Kocaeli haberleri moral verici

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ekonomi ile ilgili o kadar çok olumsuz haber yayınlanıyor ki, insanlar ümitsizliğe kapılıyor.

Bu haberlerin çoğu da rakama dayanmayan değerlemeler.

Geçen hafta sonu DÜNYA'da Mehtap Akbaş Çiftçi'nin bir haberi yayınlandı. Kocaeli Sanayi Odası, krizin Kocaeli sanayi tesislerindeki etkisini belirlemek için bir anket çalışması yapmış. Kocaeli bölgesinde yüzde 78'i KOBİ, yüzde 22'si büyük işletme niteliğini taşıyan sanayi odası üyelerinden derlenen bilgileri Oda Genel Sekreteri Hamdi Doğan açıklamış.

Hamdi Doğan'ın açıklamalarına göre:

- Kocaeli Sanayi Odası'na üye sanayi tesislerinde kapasite kullanımı geçen yıl bu dönemlerde yüzde 72 iken, şimdilerde 12 puan azalmış ve yüzde 60'lara düşmüş.

- Bugüne kadar sanayi odasına üye işyerlerinden çıkarılan işçi sayısı ise 332 imiş.

Bu rakamlar (bana göre) moral verici rakamlar. Kötü rakamlar ama kötülüğüm korkulan boyutta olmadığını gösteren rakamlar.

Kocaeli bölgesi Türkiye'de ciddi sanayi tesislerinin (KOBİ ve büyük sanayi kuruluşlarının) yoğun olduğu bir bölge. Kocaeli Sanayi Odası üyelerinin üretim ve istihdam durumunu en iyi izleyen meslek kuruluşlarının başında geliyor. İşte bu nedenle açıklanan rakamlar önemli.

Böyle bir kriz rüzgarında yüzde 72'lerde dolanan kapasite kullanım oranının sadece 12 puan gerilemesi kötü ama felaket değildir.

Böyle bir dönemde Kocaeli gibi büyük istihdam potansiyeline sahip bir bölgede işyerlerinin 332 kişiyi işten çıkarmaları kötü ama felaket değildir.

Anketin moral verici başka yanları da var:

- Kocaeli sanayicilerinin yüzde 26'sı kriz yılın son çeyreğinden biter diyor.

- Yüzde 3'ü ilk çeyrekte, yüzde 21'i 2010'un ilk yarısında, yüzde 9'u 2010 yılının sonunda biteceğini söylüyor.

Kriz döneminde, gözlemlerden çok reel bilgiler, rakamlar önemlidir. Kriz döneminde moral önemlidir.

Şu dönemde sanayi ve ticaret odalarımıza büyük sorumluluk düşmektedir:

- Bölgelerindeki işyerlerinde geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırmalı olarak üretim, satış ve istihdam rakamlarını aylık olarak derlemelidirler.

- Bölgelerinde kapanan, zor durumda olan, faaliyetlerini sürdüren iş yerlerini izlemelidirler.

- İşten çıkarılanlarla ilgili gerçek rakamları belirlemelidirler.

Bu konuda TOBB'a da önemli görev ve sorunluluk düşmektedir. TOBB özel bir kriz masası kurarak, yurdun her yanından derlenen bilgileri izleyerek konsolide etmelidir.

Bu tür bilgiler krizin gerçek boyutunu ortaya koyabilir. Sektörlerin gerçek durumunu ortaya koyabilir. Aksi halde kişisel değerlemelere ve gözlemlere dayılı yanlış ve hatalı bilgiler gerçekmişçesine kabul edilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018