Kıymetli madenlerin tamamı kan kaybetti

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

Geçtiğimiz haftaya, 1588 dolar/ons seviyesinden giriş yapan ve 1600 dolar/ons'a kadar yükselen altın, Bernanke ve Merkel'den gelen negatif beyanatlar sonrası zayıflayarak 1567.30 dolar/ons'a kadar geriledi ve haftanın en düşük seviyesini gördü. Ancak; Orta Doğu'daki gerginlik nedeniyle yükselen ham petrol fiyatları, emtia ve altın fiyatlarındaki düşüşü sınırlayarak, yatırımcı kayıplarının büyümesini engelledi. Geçen haftanın son işlem fiyatını 1582.80 dolar/ons'dan gerçekleştiren sarı maden, grubu kıymetli madenleri de peşine takarak haftalık bazda, %0.44 değer kaybederken, euro/dolar paritesindeki düşüş devam etti.

Haftaya 1.588 dolar/ons seviyesinden başlayan altın, 1.2176'ya kadar geri çekilen parite baskısıyla gevşerken ABD'den açıklanan ve beklentilerin tersine düşüş yaşayan perakende satışları verisinin ardından, parite ile birlikte ''U,, dönüşü yaparak, kayıplarını fazlasıyla yerine koydu. Salı günü altın, haftanın en iyi fiyatı olan 1599.30 dolar/ons'a kadar yükselirken, Bernanke'nin konuşması öncesi satışa döndü ve 1571.80 dolar/ons'a kadar düşerken, konuşmanın ardından tekrar toparlandı. Euro/dolar paritesi ilk etapta, dolar lehine fiyatlanarak 1.2189 seviyesine kadar gerilese de, yönünü sert bir şekilde yukarıya çevirdi. Bernanke, ABD ekonomisindeki belirsizliğin önemli oranda arttığını, ülke ekonomisinin ancak çamura saplanması halinde devreye girmeye hazır olduklarını belirtti.  FED'in karamsar beyanatını, teşvik için açık kapı bıraktığı yönünde algılayan piyasalar, yön değiştirirken, küresel hisse senedi piyasaları ve ham petrol fiyatları yükselişe geçti. Çarşamba günü, Almanya başbakanı Merkel'in bir raporunda; Euro Bölgesi'nin geleceğine dair endişelerin yükseldiğini belirtmesi yatırımcıları, altın ve euroda tekrar satışa yönlendirdi. Sarı maden, 1567.60 dolar/ons'a kadar düşüş yaşadı. Perşembe günü, ham petrol fiyatları, Orta Doğu'daki gerilimin arz problemlerine neden olacağı korkularıyla ralli yaparken, altın ve diğer emtialar da bu rüzgarla alım yönünde desteklenerek, yükselişe geçti. Diğer taraftan; ABD'de teknoloji firmalarının yüksek gelir açıklamaları ve yatırımcılarda ki teşvik beklentisi, ülkenin zayıf ekonomik verilerinin önüne geçerek hisse senedi piyasasının yükselmesini sağladı. ABD piyasalarının açılışına kadar yükseliş yönünde hareket eden altın, ABD piyasaları ile birlikte dalgalanmaya başladı.

Özellikle; pariteyi aşağıya çeken, ABD'nin 2008'den bu yana, en yüksek seviyede açıklanan Haziran konut başlangıçları verisi ve sonrası gelen veriler, altında dalgalanmaya neden oldu. 1591.60 dolar/ons'a kadar yükselen altın 1580 dolar/ons'a kadar geriledi. Son gün, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar piyasalarda dalgalanmaya sebep oldu. Yunanistan'ın ihraç ettiği ve garanti verdiği tahvillerin artık ECB'nin para politikası operasyonlarında kullanılmayacağını ve 25 Temmuz itibariyle bu tahvillerin teminat olarak alınmayacağını bildirdi. Euro/dolar paritesi açıklamaların ardından 1.2130 seviyesine kadar geri çekilirken altında aşağı yönlü baskı oluştu. Seans sonuna doğru tekrar toparlanan altın, 1582.80 dolar/ons'la haftayı bitirerek yüzde 0.44 değer kaybederken, dolar 1.2157 parite ile yüzde 0.7 kazandırdı. Kıymetli madenlerin tamamı değer kaybederken, ham petrol fiyatları, ABD Enerji Departmanınca açıklanan stok raporundaki erime, Suriye ve Iran arasındaki gerilimle ile %5'in üstünde yükselerek 8 haftanın zirvesini kaydetti. ABD ve Avrupa borsalarının da yükseldiği geçen hafta, 10 yıl vadeli hazine kağıtlarına olan ilgi dikkat çekiciydi.

Geçen hafta; 1600 dolar/ons' un üstünde tutunamayan altına en büyük destek, Orta Doğu'da yükselen tansiyon ve  yukarı yönde tetiklediği ham petrol fiyatlarından geldi. Zayıflayan büyüme, kan kaybeden euro ve geleceğe yönelik belirsizlikler sarmalında yön bulmakta zorlanan altın, bu hafta da dalgalı bir grafik çizerek, parite baskısını, ham petrol fiyatlarındaki tırmanışla kırmaya çalışacak. Altının, 1600 dolar/ons'un üstünde tutunmayı sağlayacak güce sahip olmadığını söyleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018