Kıymetli madenlerde yıl sonu öncesi ilk soluklanma

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin uzun vadeli hazine bonolarından ve Japon Yeni'nden çıkan yatırımcıların dolar ve temel metallere yönelmesi, salı günü yatırımcısına yeni bir rekor zevki daha tattıran altın ve gümüşde kar satışlarını kaçınılmaz kıldı. Dolar, euro karşısında haftalık bazda yüzde 1.4, temel metaller ise alüminyum hariç ortalama yüzde 2 değer kazanırken, altın % 1.9, gümüş % 2.17, platin % 2.6, paladyum % 4.17 değer kaybederken ham petrol fiyatları, son iki yılın en yüksek seviyelerinden gelen satışlarla geçen hafta, yüzde 1.8 varan kayıplar yaşadı.

Yeni haftaya 1413.dolar/ons seviyelerinden giriş yapan altın, dolarla birlikte aynı yönde hareket ederek yükseldi. Salı günü dolardan ayrışan altın, gümüşü de yanına alarak yeni bir tarihi seviyeye ulaştı. 1.34 seviyelerine ulaşan parite desteği ile altın, ABD piyasalarında 1431.30 dolar/ons, gümüş ise 30.71 dolar/ons'la yeni bir rekora imza attı. Ancak; Japon Yeni ve uzun vadeli ABD hazine bonolarından çıkan yatırımcıların dolar ve temel metallere yönelmesi ile başlayan süreç, ABD Başkanı Obama'nın vergi indiriminin uzatılması konusunda anlaşmaya varmasıyla desteklenmesi, altın ve grubu emtialarda kar satışlarını da beraberinde getirdi. Altın 1400, gümüş 29 dolar/ons'un altına gerilerken, ham petrol fiyatlarında da gevşemeler yaşandı. Çarşamba günü, Asya'lı ve ABD'li yatırımcıların satışlarıyla karşılaşan altın, haftanın en düşük seviyesi olan 1371.58 dolar/ons'a kadar gevşerken, stoklarındaki ciddi düşüşe rağmen ham petrol fiyatları, future piyasalardan gelen satışlarla 87 dolar/varil seviyelerine kadar çekildi. Perşembe günü ABD'den açıklanan ve beklentilerden iyi gelen haftalık işsizlik başvuruları verisi doları, euro karşısında, haftanın en değerli seviyesi olan 1.3165 pariteye taşısa da bu kısa süreli oldu. Son işlem gününde piyasalar, Almanya başbakanı Merkel, EFSF fonunun büyütülmesi ya da ortak bono ihracı konularına, borçlu ülkelerin daha fazla sırtta taşımaması adına, kati surette karşı çıkarken, euronun baskı altında kalması kaçınılmazdı. Geçen Cuma ABD'den gelen dış ticaret açığı, 1 senenin en düşük rakamı olarak açıklanırken, Michigan Üniversitesinin aralık ayı için tüketici güvenini yansıtan endeks kalemlerindeki artış altına sert satışlar getirse de, seans sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla birlikte bir miktar toparlanarak haftayı 1386.62 dolar/ons'tan kapattı. Altın, önceki haftaya göre yüzde 1.92 oranında gerilerken, gümüş yüzde 2.17, paladyum yüzde 4.17 ve platin yüzde 2.8 oranında değer kaybetti. Nymex türü ham petrol fiyatı, yüzde 1.82 düşüşle 87.79 dolar/varil seviyelerine gerilerken yatırımcı, euro karşısında yüzde 1.40 oranında değerlenen dolarla kazandı. ABD'nin düşüşe geçen uzun vadeli hazine bonoları, ABD borsalarını da yükseliş yönünde etkilerken S&P, 2008'de Lehman Brother'ın iflasından bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydetti.

Yıl sonuna yaklaşırken altın, yatırımcıların kar realizasyonları ile düzeltmeler yaşasa da, ABD'de yaşanan parasal genişleme ile Avrupa'daki borç yükü ve yatırımcının göz ardı etmediği jeopolitik riskler, yukarı yönlü trendi destekliyor. Altında 1360 dolar/ons'u destek, 1400 dolar/ons'u direnç seviyesi olarak görürken, euro/dolar paritesinde 1.30'u destek, 1.3420'yi direnç seviyesi olarak görüyoruz.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018