Konut piyasasında hareket devam ediyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Gazetelerde yayınlanan markalı konut ilanlarına bakılır ise konut sektöründe hareket devam ediyor.

Konut sektöründe devam eden hareket sanayicileri özellikle tekstilcileri de cezbediyor.

Çok sayıda tekstilci, ana işi yanında konut yatırımına soyundu.

Son olarak Güneydoğu Anadolu'nun en büyük sermaye grubu olan Konukoğlu'nun da konut yatırımına gireceği öğrenildi.

İstanbul'da çok sayıda tekstil tesisi kapatıldı. Makineleri söküldü. Arsalarına konut yapıldı. Yapılıyor.

Acaba tekstilciler neden konuta yönelmeye başladı. Konut sektörü sanayicilikten daha mı fazla kazandırıyor?

Evet tekstil sektöründe dalgalanmalara oldu ama, tekstil devamlı kazandırdı. Bugün konuta yöneler tekstilciler tekstilde battıklarından değil, daha fazla kazanmak arayışında müteahhitliğe soyunuyor.

Bizim işadamlarımız birinci kuşak işadamı. Sermayeyi kendileri oluşturdu, yatırımı kendileri yaptı, tekstilde kendileri başarıya ulaştı. Açık anlatımıyla geldikleri noktaya sıfırdan başlayarak geldiler. O sektörde beceri kazandılar. Başarı kazandılar.

Şimdi bambaşka bir sektöre giriyorlar. Üstelik bu sektörün sanayi gibi devamlılığı yok. Proje bazı b aşarı sağlama şansı veya batma riski var.

Bugüne kadar müteahhitliğe soyunan eski tekstilcilerin hepsinin kazanç sağladığı söylenemez. Kazananlar, ellerindeki gayrimenkulü bu işi iyi bilen bir müteahhidin desteği ile konuta veya ofise dönüştürenler.

İyi de ellerindeki eski fabrika arsası veya daha önce alınmış gayrimenkul üzerindeki bina tamamlandıktan sonra ne yapacaklar. Onlar da müteahhitler ile birlikte rekabet içinde yeni arsa arayışına mı girecekler?

Sanayiciliğin devamlılığı ve sanayicilikteki başarıların tuğla gibi üst üste sıralan şekilde birikimi yukarılara çıkarması benzeri bir tablo gayrimenkulde yok.

Gayrimenkul yatırımında her proje tek başına başarılı olabiliyor veya başarısız olabiliyor.

Tabii ki sermaye grupları, işadamları neyi yapacaklarına kendileri karar verirler. Bu konuda sermaye gruplarına, işadamlarına şunu niye yaptın, bunu niye yapmadın diyerek sual edilmez.

Buradaki değerlemeler olan bitene dışarıdan bakanların değerlemesidir. Ekonomi için önemli olan sanayi üretimidir. Çünkü devamlılığı vardır. Döviz kazanma şansı vardır.

Konut ve ofis yatırımları sosyal yatırımlardır. İnşaat süresince ekonomiye katkı yaparlar. Bittikten sonra katkıları sosyal katkıdır.

Türkiye'de tasarruflar sınırlı olduğu için, tasarrufların yatırımlar arasında dağılımı önemlidir. Sanayiye gidecek yatırımların daha büyük kısmının konut ve ofis yatırımına kayması ekonomik bakımdan olumlu bir gelişme sayılamaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018