KOBİ’ler istihdam politikalarına yön verecek role sahip

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık statüsüne sahip bir sivil toplum kuruluşu. 2011’den bu yana her sene Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları çerçevesinde New York’a gidiyor ve Türkiye’den İyi Uygulama Örneği olan bir projeyi uluslararası katılımcılara sunuyor. Daha önce de bu köşede yer verdiğim gibi, bu sene 13 Mart’ta ABD’de düzenlenen panelde, KAGİDER ve Danone Türkiye tarafından gerçekleştirilen Çalışan Annelerin İşe Dönüşü Araştırması”nın sonuçları açıklandı ve “İyi ki Annem Çalışıyor” projesi diğer ülkelere model olarak sunuldu.
KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) Başkanı Sanem Oktar ve Danone Türkiye Entegrasyonu ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu’na bu işbirliğinin önemini ve sağladığı faydaları sorduğumda, “dünyada kadın-erkek fırsat eşitliği için gidilecek çok yol var ve birbirimizden öğrenerek değişim yolunda gelişebileceğiz” dediler. Birlikte geliştirdikleri proje de birlikte yol almanın güzel bir örneği. Sanem Oktar, güçlenen kadının, ailesinin ve çocuklarının da refahını artırdığını söylerken, “Kadınların toplum içinde güçlü özneler halinde yer aldığı ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmış olduğu bir Türkiye’nin refahı da artacaktır” diyor. Kadınların hem ekonomik, hem sosyal hem de politik alanda güçlenmesinin tüm topluma ve ekonomimize önemli bir katkısı olduğu bilgisinin, toplumun her kesimine yayılması ve hem özel sektör hem de kamunun gerekli çalışmaları hızlandırarak ve artırarak hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Oktar, dört temel konuya dikkat çekiyor:

*Eğitimde eşit fırsatlar yaratması,
*İş ortamında kadınlara eşit fırsatlar sağlanması,
*Kadınları ev işlerinin, hasta ve yaşlı bakımının esas sorumlusu ilan eden bakış açısı ve kültürden uzaklaşılması, bu noktada kadınları destekleyici kararların alınması,
*“Kadından Almalı Memleket Kazanmalı” söylemi kapsamında, özel sektör ve kamunun kadın üreticilerden alım yapması, kadın girişimcileri desteklemesi ve kadın tedarikçileri satın alma süreçlerine dahil etmesi. Kadın girişimcileri geliştirmek için kamuda veya özel sektörde kadın tedarikçilerinin artması adına pozitif ayrımcılık yapılması ve bu çerçevede alımlarda en az 1 kadın girişimcini nçağrılması. Güneydoğu teşvik paketinde kadın istihdamı ve kadın girişimciliği için kota getirilmesi, verilen teşviklerde kadınlar için hedef konulması ve ticaret heyetlerine iş kadınlarının da davet edilmesi.

Sanem Oktar’ın dikkat çektiği bir diğer nokta, çeşitliliğe önem veren şirketlerin kârlılıklarında yüzde 27, müşteri memnuniyetinde ise yüzde 39 artış olduğu. Oktar, “Şirketlerde daha fazla kadın çalışan ve daha fazla kadın yönetici demek, daha fazla verimlilik demek. Daha fazla kadının çalıştığı şirketlerde inovasyon kültürünün ve girişimcilik ruhunun hâkim olacağına, kadınların şirketleri değiştirip dönüştüreceğine inanıyoruz” diyor. KAGİDER’in Dünya Bankası ile birlikte Türkiye’de geliştirdiği FEM (Fırsat Eşitiği Modeli) çalışmasının, cinsiyet eşitliğinin stratejik öncelik olarak belirlenmesi konusunda şirketlere yol gösterdiğini kaydeden Oktar, kreş konusunda da olumlu gelişmeler sağlandığını hatırlatıyor. Ve KOBİ’lere de değiniyor Oktar ve şöyle diyor: “Türkiye’de KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 34’ünü yaratıyor. Türkiye işgücü piyasasında istihdam oranını artırmak için KOBİ’ler büyük önem taşıyor. Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, TÜİK 2016 verilerine baktığımızda KOBİ’ler toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini, istihdamın yüzde 73,5’ini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,1’ini oluşturuyor. Bu veriler ışığında KOBİ’ler istihdam politikalarına yön verecek önemli aktörler.”

Hedefimiz iş dünyasında çarpan etkisi yaratmak

Danone Türkiye Entegrasyonu ve Danone Su Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, “Dışarıdan bakıldığında teknolojinin gelişmesi ve modern yaşamın hakimiyeti bize dünya genelinde kadın erkek eşitliği konusunda ilerleme kaydettiğimizi düşündürse de, gerçek aslında öyle değil” derken, hayata geçirdikleri bu projenin iş dünyasında çarpan etkisiyle yayılmasını hedeflediklerini söylüyor.

Çuhadaroğlu’nun yorumları şöyle: “Anne baba dostu uygulamalarla, yasal izne ek annelik ve babalık izinleri, esnek ve evden çalışma opsiyonları, yarı zamanlı çalışma opsiyonları, ilk gün hemşire hizmeti, anne sütünün yeterli olmaması durumuna 3 yaşına kadar mama desteği, tüm aileyi kapsayan özeli sağlık sigortası, pedagog desteği, okulların ilk ve son günlerine izin gibi uygulamalar ile çalışanlarımıza destek oluyoruz. Hayata geçirdiğimiz anne baba dostu uygulamalar, annelerin işe dönüşü için büyük bir motivasyon oluşturuyor. Çalışan annelerin motivasyonlarının arttığını, kendilerini daha güçlü hissettiklerini ve işlerine daha sıkı sarıldıklarını görüyoruz. Bugüne kadar, değişimi başlatacak olan 5.000 İK profesyoneli ile bir araya geldik. İş ortaklarımızın ofislerine hediye süt odaları yaptık. Önümüzdeki dönemde 10 şirkete daha süt odası kurmayı hedefliyoruz.”

** GÜNÜN SÖZÜ
"Çoğu zaman insanlar güçlerinden, aslında güçleri olmadığını düşünerek vazgeçerler.”
Alice Walker- ABD’li Yazar

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar