KOBİ’ler borç yapılandırması ve kredi verilmesini bekliyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Anadolu iş insanları, hükümetin açıkladığı, kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek için özel tertip tahvil verilmesi ve bazı zordaki sektörlerdeki şirketlerin borçlarını bir fona devredilmesini sağlayacak yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını bekliyorlar.

Son günlerde Anadolu’dan aldığım birçok telefonda KOBİ’lerin iki beklentileri gündeme geliyor. Bunlardan biri bankaların borç yapılandırılmasına, sadece büyüklerin değil, KOBİ'lerin de dahil edilmesi. Bir diğeri yeniden yatırım ve üretim için uygun faizle kredi alabilmelerinin mümkün olacağı ortamla ilgili yasal düzenlemenin yapılması.

Geçen hafta arayan Anadolulu iş insanı şikayetini ve isteğini şöyle dile getirdi:

“Piyasada işlerin daralması nedeniyle dört bankadan borçlarımın yapılandırılmasını talep ettim. Üçünden olumlu cevap alırken, biri (…) bankası olumsuz cevap verdi. Sizin o bankada dostlarınız vardır. Bir arayıp bana yardımcı olabilir misiniz? Biliyorsunuz, yıllardır işlerim iyiydi. Şimdi piyasa daralıp, böyle bir sorun yaşayınca, borç yapılandırma talebimi üç banka kabul ederken, yıllardır çalıştığım bir bankam borç yapılandırma talebime olumlu yanıt vermedi.”

Bu örneği piyasadaki krize bağlı olarak başka örneklerle de desteklemek mümkün.
Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde hükümetin kamu bankalarının sermayelerini güçlendirmek, özel bankaların da bilançolarındaki bazı sektörel kredileri bilanço dışına çıkararak satmak için hazırlık başlattığını, bu iki düzenlemenin öngörüldüğü yer almıştı. Kamu bankalarına sermayelerine katkı için özel tertip tahvil verilmesi planı duyurulmuştu. Özel bankaların enerji ve konut gibi sektörlere verilmiş kredilerdeki sorunları bilanço dışında bir fona aktarılarak, fon menkulleştirilerek, bankaların rahatlatılması düşüncesi gündeme gelmişti. Buna bağlı olarak KOBİ’lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasının koşulları da bir çerçeve düzenlemeye alınarak bir esneklik sağlanabileceği belirtilmişti. Geçen hafta TBMM’ye sunulan torba yasada bu konuların yer alması bekleniyordu ama yer almadı. Şimdi İstanbul seçimleri ve TBMM’nin yaz tatili öncesi bu konuda piyasaların beklentisi konunun haziran ayı sonunda ele alınarak sonuçlandırılması.

Banka bilançolarının rahatlatılması için yapılacak operasyonun maliyeti TEPAV tarafından hesaplanarak bir model önerilmiş. Buna göre bankaların genişletilmiş standartlara göre izlemedeki kredi toplamı 238 milyar lira, takipteki alacakları ise 95.7 milyar.

TEPAV, kamu-özel ortaklığıyla bir fon kurulmasını önermişti. Bu fonun sektörlere ve kredilerin durumuna göre alt fonlar kurularak kredi satmalarını, satışın kolaylaştırılması için varlıkların da aktarılması, kredi yapılandırma, şirketlerin tahsilatı ve iflasını kolaylaştıracak yapıyı destekleyen bir yasal düzenleme yapılması öneride yer alıyordu.

Anadolu’da kurulu şirketler daralan piyasalar ve yaşadıkları zorluklar nedeniyle hükümetten alacağı iki önemli kararın bir an önce yasalaştırmasını, TEPAV önerisi benzeri bir yasa düzenlemesini bekliyorlar. Piyasadaki sıkışıklıklar nedeniyle de bu beklentilerinde haklılar. Benim aldığım telefonlar da bunu ortaya koyuyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar