Konkordato müracatında yeni sürece dikkat

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Hakan Şirin - Mali Müşavir

Ülkemizin ekonomi gündeminde sıkça duyamaya başladığımız bir kavram konkordato. Kısaca tanımlayacak olursak borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için başvurduğu hukuki bir süreçtir.

İflas erteleme müessesinin suiistimale açık olduğunun görülmesi ile iflastan kurtulmak isteyen iyi niyetli kişilere can simidi olan konkordato, 7101 sayılı Kanun ile yeni haline getirilmiştir. Bu hali ile işlemekte iken alacaklıları korumadığı görülmüş olup 06.12.2018 tarihinde yayınlanan 7155 sayılı Kanun ile İcra İflas Kanunu’nun konkordato müracaatını düzenleyen 286’ncı maddesine ek hüküm getirilmiştir. Bu hükümde, konkordato müracaatından bulunacak şirketlerin mahkemeye ibraz edileceği evraklar arasına Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından Türkiye Denetim Standartları’na göre yapılacak denetim kap-samında hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşeceği hususunda makul güvence veren denetim raporu ile dayanakları ilave edilmiştir.

Peki, buradaki sorun ne?

06.12.2018 tarihinden önce yapılacak konkordato müracaatında finansal analiz raporu istenmekte olup bu rapor Türkiye Denetim Standartları (TDS) kapsamında hazırlanması zorunlu değildir. Meri 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 286’ncı maddesinin e bendine göre istenilen makul güvence veren denetim raporu hazırlanması asla kısa sürmeyen bir rapordur. Mali tabloları en sade firmalar için bile yapılması gereken sayımlar, envanter değerlemeleri, dış teyitlerin alınıp kontrol edilmesi vb. süreçlerin zorunlu hale gelmesiyle ivedi rapor tanzimi mümkün değildir. Dolayısı ile firmalar konkordato müracaatlarını önceden öngörmeliler ki makul güvence veren denetim raporunun hazırlanmasına makul bir süre oluşmalıdır. Eski süreçte olduğu gibi konkordatoya karar verip ertesi gün konkordato müracaatı yapma imkanı pek kalmamıştır. Muhtemeldir ki gereken titizliğine uymayarak rapor düzenleyebilecek bağımsız denetim firmaları da çıkabilir. Ama unutmamalıdır ki bağımsız denetim firmaları verdikleri raporların doğruluğu ile direk sorumludurlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar