Kıymetliler zararda
Geçtiğimiz hafta, hızla elini güçlendiren dolar karşısında altın, kritik destek seviyesi 1180 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Altın, bu seviyeden sıyrılmayı yine başarsa da, haftalık bazda yüzde 1.3 dolayında kayba uğradı. Diğer kıymetlilerle birlikte, emtia piyasasının baş aktörlerinden ham petrolde yüzde 2-3 arasına erozyon yaşandı.
Altın geçtiğimiz haftaya 1205.70 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. İlk gün piyasaların kapalı olması altında satış hareketini biraz geciktirmiş oldu. Salı günü Avrupa ve ABD piyasalarında yatırımcıların altından çıkmalarından dolayı kademeli olarak fiyat bandı geri çekilen maden, 1185 dolar/ons'ta soluklandı. Hafta ortasında Alman hükümet yetkilisinden yapılan açıklamaya göre, Yunanistan ile devam eden görüşmelerde az da olsa bir ilerleme kaydedildi. Yunanistan’ın yanında Çin ekonomisinde de devam eden yavaşlama, küresel ekonomik dengeler üzerinde karşıdan esen rüzgar etkisi yaparken altın ise korunmaya çalışıyor. Perşembe günü ABD’den kritik işsizlik başvuruları açıklandı. 272K beklentiye karşılık 282K olarak kaydedilen rakamlar piyasalar üzerinde ani etkiye neden oldu. Altın bir anda 1180 dolar/ons’a kadar satış yese de aynı hızda toparlanarak 1190 dolar/ons’a uzandı. Haftayı bu seviyeden kapatan altın yüzde 1.3 değer kaybetti. Gümüş yüzde 2.9, platin yüzde 3.49 ve paladyum yüzde 1.2 oranında kayba uğradı.
Hafta içinde Asya kaplanı Çin, 60 ülkenin üye olduğu yeni bir uluslararası fonun duyurusunu yaptı. Bu büyük fonun 16 milyar USD’ye ulaşması bekleniyor ve Yeni İpek yolu olarak bilinen bölgenin karşısında, altın madeni projeleri geliştirilmesine olanak sağlayacak. Bu haberin altın üzerindeki yansımalarını önümüzdeki günlerde görebiliriz. Diğer yanda son zamanlarda ABD’den açıklanan veriler, ülkenin ekonomik aktivitesinin ilk çeyrekten sonra artığını gösterse de resmin geneli biraz daha muğlak ve bu nedenle Fed’in faiz artırımı için daha fazla kanıta ihtiyacı olabilir. Bu hafta içinde altın 1220 dolar/ons'u kapanış bazında aşmaya çalışacak.