KOBİ’lerin büyümesi ekonomimizin büyüyüp katlanmasını sağlar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

KOBİ’lerin finansmana erişimi için varlıklarının yüzde 44’ünü oluşturan makine ekipmanları, taşınabilir varlıkları yeni düzenleme ile kredi alırlarken teminat olarak gösterilebilecek. Meclis’te kabul edilen, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehin Kanunu’nun 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmesiyle KOBİ’ler varlıklarının yarıya yakınını oluşturan, bugüne kadar kredi çekerken teminat olarak kullanamadıkları varlıklarını teminat gösterebilecekler. Eğer bu iyi işleyebilir krediye erişimi kolaylaştırabilir ve KOBİDER yöneticisi Nurettin Özgenç’in, kentsel dönüşüm programı benzeri KOBİ’lerin diğer sorunlarını çözecek “KOBİ Dönüşüm Programı” hayata geçirilebilirse, KOBİ’lerin büyümeye katkısı hızla artacaktır.

Yeni düzenleme ile KOBİ’lerin finansa erişimi kolaylaşırken, uygulanacak yeni politikalar ve düzenlemelerle, KOBİ’lerin iş birlikleri ve birleşmelerle daha verimli, üretken ve rekabetçi olabileceği belirtiliyor. Buna bir dönemin tartışılan Avrupa’daki KOBİ’lerle iş birliğini geliştirici kararları da ekleyebiliriz. Bununla, özellikle Almanya gibi ülkelerdeki KOBİ’lerle işbirliği yapılabilirse, bir yandan birçok sektörde önemli bir know-how transferi ile rekabetçilik artacaktır bir yandan da Avrupa’da pazar geliştirme imkanı sağlanacaktır.
Dünyanın, Amerika, Almanya başta olmak üzere bütün gelişmiş ülkelerinde kriteri bizden farklı olsa da işletmelerin büyük çoğunluğu KOBİ niteliklidir. Onlar, KOBİ’lerinin üretim, istihdam gücüyle, bu güçlü konuma gelmişlerdir. Biz de KOBİ’lerimizi geliştirip büyüterek güçlü bir ekonomiye sahip olabiliriz.

Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.8’i KOBİ tanımı içersindedir. Bunların yüzde 90’ı ise 0-9 işçi çalıştıran mikro ölçekli kuruluşlardır. Ülkemizde istihdamın yüzde 61.1’i, toplam yatırımların yüzde 56.5’i, yatırımlarda katma değerin yüzde 37.7’si ve ihracatın yüzde 8.9’u doğrudan olmak üzeri KOBİ’lerin payıdır. Büyük firmaların ihracatı içerisindeki KOBİ katkısı ile bu ihracattaki pay yüzde 30’lar seviyesine çıkmaktadır.

KOBİ’lerin finansa erişim konusu ile gündeme gelen imkanlarının geliştirilmesine Özgenç’in önerdiği “KOBİ Dönüşüm Programı” eklenebilirse, KOBİ’ler, istihdamımızın, üretimimizin artmasına, büyümemize, rekabet gücümüzün gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır. Son yıllarda toplam kredilerden aldıkları pay yüzde 4’lerden yüzde 20’lere çıkarken, KOBİ’lerin borçlarına sadık olmaları nedeniyle bankacılık sektörüne olumsuz yük getirmediği gibi, kredi hacimlerinun büyümesine de katkıda bulundukları biliniyor. Doğaldır ki yeni düzenleme ile KOBİ’lerin finansa erişmeleri kolaylaşırken, toplam kredideki payları da artacaktır. Bankaların büyümesine de katkı sağlayacaktır.

KOBİ’lerin finansa erişmelerini kolaylaştırıcı “Taşınır Rehin Kanunu” ile atılan geliştirici adım, işbirlikleri ve birleşmeleri teşvik edici, kolaylaştırıcı yeni uygulama adımlarıyla devam ettirilebilirse, KOBİ’lerimizin büyük çoğunluğu mikro ölçekli olmaktan kurtulacaktır. Bu da istihdamı, üretim ve rekabet gücünü artırarak, KOBİ’lerin büyümeye katkılarını katlayarak büyüktecektir. KOBİ’leri büyütmenin ekonomiyi büyütecek önemli bir adım olacağı unutulmamalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar