Konut almanın zamanı mı?
Konutta arz-talep dengesi, arz lehine hızla bozuluyor. Belediyeler geçen yıl 823 bin konut için inşaat ruhsatı verdi. Bu sayı, 2009'un tam yüzde 59 üstünde. 2009 yılında inşaat ruhsatı verilen konut sayısı 518 bindi.
Tamamlanıp kullanım izni alınan konut sayısı ise geçen yıl 351 bin düzeyinde kaldı. Kullanılabilir duruma getirilen konut sayısı 2009'a göre yüzde 13 azaldı. 2009 yılındaki izin sayısı 404 bin düzeyinde bulunuyordu.
Bitmiş ve kullanıma hazır hale gelmiş konut sayısında geçen yıl bir azalma olduğu halde, yani arz azaldığı halde bu durum fiyatları yukarı iten bir etki yaratmadı. Bunun iki nedeni olabilir. Birincisi, demek ki tamamlanan ve kullanılabilir hale gelen 351 bin konut ihtiyacın üstünde. İkincisi de, önceki yıllarda tamamlanan konutlar satılıp eritilememiş, bir stok devri söz konusu. Dolayısıyla 2010'da satışa sunulan konut sayısı ya da konut arzı, talepten yukarıda oluştu ki, fiyatlar artmak bir yana kimi yerde geriledi, en azından değişmedi.
Bir kısmı bu yıl, bir kısmı en geç önümüzdeki yıl tamamlanacak olan geçen yıl ruhsata bağlanmış 823 bin konut için bu kez yapı kullanma izin belgesi verilecek. Kullanıma hazır hale gelecek bu konutlar için yeterli talebin yaratılması mümkün olabilecek mi peki?
Zor, hatta olanaksız gibi… Geçen yıl yapı ruhsatı verilen konutların 500-550 bini, ağırlıkla bu yıl içinde olmak üzere bir-iki yılda kullanıma hazır hale getirilecek. Bu konutlara talep yaratılabilecek mi ya da ne olacak da böyle bir talep doğacak?
Konut gibi bireysel bazda çok önemli olan bir yatırıma girişmenin temel koşulları var:
Gelecekte fiyatların çok yukarı gideceği gibi bir düşünceniz varsa, yani mevcut veriler fiyatların artacağını gösteriyorsa elinizi çabuk tutmak istersiniz. Şimdi öyle bir tablo var mı; yok, hatta tam tersi…
Kredi kullanarak konut alacaksanız ve kredi faizlerinin artacağını tahmin ediyorsanız acele edersiniz. Kredi faizleri, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklara ilişkin kararıyla bir miktar artış gösterdi. Ancak, bu artış henüz kredi kullanarak konut almak isteyenleri caydıracak boyutta değil. Dolayısıyla, gelecekte zorunlu karşılıkların, bağlı olarak da kredi faizlerinin daha da artacağını düşünenler için bugünler konut satın alma açısından en uygun günler… Ama hesabı iyi yapmak, konut kredisi faizinde ortaya çıkması olası artışı ve bunun getireceği yükü, konut fiyatlarında yaşanabilecek gerilemeyle iyi kıyaslamak gerekiyor. Yoksa, kredi faizindeki artışın yükünden kaçayım derken, görece yüksek fiyatla konut alınması da söz konusu olabilir.
Ancak, alacağınız konut için kredi kullanmayı düşünmeyecek ölçüde nakde sahipseniz, beklemek en iyisi gibi görünüyor. Hele hele kredi faizlerinde ortaya çıkacak artışla konuta talebin daha da düşmesi, bunun da konut fiyatlarını bir miktar daha aşağı çekmesi olasılığı dikkate alınırsa, beklemekte kuşkusuz yarar var.
Dolayısıyla, dönem dönem gündeme getirilen "konut almak için uygun zaman mı" sorusunun tek yanıtı yok. Sorunun yanıtı; elinizdeki nakdin büyüklüğüne, ne ölçüde kredi kullanacağınıza bağlı. Belki daha da önemlisi, konutun örneğin bir otomobil yatırımı gibi görülemeyeceği. Hoşunuza giden otomobili üç ay sonra da alabilirsiniz, yeni modelini bekleyerek bir yıl sonra da… Ama hoşunuza giden ve içinize sinerek oturacağınızı düşündüğünüz konutu bulursanız, bir miktar artı maliyete katlanmak da gerekir.