Kömüre dayalı enerji kullanmak Türk şirketlerini...
Kömüre dayalı enerji kullanmak Türk şirketlerini yatırım portföylerinin dışında bırakabilir
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Akbank’ın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye’nin derecelendirme ve raporlama desteği ile yürütülen CDP İklim Değişikliği Programı 2015 Türkiye Raporu açıklandı.
CDP, şirketlerin iklim değişikliğine yönelik stratejilerini uluslararası kurumsal yatırımcıların bilgisine sunabileceği bir platform sağlıyor.
CDP’ye Türkiye’den dahil olan 46 şirketin verdikleri yanıtları analiz eden rapora göre, CDP Türkiye İklim Değişikliği Projesi’nin başladığı 2010 yılından itibaren yanıt veren şirketlerin sayısında yüzde 250 oranında artış yaşanmış.
Yanıt veren 46 şirketin 35’inin BIST 100 şirketleri oluşturuyor. Yanıt veren şirketlerin yüzde 95’i iklim değişikliği konusunu üst düzey ve yönetim kurulu seviyelerine taşıdığını söylüyor. Şirketlerin yüzde 89’u da iklim değişikliğini iş stratejilerine dahil ettiklerini ifade ediyorlar. Türkiye’de emisyon azaltım çalışmaları açısından da 2010 yılından bu yana yüzde 300 oranında bir artış kaydedilmiş durumda.
Yerel olarak belirlenen CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi’nde yer alan T. Sınai Kalkınma Bankası, Brisa, Garanti Bankası, Turkcell İletişim Hizmetleri ve Arçelik, CDP Türkiye İklim Saydamlık Lideri ödüllerine layık görüldüler.
Küresel olarak belirlenen CDP İklim Performans Liderlik Endeksi listesine girerek Küresel A Liderlik Listesi’nde yer almaya hak kazanan tek Türk şirketi ise Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası, CDP Türkiye İklim Performans Lideri ödülünü aldı. Bu arada Küresel A Liderlik Listesine giren şirket sayısı 113.
Yatırımcı gruplar da baskı yapıyor
Ödül töreninde altı çizilmesi gereken yorumlardan birisi BlackRock Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal Yönetim ve Sorumlu Yatırımlar Direktörü Amra Balic’ten geldi.
Balic, “İklim değişikli bir yatırım sorunu olarak gündeme oturdu.Yatırım portföylerinde iklim değişikliği risklerinin azaltılması çabası ivme kazanarak ilerliyor. Karbon emisyonlarının maliyetlendirilmesinin ve fiyatlandırılmasının enerji yoğun sektörlerde değerleme yapmak için zorunlu olduğunu düşünüyoruz” yorumlarını yapıyor.
CDP Yönetim Kurulu Başkanı Paul Dickinson video konuşmasında, yatırımcı grupların da şirketleri iklim değişikliği konusunda daha iyi performans göstermeye zorladığını kaydederken; BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres ise, “Paris Zirvesi, mevcut kalkınma modellerini dönüştürme, karbon salım miktarlarını şeffaf bir şekilde açıklama ve nötrleme ve bol fırsatlar sunan bir geleceğin tohumlarını atmada bize bir şans sunacak” diyor.
Önde gelen şirketler iklim değişikliği risklerinin farkında
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin iklim değişikliği risklerinin farkında olduklarına dikkat çekiyor Ararat, iş dünyasının ileri dönük stratejilerinin sera gazı emisyonlarını düşürme konusunda T.C. Hükümeti’nin öngördüğünden daha olumlu bir rota çizdiğine de vurgu yapıyor. Ararat, “Kömüre dayalı karbon yoğun enerji kullanmak, uluslararası piyasalardan finansman sağlamak zorunda olan şirketlerimiz için önemli bir risk teşkil edecek ve yatırım portföylerinin dışında kalmalarına yol açabilecek” diyor.
Raporda Türkiye’ye ilgili öne çıkan başlıca sonuçlar şöyle:
Araştırmaya yanıt veren 46 şirketin 29’u, 70 ve üzeri saydamlık notu aldı. İklim değişikliği konularında şeffaflık arttı, raporlama kalitesi yükseldi.
Performans kalitesi artıyor, fakat özellikle emisyon yoğun şirketlerde bu artış halen yavaş.
Şirketlerin yüzde 89’u, iklim değişikliğini iş stratejisine dahil etti; yüzde 68’i emisyonları düşürmek üzere hedef belirledi.
Cevap veren şirketlerin yüzde 95’i iklim değişikliği konusunu üst düzey ve yönetim kurulu seviyelerine taşıdı.
Şirketler iklim değişikliğini fırsata çevirebileceklerine inanıyorlar.
Emisyon azaltım faaliyetleri ve enerji verimliliği konularında girişimler artıyor.