Kıymetli madenler daha kıymetli
Kıymetli madenlerin coşkulu haftası geride kaldı. Geçen hafta; Avrupa'daki sorunlu ülkelerin borçlanma maliyetine ilişkin piyasada dolaşan dedikodular ve Fed'in parasal genişlemeye yönelik söylemlerine odaklanan piyasalara, beklentileri doğrultusunda gelen sinyal, pariteyi euronun lehine %1.48 yükseltirken altın, son 4.5 ayın en yüksek seviyesini 1675 dolar/ons'la test ederek haftalık bazda %3.37 değer kazandı. Kıymetli madenlerin coştuğu geçen haftanın diğer gözde yatırım aracı,10 yıl vadeli hazine bonoları oldu.
Geçen haftaya, 1615 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, piyasaların sakin havasına kapılarak yataya yakın bir grafik çizdi. Salı günü, Avrupa Merkez Bankası'nın, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerini yakın zamanda düşürmek üzere harekete geçeceğine dair söylemler, euro/dolar paritesini 1.2340 seviyesinden hızla 1.2480 seviyesine taşırken, paritenin takibcisi altına alımları da beraberinde getirerek, 1640 dolar/ons'a yükseltti. Kıymetli maden, temel metal ve ham petrol fiyatlarının birlikte yükseldiği salı günü, hisse senetleri satıcılı bir grafik çizdi. Çarşamba günü yatırımcılar, geç saatte açıklanacak Fed Açık Piyasa Komite tutanaklarına odaklanarak hacimsiz işlemler gerçekleştirdi. FED, süregelen büyümenin olmaması durumunda, gevşek para politikasının yakın olduğunu belirterek, altın yatırımcılarını sevindirdi. Altın, akşam saatlerinde yükseliş yönünde ivme kazanarak 1656 dolar/ons'a ulaşırken parite, 1.5 ay sonra ilk defa, 1.25'in üstüne çıktı. Çin'in de, parasal genişlemeye sıcak bakması, Asya'lı yatırımcıların da alım sürecine katılımını sağlayarak, boğa piyasasının Perşembe gününe sarkmasına neden oldu. Sarı maden, ABD ve Avrupa'dan açıklanan ekonomik verilerin desteğinde yükselişini sürdürdü. Özellikle; ABD'den gelen PMI endeksi, Euro Bölgesi ve Çin'e göre daha iyi olmasına rağmen, son 3 yılın en düşük seviyesinde gelerek, imalat sanayi de zayıf büyümeyi işaret etmesi euro ve altına olan alımları destekledi. Diğer taraftan; ABD'nin kritik işsizlik başvuru rakamlarındaki artış, ülkenin istihdam piyasasının durgunluğuna işaret ederken, Avrupa Bölgesi'nden açıklanan tüketici güven endeksindeki düşüş, yatırımcıların resesyon endişelerini körükleyerek altını, son 4.5 ayın en yüksek seviyesi olan, 1674.43 dolar/ons'a taşıdı. Parite ise euronun lehine 1.2587'yi kaydetti. Bu seviyelerin ardından piyasalarda, kar satışları öne çıktı. Cuma günü piyasalarda yukarı yönlü ivmenin kar satışları ile gevşediği, sonrasında tekrar toparlandığı gözlendi. İran ve Suriye krizi ile yükselen ham petrol fiyatları, perşembe ve cuma günleri, öne çıkan küresel yavaşlama endişeleri ile düşüşe geçerken, haftanın son günü itibariyle altın, 1660-1675 dolar/ons bandındaki seyrini, 1670.60 dolar/ons ile sonlandırdı. Paritenin, 1.2512'lik son işlem fiyatıyla %1.48'lik yükselişine karşılık altın, ons'da 55 dolar artışla haftalık bazda, %3.37'lik yükseliş kaydetti. Düşük fiyat seviyesi ile yatırımcıların dikkatini çeken gümüş haftalık bazda %9.69, platin %5.02, paladyum %7.28 değerlendi. Temel metallerinde yükseldiği geçen hafta yatırımcılar, emtia piyasası ile coşarken, 10 yıl vadeli hazine bonoları, bu coşkuya eşlik etti. Risk iştahının azalmasıyla hisse senedi piyasasından çıkış yapan yatırımcılar, keyifsiz havanın sürmesinde etkili oldu.
Geçtiğimiz hafta yatırımcıların, ABD Merkez Bankası'nın ya da Çin hükümetinin yeni bir parasal genişleme programı açıklayacağına kendilerini fazla kaptırması, kıymetli maden ve temel metal fiyatlarında kayda değer yükselişlere neden oldu. Avrupa'nın borçlu ülkelerindeki en ufak bir kırılganlık ya da, ABD'den açıklanan kötüye gidiş haberi, teşvik paketini biraz daha yaklaştırırken, bunun küresel piyasalar için kurtuluş olacağına kendini inandıran yatırımcıları alım yönünde hareketlendirmeye devam edecektir. Bu nedenle altın, yukarı yönlü trendi bu haftaya da taşımak isteyecektir. 1.700 dolar/ons psikolojik direnç seviyesi, kısa zamanda destek seviyesine dönüşebilir.