan sanayi, ayakkabı ve döküm kümeleri şeklinde. Biz özellikle biyomedikal kümelenmesi ve savunma sanayi kümelenmesi kurma hedefindeyiz" ifadesini kullandı. Endüstri 4.0 için farklı projeler geliştirme aşamasında olduklarına dikkat çeken Botsalı, "Endüstri 4.0’da sanayiye hizmet verebilecek uzman bir ekip oluşturmaya çalışıyoruz. Bu endüstri 4.0 uygulamalarına ağırlık vermemizi sağlayacak bir ekip olacak "diyerek yaptıkları çalışmalara dikkat çekiyor. İleri teknoloji ürünlerin üretimine odaklanmış bir İnnopark ile yüksek katma değerli ürünler üretmeye yoğunlaşm bir Konya sanayisi oluşturulduğunda ihracatımızda hedeflediğimiz seviyelere daha kolay gelecektir. İnnopak’ın daha etkin kullanılmasını ve bölgemiz ekonomisine desteklerinin artmasını bekliyoruz.