KOBİ desteğinde önemli adım
Kredi Garanti Fonu ile KOSGEB arasında imzalanan Eş Finansman Kredi protokolü, projesi olan KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırıyor. Bu protokole göre projesi KOSGEB tarafından onaylanan firmalar, KOSGEB projeleri için Kredi Garanti Fonu’nun protokol imzaladığı 15 bankadan kendi karşılamaları gereken finansmanı uygun koşullarda kredilendirebilecekler. KOBİ’ler protokolde yer alan bankalardan vadesine bakılmaksızın aylık 1.09 faizle kredi kullanabilecekler. 1 Ocak 2014 tarihinde gündeme gelecek bu uygulama ile her 4 ayda bir faiz oranları konusunda bankalarla yapılan yazılı mutabakat ile yeni oranlar belirlenecek.
Bundan yararlanmada KOBİ’lerin KOSGEB onaylı projelerinin esas alınacak olması, “Proje bazlı destek” sistemine dayalı olması, önemli bir adım. Yıllardır bizler tarafından teşviklerin ve finansal destek programlarının “Proje bazlı” olması öneriliyordu. Bu açıdan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün bu projeye dayalı kredileri, “KOBİ’lere cansuyu imkanı getiriyoruz” tanıtımını da doğru bulduğumu söylemeliyim.
Bu proje bazlı projelerdeki finansal desteklen, KOSGEB’in KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, Ar-Ge İnovasyon-Uygulama Destek Programı ve Girişimcilik Destek Programı içersinde yer alan KOBİ’ler yararlanacaklar.
Bakan Ergün, bu programda yer alma hakkını elde eden KOBİ’lerin finansmana çok daha cazip koşullarda erişebileceklerini belirti. Ergün, reel sektörün belkemiği olarak nitelidiği KOBİ’lerin bu düzenleme ile hem sayılarının, hem de niteliklerinin artacağına inandıklarını, buna büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
Doğaldır ki KOBİ’lerle ilgili düzenlemelerde bazı başka özendirici önlemlere de ihtiyaç var. Özellikle KOBİ’lerin büyümeleri için birleşme ve işbirliklerini artırıcı yeni projeler gerekiyor.
KOBİ’lerin genel fotoğrafı ve krediye erişimleri de bunu ortaya koyuyor. Türkiye’de 1 milyon 935 bin KOBİ firmamız var. Bunların yüzde 91.8’i 0-9 çalışanı olan mikro kuruluşlar. Toplam KOBİ’lerin yaklaşık 1milyon 777 binini oluşturan bu mikro KOBİ’ler başına düşen kredi kullanım 41 lirada kalıyor. Verimli işe yarar krediye erişemediklerini bu rakam ortaya koyuyor. Krediden en iyi yararlanan 150-250 işçi çalıştıran toplam KOBİ’lerin yüzde 1.1’ini oluşturan sayıları 2 bin 128 olan KOBİ’ler. Onlar için firma başına düşen kredi miktarı 855 bin 821 lira.
Bu tablo KOBİ genel fotoğrafında mikro KOBİ sayısını azaltarak KOBİ’lerimizi hızla büyütmemiz gerektiğini sonucunu ortaya koyuyor. Mikro KOBİ’lerin büyük çoğunluğu krediye erişim zorluğu yaşarlarken, gereken imkanlara sahip olamadıkları için rekabetçi üretim yapabilme şansına da sahip değiller. O nedenle KOBİ’lere dönük yeni projeler üretilirken finansmana erişmede proje bazlı çalışmaları özendirmek gibi, büyümeyi özendirici desteklere de ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.
Esnek yapılarıyla üretim alanımızın kılcal damarları olan KOBİ’lerimizi büyütmek için yeni adımlara ihtiyacımız olduğu bilinmelidir.