Konukoğlu’ndan Suriyeli işçilerin kayda alınma önerisi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Gaziantep Sanayi odası başkanı Adil Sani Konukoğlu, kayıtdışılık yaratan kentlarindeki Suriyeli işçilerin kayıtlı sistem içine alınması için formül önerdi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na kentlerindeki Suriyeli’lerin durumlarını, çalışma konularını sordum, var olan sorunların nasıl aşılacağı kıonusunda önerisini istedim.

Konukoğlu, iki farklı grup olduğunu belirterek, bunlardan Gaziantep ve Kilis’te kamplarda yaşayanların tüm ihtiyaçlarınınh devletçe karşılandığını ve kampı terketmelerinin özel izne bağlı olduğunu ve bunların çalışma koşullarıyla ilgili uhtiyaçlarğı olmadığını belirtti.

İkinci grupta yer alanların pasaportlu ve pasaportsuz olarak gelen kamp dışında kalan gelir durumu daha iyi olanlar olduğunu, bunlardan pasaportlu gelenlerin vize sırunu olmadığını söyledi. Pasaportsuz gelenlerin ise valuilik tarafından verilen özel kimlikle gelir durumlarına göre ikamatlerinin farklı şekilde sağlanmakta olduğunu ifade itti.

Konukoğlu, gelir durumu iyi olanların ticaret yaparlarken, çalışmak zorunda olanların ise tarım, ticaret, ev işleri ve küçük iş yerlerinde çalıştıklarını söyledi. Sorunun bu çalışmak istiyenler için izinlerinde ortaya çıktığını belirtten Adil Konukoğlu, “Mevcut çalışma mevzuatına göre yabancının Türkiye’de çalışabilmesi için pasaportu olanlar, emniyetten ikamet alıp, ardından Çalışma Bakanlığından izin almak zorundalar. Pasaportu olmayanların ikamet almaları yasaüya göre mümkün değil. Bu nedenle bu durumdaki Suriyelilere verilen kimlik belgelerinin ikamete esas kabul edilen belge kabul edilerek, buna dayalı ikamet verilmesi gerekir. Bu ikamet izni alınabilmesi yaklaşık bir ay sürüyor. Ayrıca, ikamet izni alındıktan sonra çalışma müsadeinin alınmasında da önemli zorluklar bulunuyor. Formların, doldurulup çıktısı alınıp imzalandıktan sonra Bakanlığa gönderiliyor. Ardından iki aylık sürede izin alınabiliyor.

Suriyeliler genellikle KOBİ’lerde küçük işyerlerinde çalışıyorlar. Hem yeterli belgeleri dolduracak bilgi beceriye sahip değiller. İşyeri değiştirmede de bütün prosedür tekrarlanıyor. Bu formaliteler, KOBİ’lerin Suriyelileri daha çok kayıt dışı çalıştırmalarına yol açıyor.” diyerek durumu oortaya koyuyor.

Bunun ardından ise çözüm önerisini şöyle açıklıyor: “Pasaportlu ve paüsaportsuz Suriyeliler, ikamet ettiği mahalle muhtarından aldıkları belge ile Valilikten aldıkları özel kimlik belgeleriyle, İl Emniyet müdürlüğünden verilen ikamet belgesi ile, ildeki Çalışma Müdürlüğünden beklemeksizin 6 aylık çalışma izni alabilirlerse, bu belge ile çalışacakları işyerine başvuru yapabilirler. İşyeri bu belge ile işçiyi kayıtlı olarak çalıştırmaya çalıştırabilir. Kayıt dışı Suriyeli çalıştıranlar böylece büyük cezalardan kurtulur.”

Suriyeli işçiler için bu Konukoğlu’nun önerisi hayata geçerse, zorunluluk nedeniyle gündeme gelen kayıtdışı sorunu gündemden düşer. Sağlıklı ve kayıtlı sisteme geçilir. Öneri dekkate alınmalıdır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar