KKDF oranı %0 olarak belirlenen eşya grupları

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Kaynak Kullanım Destekleme Fonu'nun (KKDF), bazı ürünlerin vadeli ithalatında sıfıra indirilmesi Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırıldı. 10 Nisan 2015’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan bu karara göre; vadeli ithalatında kesinti oranının %6’dan, %0 (sıfıra) indirilmesi bazı ithal ürünlerin üzerindeki maliyeti azaltmış oluyor. 

Gıda: Hayvansal ve bitkisel yağlar, kakao ve kakao müstahzarları, canlı ve cansız mayalar ile kabartma tozları, yemler.

Metal: Metal cevherleri ile adi metaller (demir ve çelik, bakır, nikel, alüminyum, kurşun, çinko, kalay, tungsten (wolfram), molibden, tantalyum, magnezyum, kobalt bizmut, kadmiyum, titan, zirkonyum, antimuan, manganez, berilyum, krom, germanyum, vanadyum, galyum, hafniyum, indiyum, niyobyum (kolombiyum), renyum ve telyum) ve bunlardan eşya.

Tekstil: Dokumaya elverişli maddeler ve bunlardan mamul iplik ve mensucat ile örme mensucat. Dokumaya elverişli maddeler ise 50. fasılda ipek, 51. fasılda ince ve kaba hayvan kılları, 52. fasılda pamuk, 53. fasılda dokumaya elverişli diğer (örneğin keten, kendir vb.) bitkisel lifler, 54. fasılda sentetik ve suni dokumaya elverişli maddeler, 55. fasılda sentetik ve suni devamsız lifler olarak yer almaktadır. Tarife cetvelinin 56. fasılda keçe ve dokunmamış mensucat, 58. fasılda özel dokunmuş mensucat, 59. fasılda emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış ve lamine edilmiş dokumaya elverişli maddelerden mensucat, ham post ve kürkler.
Petrol: Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve yağlama müstahzarları.

Kimya:İnorganik kimyasallar, organik kimyasallar, eczacılık ürünleri olarak aşılar ve antiserumlar, gübreler, boyalar ve pigmentler, sanayide hammadde olarak kullanılan koku veren maddeler, albüminoid maddeler, değişikliğe uğramış nişasta esaslı ürünler, tutkallar, enzimler, muhtelif kimyasal ürünler.

Plastik ve kauçuk: Plastik ve mamulleri ile kauçuk ve kauçuktan eşya.

Makine ve elektronik: Hemen hemen tüm makine ve elektrikli cihazlar.

Taşıt: Demiryolu ve tramvay hatlarına ait taşıtlar, hava ve deniz taşıtları, eşya taşımaya mahsus araçlardan damperler, kurtarıcı, vinç, itfaiye gibi özel amaçlı taşıtlar, motorlu taşıtların aksam ve parçaları traktör ve kamyonet şasi ve parçaları.

Sektörler itibari ile fasıl bazında yapılan düzenlemelerde, KKDF uygulamasına devam edilen alanlar tarife alt pozisyon numaraları itibari ile belirlenmiş bulunuyor. KKDF'nin %6 oranında kesinti uygulaması devam ettirilen alanların net olarak belirlenmesi ve eşyanın doğru olarak gümrük sınıflandırmasına tabi tutulması ticari hayatta büyük önem taşıyor. 

Zaten ithalatında ödeme şekli ne olursa olsun KKDF uygulanmayan durumlar da vardı. Ki bunlara devam olunmaktadır. Örneğin; Türk Parası'nın Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın 7'nci maddesi uyarınca, İstanbul Altın Borsası'nda işlem görmek üzere belirlenen özelliklere sahip işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali, KKDF'ye konu edilmiyor. Söz konusu eşyanın kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatında KKDF Uygulanmıyor.

Sorun çıkacak alanları Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Abdullah Özgür makalesinde aksam ve parça olarak belirtiyor. Gerçekten de, bu alanda tarife kaymalarının mümkün olabileceği anlaşılabiliyor. Gümrük Kanunu'ndaki esaslara göre para cezası uygulanmasına maruz kalmamak için KKDF mevzuatını tarife tatbikatı açısından doğru yorumlamak gerekiyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar