Kızılderili şef
Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım
Geçen hafta da bahsettiğimiz gibi tüm dünyada faizlerin son dönemde artış eğilimine girmiş olması dikkat çekilecek en önemli konulardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Bu bağlamda ABD hazine bono ve tahvillerinin getirisindeki artışın da hızlı olduğunu belirtmeliyiz.
Bunun yanında hisse senetlerinde ve Euro/dolar paritesindeki gördüğümüz olumlu tepkiyle birlikte "çevresel" Avrupa ülkesi tahvil ve bono faizleri spreadlerinin daraldığını ifade etmiştik. Fakat burada son derece ilginç bulduğumuz bir detay olan Euro/CHF paritesinin diğer piyasalarda gördüğümüz risk iştahı artışına iştirak etmemesini de aktarmıştık. Dikkate alınması gereken bir işaret olan Euro/CHF'nin 1,30'un altına gerilediğini görüyoruz ki bu ilerde karşılaşabileceğimiz riskler ile problemlerin bir öncü göstergesi olabilir.
Yurtiçinde ise Merkez Bankası Başkanı Başkan Yardımcısı Erdem Başcı'nın haftasonu gerçekleştirdiği sunum konuşulacak diye düşünüyoruz. Sayın Başcı'nın haftasonu yapılan Türkiye Ekonomi Kurulu'nda altını çizdiği konulardan bir tanesinin artan cari açık ve finansal istikrar olması dikkat çekiciydi. Perşembe günü yapılacak olan TCMB para politikası kurulu toplantısı öncesinde Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, faiz indirimi ve zorunlu karşılık oranının artırılmasını içeren senaryonun baz senaryoları haline gelebileceğini söylemişti. Bu anlamda Perşembe günü TCMB'nin faiz indirimi yapması beklentisi arttırdıysa da bu haftaki toplantıda politika faizlerinin değiştirlmeyeceğini tahmin ediyoruz.
Geçen hafta İMKB'deki satış baskısı da dikkat çekiciydi. Bu satışla birlikte yurtiçi ve yurtdışından birçok soru geldi. Herkes aynı konuyu merak ediyordu: Yurtdışı iyi iken biz de niye satış var? Gerçekten de Türkiye'ye has, olumsuz ayrıştıracak ekonomik veya başka net bizce görünürde yoktu. Tabii bazı açıklamalar gündeme gelmeye başladı. Bu açıklamalara göre sıcak paraya vergi düşünmesi piyasayı rahatsız etmiş. Başka bir yoruma göre ise gecelik faizlerin çok düşük seviyelere gelmesi ile bazı yabancı yatırımcıların ülkeden çıkmış olması. Dünya borsalarından iyi yönde yaklaşık iki senedir olumlu ayrışan İMKB'nin (2009 ve 2010 yıllarının en iyi performans gösteren dünya borslarından biri) bunun bir miktarını geri vermek gayet doğal karşılanabilir. Zira bu tip piyasa hareketlerinde "temel sebeplerden" ziyade sürü piskolojisi de etken olabiliyor. Belki de aşağıdaki fıkra konuyu daha iyi özetliyordur:
"Sonbaharda, kızılderililer şeflerine kışın soğuk geçip geçmeyeceğini sormuşlar. Herhangi bir fikri olmayan şef, kışın soğuk geçeceğini ve hazırlanmak için odun toplamaları gerektiğini söylemiş. İyi bir önder olan şef, en yakın telefon kulubesine gittikten sonra Ulusal Hava Durumu Servisi'ni arayıp sormuş:
- Kış soğuk mu geçecek?
Telefondaki adam:
- Evet, bu kış epey soğuk olacak.
Şef, köye geri dönüp odun toplama işini hızlandırmış. Bir hafta sonra, şef tekrar Ulusal Hava Durumu Servisi'ni aramış:
- Kış çok mu soğuk geçecek?
Telefondaki adam:
- Evet, bu kış gerçekten oldukça soğuk olacak.
Böylelikle şef geri dönüp adamlarına bulabildikleri bütün odun parçacıklarını dahi toplamalarını söylemiş.
Bir hafta sonra, şef tekrar Ulusal Hava Durumu Servisi'ni aramış:
- Bu kışın çok soğuk geçeceğine kesinlikle emin misiniz?
Telefondaki adam:
Kesinlikle, kızılderililer deli gibi odun topluyor."