Konfeksiyoncular pazar kaybetmemek için elde bavul seyahatteler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Ülkemizin önemli ihracat kalemi tekstil-konfeksiyon. Bu sektörün temsilcileri, İstanbul Havalimanı'ndaki patlama ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yabancı alıcıların artık Türkiye’ye gelmediklerini, o nedenle pazar kaybetmemek için elde içinde örnek üretimlerin bulunduğu bavullarla sürekli seyahat etmek zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Sektörün dernek temsilcileri de bunu açıklıkla dile getiriyorlar. Zamanla düzeleceğine inandıkları bu durumun bir yandan fiyat indirimine, bir yandan maliyet artışına neden olduğunu belirterek, ekonomi yönetiminin bu dönem için bazı geçici destekler geliştirmesinin sektöre faydalı olacağını belirtiyorlar.

Bu konuyu bire bir yaşayan eli taşın altındaki üretiminin yüzde 97-98’ini ihraç eden bir konfeksiyoncu dostuma görüşlerini sordum. Şöyle dedi:

“Atatürk hava limanı saldırısından önce her hafta en az üç-dört yabancı alıcı firmamızı ziyaret ederdi. Onların ziyaretleri kesilince, şimdi iki kızım haftada 3-5 seyahat yaparak, pazarı zinde tutmak için müşterilerimizin ayağına elde örnek koleksiyon ürünlerimizin olduğu bavullarla seyahat ediyorlar. Bu seyahatler sırasında da torunları babaanneye, anneanneye bırakılıyor.

Müşterinin ayağına götürdüğümüz ürünlerde, onlar yüzde 5-10 fiyat indirimi önerisinde bulunuyorlar. Oysa, son dönemde maliyetler ve işçilik yüzde 30 arttı. Ayakta kalmak, pazar kaybetmemek için neredeyse karsız, başabaş satışları sürdürmeye gayret edilyoruz.

Sanki Havalimanı'ndaki bomba bizim sektörün üzerinde patladı. Şimdi bütün sektör, bu dönemden en az zararla çıkmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Bu krizi de aşarız. Herhalde yabancılar birkaç ay içersinde tekrar ülkemize gelmeye başlarlar. Çünkü biz hem kalitemiz hem fiyatlarımız hem de siparişleri en kısa zamanda raflarına ulaştırma bakımından rakiplere göre avantajlara sahibiz. Şimdi döneme uygun davranıyoruz ve ‘bu da geçer yahu’ diyoruz.”

Tekstil-konfeksiyon-hazır giyim sektörü son yıllarda sürekli olarak 25 milyar doları aşan ihracat potansiyeliyle ihracatçı sektörler içerisinde her yıl ilk üç arasında yer alıyor. Hem de yüksek istihdam sağlayan bir sektör olarak ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor.

Bu nedenle belki tekstil-konfeksiyon ihracatçılarına geçici olarak bu dönemde seyahat desteği vererek ekonomi yönetimi katkıda bulunabilir diye düşünüyorum...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar