KOBİ'ler tahsilat güçlüğü çekerse...

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

Kayseri Sanayi Odası, üyelerinin ekonomik durumlarını belirlemek, dahası geleceğe ilişkin beklentilerini ortaya koymak amacıyla altı ayda bir anket çalışması yapar. Sonuncusu, geçen yılın ikinci altı aylık bölümünü kapsayan ankete çok sayıda sanayici katılmış. Sonuçları, odanın ekonomi danışmanı Prof. Dr. Nisfet Uzay tarafından açıklanan ankete göre işletmelerin yüzde 58'si, gerek duyduğu halde, uygun koşullarda finans temin edememiş olmanın sıkıntısını yaşıyor.

Serbest bölge dahil, kentteki organize sanayi alanlarında üretime odaklı faaliyet gösteren bin dolayında işletme var. Bu kuruluşların, birkaç istisna dışında tamamına yakınını KOBİ ölçekli işletmeler oluşturuyor. Anlaşılan, kentteki KOBİ'lerin yarıdan fazlası şu sıralar finansman sorunlarıyla boğuşuyor.

Kayserili girişimci, genelde banka kredisi kullanmak yerine öz kaynaklarını seferber ederek işlevini yerine getirme uğraşı veren sanayici profili çizer. Bu tercihte ısrarcı olmasının nedeni hemen her dönemde, kredinin risk taşıması yani yüksek faiz yükü altında ezilip, kaybolma korkusudur. Bu savında haklı çıktığı da olur. Dahası, istese de alamaz ihtiyaç duyduğu krediyi çoğu zaman... Nitekim ona göre, şirketin ekonomik yapısına, ya da projeye bakılarak değil de, kredinin güvende olup olmadığına bakılarak açılır finans muslukları...

Prof. Dr. Nisfet Uzay, Kayseri'deki işletmeler için geçerli finans kaynaklarının, öncelikle kendi öz kaynakları olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Uzay'a göre, anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 45'i finansman bulamamaktan şikayetçi. Finans sıkıntısı yaşanmasının başlıca nedeni tahsilatta güçlük çekilmesi. Bir başka deyişle işletmelerin en önemli finans kaynaklarından birini, banka kredisinden ziyade kendi öz kaynakları oluşturuyor.

Anlaşılan, finans sorunu KOBİ'lerin en önemli sorunlarının başında geliyor. Sanayiciye göre bankalar dilediğine kredi veriyor. Verirken de, kredinin 'garanti'de olup olmadığına bakılıyor. Bu döngünün ortadan kalkması gerek. Yine sanayiciye göre, KOBİ'lerin ufkunu açmanın, gelişip büyümelerini sağlamanın tek yolu, güçlü birer sermaye yapısına kavuşmalarından geçiyor.

Giderek artan rekabetin; işletmelerde kar marjlarının düşmesinde, buna karşılık maliyetlerin artmasında ve de, pazar bulmanın zorlaşmasında etkin rol oynadığı bir gerçek. Özellikle dış pazarlar giderek daha acımasız bir rekabet ortamına bürünüyor. Kısacası, KOBİ'ler sadece iç pazarda değil dış pazarlarda da, güçlü rakiplerle rekabet etmek durumunda.

Özetle belirtmek gerekirse, KOBİ'ler günümüzde küresel rekabetin asli unsurlarından biri olarak kabul ediliyor. O nedenle gerek orta, gerekse küçük boy işletmelerin, her şeyden önce güçlü birer sermaye alt yapısına kavuşturulmalarının sağlanması gerekiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018