Koç, Entek’i yurtdışına açıyor ilk durak rüzgar şehri Lviv oldu

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Koç Holding’in amiral gemisi Tüpraş’ın ardından enerjideki en önemli ikinci yatırımı Entek Elektrik olarak bilinir. 1995’te temeli atılan, 1998’de de ilk üretimine Bursa’daki 104 MW’lık tesisiyle giren Entek, şimdilerde gözünü yurtdışına dikti. Hem de yeni bir alana yönelerek…
2014’de ABD’li ortağı AES’ten yüzde 49’luk hissesini 125 milyon dolara alarak Entek’in hakimi konumuna gelen Koç Holding, bu şirketi yurtdışına açmayı hedefliyor. İlk etapta ise rota Ukrayna’ya çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta da bununla ilgili ilk görüşme Ukrayna’da gerçekleşti. Entek Elektrik yöneticileri, ülkenin en önemli bölgelerinden Lviv’e giderek yatırım fırsatları ile ilgili görüşme yaptı. Şirketin Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya’nın öncülüğündeki Entek heyeti, Lviv Bölgesel İdaresi Başkanı Oleg Sinyutka ile görüştü. Yapılacak yatırımın ise alternatif enerji alanına yönelik olabileceği konuşuldu. Ukraynalı yöneticiler, Koç Holding şirketi Entek’e yatırım yapması durumunda gerekli destek ve kolaylığın sağlayacağını açıkladı.

Kocaeli’nde doğalgaz santrali var

Enerjide Tüpraş’ın gölgesinde kalsa da son yıllarda Entek hızlı yatırım sürecine girdi. Bu yözden biraz Entek’ten bahsetmekte fayda var. Kocaeli-Kartepe’de 157 MW’lık kurulu güce sahip kombine çevrimli doğalgaz santrali olan firma, Karaman’daki Damlapınar Hidroelektrik Santrali’nde de 16.6 MWlık kapasiteye sahip.

Karaman’daki Kepezkaya HES’in 28.8 MW, Samsun Kumköy’deki HES’te ise 17 MW’kurulu gücü var. Elektrik piyasasında toptan elektrik alım ve satım, ithalat ve ihracat faaliyetlerinde yer almak amacıyla firma, 2003 yılında Eltek Elektrik Enerjisi İthalat İhracat adlı şirketi kurdu. Ukrayna yatırımı gerçekleşirse bu şirketin ilk yurtdışı yatırımı olma özelliğinin yanı sıra ilk alternatif enerji üretimi yatırımı olarak dikkat çekecek. Bilindiği üzere Lviv, rüzgara dayalı enerji yatırımlarıyla öne çıkıyor.

KATAR’DA İLK STADYUM İÇİN İMZALAR ATILDI

Tekfen, 40 bin kişilik Al Thumama’yı yapacak

2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar’ın 200 milyar dolar bütçe ayırdığı projelere Türk müteahhitlerin ilgisi biliniyor. İki devlet arasında yapılan resmi ziyaretlerde bu konu uzun zamandır ana gündem maddesiydi. Bu süreçte Katar “Türk müteahhitlerini davet ediyoruz” derken, Türk tarafı ise “biz hazırız” mesajını vermeye devam etti. 12-15 Şubat tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülük ettiği ziyaretin Katar durağında da gündemde bu projeler vardı.

Biliğindiği üzere çoğu sıfırdan imarın yer aldığı 12 stadyum projesinde bir ilk geçtiğimiz hafta yaşandı. İlk kez bir Türk şirketi bu stadyum projesinde imzaları attı.

Hatırlanacağı 16 Şubat’ta Tekfen, KAP'a bir açıklamada bulunmuştu. Yapılan açıklamada özetle “Bağlı ortaklıklarımızdan Tekfen İnşaat’ın yüzde 50 ortağı olduğu Tekfen-Al Jaber ortak girişimi, Katar'da 2022 Dünya Kupası Finalleri’nin yapılacağı stadyum komplekslerinden 'Main Works for the Fifth Precinct Stadium' projesinin anahtar teslimi mühendislik ve yapım işini 342.5 milyon dolar bedelle üstlenmek üzere sözleşmenin imzası için davet almıştır” denilmişti.

İşte o davet geçtiğimiz gün hayata geçti ve 23 Şubat’ta Doha’da imzalandı. Projenin detayları da o imzada gün yüzüne çıktı.

515 dönüm arazide kurulacak

İhalenin verildiğine dair mektubu Al Jaber’in Başkanı Mohammed Sultan Al Jaber, Tekfen İnşaah Genel Müdürü Levent Kafkaslı imzaladı.

Yeni stadyum projesi Al Thumama bölgesinde olacak. 40 bin koltuk kapasiteli Al Thumama Stadyumu, 2020’de tamamlanacak. Proje, 515 bin 400 metreakrelik bir alanda olacak. Kompleks şeklinde gerçekleşecek projede 4 antrenman ve eğitim sahası da yer alacak. Proje ile bir Türk şirketi Katar'da ilk kez stadyum inşaa edecek.

Koç ve Sabancı’yı buluşturan banka: Garanti

Geçtiğimiz hafta yılın ilk büyük hisse satışı operasyonu gerçekleşti. Garanti Bankası’nın çoğunluk hissesine sahip İspanyol finans devi BBVA, Doğuş Grubu'ndaki yüzde 9.95 hisseyi satın aldı. 3,3 milyar liralık bu satışla BBVA’nın Garanti’deki payı yüzde 49.8 oldu. Geri kalanı ise borsada işlem görüyor.

Türk ekonomisinde büyük yeri olan Garanti Bankası’nın özel bir önemi daha var. Türkiye’nin önemli ekonomik güçleri Koç ve Sabancı aileleri ilk kez bu şirkette ortaklık yaptılar...

Garanti Bankası’nda...

1946’da Mahmut Nedim İrengün ve Halil Naci Mıhçıoğlu isimli iki girişimci tarafından kurulan bankaya 1976’da merhum Vehbi Koç ortak oldu. Bir süre sonra bankada merhum Sakıp Sabancı’nın da yüzde 20 hissesi olduğu ortaya çıktı. İki grup bankadaki hisselerini artırma kararı aldı. Garanti Bankası’nın yüzde 35’i Sabancı’nın, yüzde 62’si ise Koç Grubu’nun oldu. Bir süre sonra Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı hisselerini Doğuş Grubu’nun kurucusu merhum Ayhan Şahenk’e devretti. Garanti, Koç ve Sabancı’nın ortak olduğu ilk şirket olarak tarihe geçti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar