KOBİ'lere dönük önlem arayışları…
KOBİ'ler için yeni bakışın gerekli olduğunu ele aldığım yazı üzerine, birçok KOBİ yöneticisi rekabetçiliklerinin önündeki engelleri sıraladılar. Bir dostum da The Economist'iin son sayısında yer alan Gelişmekte Olan Ülkelerin kendi KOBİ' leri için son dönemde aldıkları önlemlerin içeren makalenin özetini gönderdi. Bu makaledeki bilgiler ve KOBİ yöneticilerinin dile getirdiği sorunlar, KOBİ'lerin rekabetçiliğinin sürmesi için vakit kaybetmeden yeni önlemlere ve desteklere gerek olduğunu ortaya koyuyor.
"KOBİ'lere doğru pencereden bakmak gerekir" başlıklı geçen haftaki yazımda 1980'li yıllarda ekonomik yaşamımıza giren KOBİ kavramını, o dönemden bu yana 30 yıllık dönemdeki bazı gelişmeleri ele aldım. Son dönemde KOBİ söyleminin artması ve yer yer fetiş haline gelmesini üzerine, KOBİ'lere ne küçültücü ne de abartıcı gözle bakılmaması gerektiğini dile getirdim. Ekonomimizin faz değiştirdiği dönemde, ürünlerimizde katma değer artışı sağlamak, rekabetçiliği artırmak için ekonomimizi kılcal damarları olarak gördüğüm KOBİ'lerin değişim yaşaması üzerinde durdum. Geleneksel üretim modelinden daha sofistike üretim aşamasına geçtiğimiz dönemde, yeni yapıya uygun olarak KOBİ'lerin de değişmesi gerektiğini belirttim. Hem, büyüklüklerinin, hem iş süreçlerinin, hem iş profillerinin uygun hale gelmesi için çalışmalar yapılmasını önerdim.
Birçok KOBİ yönetici dost okurum bu yazım üzerine kendi değerlendirmelerini ilettiler. Yaşadıkları bürokratik zorlukları dile getirdiler. İthalatın iç piyasada rekabetçiliklerine ket vurduğunu, bazı KOBİ'lerin batmasına yol açtığını belirtimler. Başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet ettiler. Finansa erişimin "Çok kolay olduğu" söylemine karşın, sonucun öyle olmadığını anlattılar.
Dostum Kenan Mortan ise The Economist'in son sayısında Gelişmekte Olan Ülkelerde "KOBİ'ler için özel önlemlerin " örneklerini ele alan bir makale olduğunu belirterek, bir özet metin gönderdi.
Orada yer alan bilgiler şöyle:
- KORE geçen hafta içersinde ülke ekonomisindeki durgunluğa karşı KOBİ'ler için 1 milyar 300 milyon dolarlık kaynak ayırmanın yanında, toplam 5.2 milyar dolara varan etkili bir vergi indirim çalışması da başlatmış durumda.
-Brezilya 11 Eylül günü KOBİ'lerin üstündeki vergi yükünü kaldıracağını ilan etti. Ayrıca, elektrik fiyatlarını yüzde 19-28 arasında indirdi. The Economist'te buna paralel verilen bilgide Gelişmekte Olan Ülkeler içersinde en pahalı elektrik sıralamasında Türkiye'nin 2., Brezilya'nın 3. sırada yer aldığı da belirtiliyor.
-Brezilya işletmelerini ucuz ithalat etkisinden korumak için 4 Eylül tarihinden geçerli 100 ürünün ithalatında vergileri artırma kararını açıkladı ve ithalatı bu ürünlerde zorlaştırdı. Ayrıca, 100 kritik üründe daha benzer önlemler alınabileceği belirtildi. İşçilerin gelir vergisi üzerindeki işveren paylarında 3.5 milyar dolarlık indirim yapılırken, beyaz eşya ve otomobil satışlarını hızlandırmak için de vergilerin düşürülebileceği açıklandı. Halen yüzde 7.5 olan gösterge faizinin de aşağıya çekilebileceği belirtildi.
Gelişmekte olan ekonomilerde KOBİ'lere dönük alınacak bu önlemler açıklanırken, bizim de uluslar arası rekabet açısından, KOBİ'lerimiz için hangi önlemleri alacağımız konusunda bir an evvel çalışma yaparak, önlemlerimizi belirlememiz gerekiyor.
KOBİ'lerimizin rekabetçiliğini geri düşürdüğümüz orandan, onların yerini ithal ürünlerin alacağını unutmadan, üreten KOBİ'lere sahip ülke olmayı sürdürebilmek için, KOBİ yöneticilerinin rekabetçi olabilmek için ortaya koydukları, bir bölümünü yukarıda bana da ilettikleri istekleri yolunda önerilerinin ele alınması . Bunun için vakit kaybetmeden çalışma başlatılmalıdır.