Koç Holding ve Doğuş Grubu Yunanistan’da rakip oluyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Balkanlar’ın en büyük limanı Yunanistan’daki Alimos... Geçmiş yıllarda Atina yönetimi tarafından vitrine çıkarılan, satışına ise son anda vize çıkmayan bu liman yine gündemde. Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAIPED) Alimos’a teklifl eri aldı.

10 şirket ve konsorsiyumun Alimos Limanı ile ilgilendiği açıklandı. TAIPED’in resmi internet sitesinden duyurulan bu teklifl er arasında iki tanıdık isim var. Biri Koç Holding, diğeri de Doğuş Grubu.

Hatırlayacağınız üzere aralık ayının sonunda DÜNYA’da Alimos Limanı’na Koç Holding’in ilgi gösterdiğini, Doğuş’un da sıcak durduğunu yazmıştık.

Yerel ortakla giriyorlar

Haberimizde Koç Holding’in yerel ortaklık kurarak ihaleye gireceğini belirtmiştik. Öyle de oldu. TAIPED’in açıkladığı listede Koç Holding’in Yunan şirketi Aktor Concessios ile konsorsiyum kurduğu kaydedildi. Koç Holding bu konsorsiyumda Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ ile yer alacak.

Koç Holding’e rakip olacak Doğuş Grubu da ihaleye yerel bir ortakla giriyor. Doğuş’un ortağı ise bu ülkede birçok projede ortaklık yaptığı Lamda. Zaten ihaleye girecek konsorsiyumun adı Lamda Dogus Marina Investment SA.

Balkanların en büyüğü

Koç Holding ve Doğuş Grubu’nu rekabete sokan Alimos, 1.100 tekne kapasiteli. Sadece ülkenin değil, Doğu Avrupa ve Balkanlar’ın en büyüğü. Koç ve Doğuş, Yunanistan’da çeşitli yatırımlara sahip. Koç Holding’e ait Setur, Midilli Limanı’nı işletiyor. 2012’de açılan ihaleyi 40 yıllığına kazanan Setur Marinaları’nın Midilli’deki ortağı ise Yunan Folli Follie. Doğuş Grubu da Yunanistan’da yat limanları ve otel yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

Süleymaniye’nin dönüşümüne Katar imzası

Katar’ın en önemli yatırım şirketlerinden Al Rayyan Hospitality’nin Türkiye birimi Diar Süleymaniye Gayrimenkul firması ile Kuzu İnşaat yeni bir ortaklığa imza atıyor. Diar Süleymaniye Gayrimenkul AŞ ile Kuzu İnşaat, Süleymaniye Yenileme Alanı Projesi için bir araya gelme kararı aldı. Proje için tüm izin ve ruhsatların alınması, proje kapsamındaki inşaat işlerinin icra edilmesi ve tamamlanması, yapı kullanma izinlerinin temini ve kat mülkiyeti tapularının çıkarılması amacıyla Katarlı ve Türk firmalar, ortak bir şirket kurmayı kararlaştırdı. Bu gelişmeyle ilgili resmi kurumlara başvuru süreci de başladı.

532 milyon lira sermayeli

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul firmalarından Kuzu İnşaat’ın ortak olduğu Diar Süleymaniye 2014’te kuruldu. Nisan ayında Al Rayyan Hospitality Gayrimenkul AŞ ile kurulan şirket 2015’te isim değiştirdi ve Diar Süleymaniye Gayrimenkul adını aldı. 532.5 milyon TL’lik sermayeli şirketin yönetiminde tamamı Katarlı 5 yönetici var.

Hatırlatmakta fayda var. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Süleymaniye Camii ve Külliyesi’nin hemen yanında yer alan 102 bin metrekarelik alanda, 733 parsel üzerindeki 5 mahallede 327'si tescilli 707 bina yenilenecek. Süleymaniye'de dönüşüm inşaatları mayıs ayında başlayacak. 2006'da kentsel yenileme alanı ilan edilen, 2010'dan bu yana çalışmaların devam ettiği Süleymaniye'de şimdiye kadar 300'e yakın bina yıkıldı ya da boşaltıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar