KOBİ Zirvesinde buluşalım ..
TOSYÖV, TOBB ve KOSGEB 'in bir araya gelerek oluşturduğu geleneksel KOBİ zirvelerinin 9'uncusu "KOBİ'ler İçin Yeni Pazarlar ve Fırsatlar" ana teması ile 20-21 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirilecek. Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanımız Sayın Nihat Ergün'ün açılışa katılması bekleniyor.
6,7 ve 8. zirvelere Sayın Bakanımızın katılması programlarının yoğunluğu nedeniyle bir türlü kısmet olmadı inşallah bu kez kısmet olur. Zirve sonunda tesbit ve çözüm önerilerinin yer aldığı bilgiler sonuç bildirgesine dönüştürülerek bir yol haritası niteliğinde siyasi partilerimize, bakanlıklarımıza, akademisyenlerimize, hedef kitleye ve bu alanda ilgilenen tüm kesimlerin yararlanmalarına sunulmaktadır.
Örneğin, yasa, tebliğ ve yönetmeliklerin hazırlanma aşamasında sonuç bildirgelerinden yararlanılmaktadır.
Bu kez, bir önceki yılın sonuç bildirgesinin özetini sizlerin bilgisine sunarak, bildirgede yer alanların bugüne kadar hangilerinin uygulanabildiği değerlendirmesini sizlere bırakmak istiyorum.
Bir önceki yıl sonuç bildirgesinde neler mi vardı?
"- Dönüşüm dinamiği KOBİ'lere dışarıdan ve değişimin aktörleri tarafından aşılanmak zorundadır. Değişimin aktörleri, kamudur, siyasettir, üniversitelerdir, finans kurumlarıdır; her biri bir sektöre öncülük eden güçlü holding yapılarıdır; değişim konusunda kendini belli bir alana konumlandırmış sivil toplum kuruluşları, Ar-Ge ve inovasyon platformları, destek-teşvik sistemleridir.
KOBİ'ler için çok değerli çalışmalar yapılmakta ancak alınan sonuçlar tatmin edici olmamaktadır.
Çünkü koordinasyon eksikliği yaşanmaktadır.
- Eğitimlerden ve sağlanan ilk desteklerden sonra bile girişimcinin kendine yeterli olamadığı, yalnız kaldığı gözlenmektedir.
- Girişimciyi sürekli motive ederek canlı kalmasını sağlayacak bir mahalli ortamın oluşmasına ihtiyaç vardır.
- Kadın girişimciliğinin ekonomideki cinsiyetçi tortuları ortadan kaldırmaya dönük yeni bir vizyonla ele alınması kadın girişimci eğitiminde özel bir ihtisaslaşmaya gidilmesi gerekmektedir.
- Kalkınma ajanslarının kamu görünümlü ve kamu desteğini paylaştıran kurumlar olmaktan mahalli KOBİ zenginliğine dayanan yerel ve yarı-sivil kurumlar olmaya doğru bir evrim sürecine girmeleri ve bölgedeki tüm KOBİ çalışmalarının tek uğrak noktası haline getirilmelidirler.
- Mevcut başarılı örnek kümelenme projelerinden hareketle kümelenmenin KOBİ'lere sağladığı avantajlar anlatılmalı ve yeni KOBİ kümelenme örnekleri teşvik edilmelidir.
- Türk KOBİ'lerinde Ar-Ge çalışmasına, taşıdığı risk nedeniyle yönelim zayıftır,bu nedenle KOBİ'leri Ar-Ge'ye çekecek, risklerden arındırılmış yeni destek ve teşvik modelleri geliştirilmelidir.
- KOBİ'lerde üretim ve istihdam maliyetlerini normalleştirecek kamusal tedbirler ve reformlar, Türkiye'nin dönüşüm vizyonunun bir parçası olarak ele alınmalı ve gerçekleştirilmelidir.
- Üretimde ara malı ihtiyacının yerli üretimle karşılanacağı geniş bir alan açılmalı, bu alanı KOBİ'lerin doldurması için kapsamlı bir planlamaya gidilmeli.
- KOBİ'ler ihtiyaçları olan kalifiye elemanı kendi bünyelerinde yetiştirerek büyük ölçüde mesleki eğitimi de finanse etmektedirler,bu yük KOBİ'lerin sırtından alınmalıdır.
- Kamu alımlarında KOBİ'lerin önceliği ve ağırlığı artırılmalı, üretimini yerel kaynaklara dayandıran KOBİ'ler ihracatta ödüllendirilmeli, ihracatçıya verilen desteklerde ağırlık üretici olan KOBİ'lere kaydırılmalıdır.
- Yabancı yatırımlarda yerli alım oranlarının (Offset anlaşma) KOBİ'ler adına yükseltilmesi gerekmektedir.
- KOBİ'lerin yenileştirici nitelikte makine-teçhizat ve donanım yatırımlarına KDV istisnası uygulanmalıdır.
- Rekabet Hukuku'nun KOBİ'ler aleyhine kötüye kullanılmasına son verilmeli, birleşme ve devralmalarda KOBİ hukuku güçlendirilmelidir.
- Kalkınma planları, KOBİ'lerin dinamizmini dikkate alan revizyonlarla tazelenmelidir.
- Yerli KOBİ ürünlerinin AVM raflarında artan oranda yer alması hususunda teşvik unsurları bir hukuki düzenleme olarak sağlanmalıdır.
-Bilgi ve İletişim Teknolojileri'nin küresel rekabette avantaj değil bir mecburiyet olduğundan hareketle dönüşümün tüm aktörleri KOBİ'lerde bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik ülke çapında etkin kampanyalar ve uygulama projeleri gerçekleştirmelidirler."
Sonuç bildirgesinin ana hatları böyle, bir yılda gerçekleşenleri ise değerlendirmenize sunuyorum .
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar