Konya, daha çok yabancı yatırımcı çekmek istiyor
Yerli yatırımcılar kadar yabancı yatırımcılar için de cazip bir il Konya. Hammadde tedarikinde sağladığı kolaylıklar, ekonomik gelişim potansiyeli, lojistikte sunduğu avantajlar, güçlü sanayi altyapısı, deprem riskinin az olması… Konya’nın sağladığı bu avantajlardan faydalanan yatırımcılara en iyi örnek sanırım Unilever olur. Unilever, 35’inci Algida dondurma fabrikasını Konya’da açmıştı. Kentimizde iş yaptıkça Unilever’in Konya’ya yatırım yapma iştahı daha da arttı ve yapımı devam eden 5. OSB’den yer talep ettiler. Şimdi burada 303 bin metrekarelik alanda, 200 milyon euroluk yatırımla Unilever, ev ve kişisel bakım ürünlerinin üretimini de gerçekleştirecek. Avantajlarımız her platformda, Konya’mızın oda başkanları tarafından dillendiriliyor, yerli ve yabancı yatırımcıya anlatılıyor…
Gelin bu açıklamalara kulak verelim…
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya’nın avantajları eğitimli insan gücüdür” diyor. Evet Konya’nın 4 üniversitesi var ve 5’incisi de kurulum aşamasında. Kütükcü, diğer avantajları ile şöyle sıralıyor: “Arazi şartları yatırıma minimum maliyetle dönüştürülebiliyor. Lojistik yönden avantajları Konya-Karaman-Mersin hızlandırılmış demiryolu hattı ile Mersin limanına hızla ulaşacak olması. Mozaik sanayi yapısı nedeniyle her ana sanayi kendine yan sanayi bulabiliyor. Yerel yönetimleri, siyasetçileri ve odalarıyla, sivil toplum örgütleriyle her yatırımcıya kucak açmış bir şehiriz. Hızlı tren ile Ankara’ya bir buçuk saat mesafedeyiz. Havayolu ile İstanbul’a günde 8 sefer düzenleniyor. İzmir seferleri var. Şehircilik olarak çok gelişmişliğimiz tartışılmaz. Konya, büyükşehir avantajlarını sıfır stresle sunuyor… Marmara havzasına sıkışan büyük sanayi yatırımlarının Anadolu’ya yayılmasına Konya olarak ev sahipliği yapmaya hazırız.”
İç Anadolu’nun kadim ticaret şehri Konya’nın nasıl daha iyiye gidebileceğini bir de Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ten dinleyelim: “Ulaşım altyapısını düzeltmeye ve güçlendirmeye çalışan Konya’nın daha çok yabancı yatırımcı bulması lazım. Aslında spesifik sektörlerde yatırımcıları Konya’ya çekmemiz gerek. Konya, Gaziantep, Denizli ve Kayseri gibi şehirler ulaşım altyapısı nedeniyle yabancı yatırımcıları yeterince çekememişlerdir. Yabancı yatırımcıların Anadolu kentlerinde AVM kurma haricinde sanayi yatırımları yapması gerekiyor. Konya yabancı yatırımcılara her türlü fırsatı sunuyor. Ulaşım alt yapısını hızla güçlendiren bir şehiriz.”
Konya’da organize sanayi bölgesindeki genişleme alanı çalışmaları devam ediyor. Biz de inanıyoruz ki Konya bundan sonra markalaşarak hem yerli hem de yabancı yatırımcılarının gözdesi olacak…