Kıymetlilerden altın, direnci kırarak ayrıştı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya, 1270 dolar/ons direncinin kırılacağı beklentisiyle başlayan altın, Salı günü Almanya’nın tüketici güvenine dair zayıf rakamlarla 1235 dolar/ons’a kadar gevşeyerek yatırımcılarını korkuttu. Perşembe günü bu kez, rüzgâr altından yana esti ve sarı maden yukarı yönde keskin bir hamle yaparak 1265 dolar/ons’u aştı. Euro/dolar paritesinden de destek alan altın son gün1272.68 dolar/ons’a ulaşırken, kapanışta 1269.20 dolar/ons’ta dengelenerek haftayı yüzde 1.2 kazançla kapattı. Diğer kıymetli ve temel metallerde ise topyekûn kayıp yaşandı. 

Altın, Pazartesi gününe 1252 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Salı günü 1250 dolar/ons üzerinde tutunan ancak yukarı hamlesi net olmayan altın için Avrupalı yatırımcılar satış kararı verince, parite ile birlikte sert şekilde geri çekildi. Salı günü, bölgenin güçlü ülkesi Almanya’dan açıklanan ve tüketicilerin ekonomiye güvenlerinin ölçüldüğü ZEW endeksi beklentilerin altında kaldı. Bölge parası gevşemeye devam ederek pariteyi 1.3517 seviyesine çekerken, altın’da satışlar 1236 dolar/ons’a kadar devam etti. Hafta ortasında altın, yalnızca 8 dolarlık dar bantta işlem gördü. Perşembe sabah seansında haftanın en düşük seviyesi olan 1231.30 dolar/ons’u kaydetse de bu seviyeden yüzünü yukarı döndü. Özelde Almanya’nın ve genelde Euro Bölgesinin Ocak ayı imalat sektörü rakamları güçlü açıklandı. Euro/dolar paritesinin sert şekilde yükselmesinden güç alan altın 1250 dolar/ons’a uzandı. Yukarı uzanan grafikte teknik alımlar devreye girerken, piyasalarda Hindistan’ın vergi mevzuatına dair doğrulanmamış haberler yayınlandı. Hindistan meclisinde altın’daki çok yüksek ithalat vergileri, dünyanın bir numaralı tüketicisi olan ülke vatandaşları ve kuyumcular arasında ciddi tepkilere neden olduğundan, hükümetin vergilerde en azından bir kısmını kaldırabileceğine dair haberleri duyan yatırımcılar altına dahil oldu. Diğer yandan altın hisselerinde de alım gözlendi. ABD piyasalarına geçildiğinde ülkeden açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin altında kalırken, yatırımcılar Çin’in moral bozucu imalat rakamlarından etkilenerek satışa yöneldiler. Bir kısım kağıt oyuncusunu karşılayan altın, Cuma günü ralliye devam ederek son 2 ayın en iyi fiyatı olan 1272.68 dolar/ons’a ulaştı. Bu seviyeden biraz gevşeyen altın haftalık seansı 1269.20 dolar/ons’tan bitirerek yüzde 1.2 kazandırdı. Euro, dolar karşısında 1.3740 pariteye kadar yükselerek yüzde 0.7 değer kazandı. Diğer kıymetli madenler ise ayı piyasasına maruz kalarak haftayı kırmızıda kapattılar.  Gümüş yüzde 1.82, platin yüzde 1.94 ve paladyum yüzde 1.70 değer kaybına uğradı. Temel metaller geçen haftaki kazancını geri verirken, ham petrolde Nymex yüzde 2.68 değerlendi. Wall Street’de Dow Jones yüzde 3.64 kayba uğradı.

Hafta içinde Çin’den gelen kötü haberler yatırımcıların endişelenmesine yol açarken, küresel bazda devam edecek endişelerle altın yükselişini sürdürebilir. Grafikler de yükselişi desteklese de yatırımcılar Çarşamba günü, FED Açık Piyasa Komitesi toplantısının akabinde gerçekleşebilecek kar satışlarına karşın gardlarını almalılar. Komitenin teşvik desteğini çekmesi bekleniyor. Altın ilk iki işlem gününde yükselişine devam edebilir ancak toplantının öncesinde beklentinin satın alınmasıyla 1300 dolar/ons’un kıyısından geri dönebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018