KOBİ’lerin global değişimlere ayak uydurma projesi KUYAP
Anadolu’daki birçok şehirden dostlarım kentlerini geliştirmek için uygulamakta oldukları projelerini e-postalarla bana ve diğer yazarlara duyuruyorlar. Amaçlarının yürüttükleri projelerin duyurulması ve farkındalık yaratabilmek.
Bugün size Buğra Barlas’ın Elazığ’dan ilettiği notla bilgi verdiği KUYAP’tan söz edeceğim. Önce, KUYAP’ın açılımını yapayım: KOBİ işveren ve çalışanlarının Global Ekonomideki Değişikliklere Uyum yeteneğini artırma projesi.
Bu proje, Avrupa Birliği ve TOBB tarafından finansman desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla yapılan sözleşme ile hayata geçiyor. Projenin uygulanmasında teknik destek bir uluslararası konsorsiyum tarafından veriliyor. Bu uluslararası konsorsiyumda Yunanistan’dan Planet ve Dialagos, İrlandadan IDI, İtalya’dan EURECNA ve Türkiye’den MAKRO yer alıyor.
Ülkemizde belirlenen 15 ilde Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Gaziantep, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman’da çalışanlarla işverenlerin uyumlarını artırabilmek için eğitimler veriyorlar. İşverenler ve çalışanlara ayrı ayrı finansman, pazarlama, insan kaynakları yönetimi gibi birçok konuda üçer günlük eğitim verilerek global ekonomideki değişimler konusunda bilgilenmelerine ve uyum sağlamalarına imkan verecek çalışma yapılıyor.
Bana e-posta gönderen Buğra Barlas, verdiği bilgileri okurlarıma aktararak KUYAP eğitim projesi ile ilgili farkındalık yaratılmasına yardımcı olmamı istiyordu. Bu tür eğitim projelerinin yürütülmesinin zorluğuna değinerek, sürdürülebilirliği için tanıtımın çok önemli olduğunun altını çiziyordu.
Yazıyı yazdığım sırada telefonla Koray Gönensin aradı. Kendilerinin pet şişe konusunda bir “yeniden geri kazanım” projeleri olduğunu anlattı. Birlikte projeyi yürüttükleri çoğu bildiğim isimlerden söz etti.
Hemen her gün irili ufaklı birçok yeni yatırım ile ilgili haberler ve bilgiler alıyorum. Özellikle Anadolu kentlerinde yürütülen projeleri, kentleri adına duyurmak isteklerinde olanlar, sürekli olarak bilgi aktarıyorlar. Bu bilgiler arasında yatırımlarına engelle karşılaşanların şikayetleri de yer alıyor.
Bilgi verenlerin çoğu internet ortamında kurdukları sitelerde çok daha fazla bilgiye ulaşabileceğimizi de hatırlatıyorlar.