Koalisyonun sağlığının olmazsa olmazları
Yurt Haberleri servisimizin iş dünyasının koalisyondan beklentilerini içeren araştırma haberi bugün gazetemizde yer alıyor. Ben de buna dayanarak koalisyonun sağlığı için olmazsa olmazları sıralamak istedim...
Yurt Haberleri servisimizin 25 ilde 121 oda borsa yöneticisiyle yaptığı soruşturmanın ilk bölümü koalisyon konusun beklentileri değerlendirmeleri dün yayınlandı. Bugünse ikinci bölüm “yeni hükümetten neler bekledikleri” yayınlanıyor. Beklentilerden her birinin 100 üzerinden ayrı ayrı değerlendirilmesi yapılmış. Bunun nedeni her katılımcının üç seçenek belirtmiş olmaları.
Ben, araştırmadaki sonuçlara bakmadan önce kendim “Koalisyonun sağlığı için olmazsa olmazların neler olduğunu düşünmüştüm. Önce onlardan söz edeyim.
Partiler koalisyon görüşmelerini açıklık içersinde, şeffaf yürüterek başlarlarsa koalisyonlarının ömrünü baştan uzatma şansı elde ederler.
- Partiler hukuk, ekonomi, AB, dış politika, çözüm süreci konularında masaya mutlaka geliştirici ve yapıcı önerilerle oturmalıdırlar.
- Partiler, sözünü ettiğim alanlarda hep yetkin olan üyelerini eşitlik içerisinde, empati ve karşılıklı anlayışı önde tutarak konuları ele alacak şekilde seçmelidirler.
- Her alanda uzlaşı sağlayana kadar en sert ve açık tartışma yapılarak koalisyon protokolüne girecek metin hazırlanmalıdır. Metne girdikten sonra, her konu koalisyonun ortak kararı olarak taraflarca, ön tartışmaları unutularak kendi metinleri olarak sonuna kadar savunulmalıdır.
- Yukarıda belirttiğim Hukukun üstünlüğünden, çözüm sürecine kadar her konu en detaylı şekilde ele alınıp tartışılarak “soru ve şüphe kalmayacak” şekilde açık bırakılmadan koalisyon protokolüne aktarılmalıdır.
- Koalisyon protokolü öncekilerde olduğu gibi bakanlıklar ve kamu bankaları paylaşımı içerikli bir kısa metin olmamalı, ülke sorunlarının açıklıkla ifade edildiği, çözüm önerilerinin detaylandırıldığı bir uzun metin olmalıdır. Uzunluğunun sayfalarca sürebilmesinden çekinilmemeli, protokol metninde açık kapı bırakılmamalıdır.
- Koalisyon için masaya oturulurken, normal seçim dönemine kadar birlikte hareket etmek için, ülkenin ihtiyacı olan reformları yapabilmek için beraberlik sağlanmak istendiği unutulmamalıdır.
-Koalisyon masasında 7 Ekim öncesi partilerarası tartışmalar yer almamalı, yeni dönem için yeni sayfa açılmalıdır.
-Doğaldır ki benim sıraladıklarıma koalisyon ortaklarının ekleyecekleri yeni maddeler olacaktır. Ama, ortakların vatandaşın kendilerinden büyümenin ivmelenmesi, işsizliğin azaltılması, üretimi artırıcı ve katma değerli ürün ihracını geliştirici, rekabetçiliği artırıcı reformlar beklediğini unutmadan o bilinç içerisinde hareketleri gerekir...
Yurt haberler servisimizin soruşturmasına verdikleri yanıtlarda iş dünyası temsilcileri koalisyondan beklentilerini ve reform taleplerini çok net ortaya koyuyorlar. Koalisyon ortaklarının doğru yolda uzun vadeli bir beraberlik için, bu ve benzeri önerileri ortaklıklarının temeline yerleştirmeleri olması gerekendir. Sağlam bir yapı taşıyan koalisyon ülkeyi geliştirici adımların atılmasını sağlar. Aksi durumu başarısız derme çatma koalisyonu ne iş dünyası talep eder, ne de ben isterim.