Koda alınan şirketler ve yeni Varlık Barışı

Zeki GÜNDÜZ
Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ [email protected]

Değerli DÜNYA okurları,

5811 sayılı Varlık Barışı Kanunu'nun ilk uygulaması sırasında 14.01.2009 tarihinde bir yazımı sizlerle paylaşmıştım. Daha sonra 15.07.2009 tarihindeki yazımızda da bu konu üzerinde durduk. Yazılarımızı isteyenler www.vergiportali.com'dan erişebilirler.

Bu konu üzerinde neden tekrar duruyoruz?

Değerli DÜNYA okurları bu sıralar vergi daireleri "kod" da (kara listede) bulunan şirketleri tek tek arayıp görüşüyor ve "Varlık Barışı Yasası"nın imkanlarından yararlanmalarını telkin ediyor.

Bunun dışında mükelleflere mektuplar gönderilerek (ki bana da bir tane geldi) "Varlık Barışı Yasası"nın imkanları hatırlatılıyor.

Bu nedenlerle bu konuyu tekrar gündeme getirmek elzem oldu.

Vergi idaresi "matrah affı" döneminde olduğu gibi mükelleflerde yasadan yararlanma yönünde bir "seferberlik ruhu" yaratma gayreti içinde.

Bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum ki yasadan yararlanmayı düşünüyorsanız karar verme sürecinde piyasadan haberdar olun.

Sadece İstanbul'da 100.000'i aşkın şirket koddaymış (fişlenmiş)

Şayet doğru ise oldukça büyük bir mükellef grubu mali idarece fişlenmiş (koda alınmış). Mali idare açısından bazı şirketler şüpheli şirket. Yani mali idareye göre; bu şirketlerden her şey beklenir, her an her türlü dalavere yapabilirler. Bunlara mal/hizmet satan veya alanlara da dikkat etmek lazım.

Bu şirketlerden mal veya hizmet almışsanız mali idareden de iade/mahsup vb. bir talebiniz varsa, bu şirketler ödediğiniz KDV'yi unutmadan iade alamaz, mahsup işlemini tamamlayamazsınız.

Bu konuda yapılan işlemler duruma göre farklılıkla arzediyor. Şimdi ilk etapta ne gibi uygulamalarla karşılaşılıyor onları hatırlatalım.

1. KDV'yi bir daha ödeyebilirsiniz

Şayet mal aldığınız şirket herhangi bir nedenle "kod" alınmış, vergi dairesi o şirketten alamadığı KDV'yi (daha önce sizin o şirkete ödediğiniz KDV'yi) sizden ceza ve faizi ile tekrar isteyebilmekte.

2. Vergi iadesinden/mahsup tutarından indirtme

Şayet vergi dairesine iade veya mahsup talebinde bulunduysanız, iade rakamınızdan veya mahsup edebileceğiniz tutarlardan "problemli" görülen, daha önce satıcıya ödediğiniz KDV tutarı düşürtülmekte. Diğer bir deyişle bu tutar kadar daha az iade veya mahsup yapılabilmekte.

3. Daha önce iade/mahsup yapılmışsa cezalı olarak talep edilmekte

Şayet vergi dairesi iade veya mahsup yapmış fakat sonradan fazla iade/mahsup yapıldığı sonucuna varmışsa, yine cezalı olarak fazladan ödenen kısım talep edilmektedir.

Varlık Barışı ile ilgisi

Yeni düzenleme bildiğiniz gibi tamamen yeni bir kanuni düzenleme şeklinde yapılmadı. 5811 sayılı kanunda değişiklikler ve geçici maddeler ilave etmek suretiyle yapıldı.

Bu konuda 5811 sayılı Kanun'un 5. maddesine: "İndirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Şu kadar ki, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi halinde mahsup edilecek matrah tutarı, %18 KDV oranı dikkate alınarak hesaplanır" şeklinde bir ilave yapıldı.

a- 01.01.2008 öncesine ilişkin yapılacak tarhiyatlar

01.01.2008 öncesi tarhiyatlar için bu madde yeni şekli ile uygulanabilecektir.

b- 5811 sayılı kanun öncesi başlamış incelemeler çerçevesinde yapılan tarhiyat

5811 kapsamında kanundan yararlanmış mükelleflerle ilgili olarak bu tarhiyatlar için yeni düzenlemeler dikkate alınmak zorundadır.

Diğer bir deyişle, 5811'in (ilk düzenleme) uygulamasına dönük pratikte çıkan sorun ve tartışmalar bu düzenleme ile çözülmüş oldu.

Eski kanun hükmünden yararlananlar rahat edebilirler.

c- 19.06.2008 öncesi incelemeye alınanlar

Yeni düzenleme çerçevesinde "Varlık Barışı"ndan yararlananlar için 19.06.2008 öncesi incelemeye alınmamış olma şartı getirilmiştir.

Yeni düzenleme ile Varlık Barışı'ndan (şayet 19.06.2009 öncesi vergi incelemesine başlanmamışsa) yararlanmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle mal veya hizmet satın aldığınız şirketlerde sorunlar yaşanıyor veya yaşanma ihtimal veya tehlikesi varsa yeni kanun yeni imkanlar sunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar