Kıyamet sonrası yaşamın bedeli adam başı 5 bin euro

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

30 bin euroya sığınak; bin euroya üç aylık gıda; bin 560 euroya felaket sonrası yaşama eğitimi; 73 euroya zombileri öldürecek 500 kurşunluk paket... Kıyamet sonrası ayakta kalmayı başardıysanız, malzeme ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için adam başına ortalama 5 bin euro harcamanız gerekiyor. 21 Aralık 2012'de dünyanın sonu geleceğine dair söylentiler bir endüstri halini aldı. Bu söylentilere en fazla inananlar ise ABD'liler.

Uzmanlar, 21 Aralık 2012 tarihinin, Maya takviminde bir döngünün sona erişi ve başka bir döngünün başlangıcına işaret ettiğini, bunun kıyamet şeklinde anlaşılmasının yanlış olduğunu belirtiyorlar. Fakat yine de dünyanın sonu geleceğine dair söylentiler yeni bir endüstrinin oluşmasına yol açmış durumda.

Mayıs ayında Ipsos araştırma şirketi tarafından 24 ülkede gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasına göre, sorgulanan kişilerin yüzde 14'ü 21 aralık 2012'de dünyanın sonunun geldiğine inandıklarını dile getiriyorlar. Dünyanın sonunun geldiğine inanan yüzde 14'ün en büyük bölümünü yüzde 22 ile ABD'liler oluşturuyor.

Bu tablo karşısında pazar da boş durmuyor ve kendini dünyanın sonuna hazırlıyor. Piyasada şimdiden müşteri bulan bu ürünler oldukça çeşitli, ama hiç de ucuz değil.
Kıyamet sonrası ayakta kalmayı başardıysanız, malzeme ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için adam başına ortalama 5 bin euro harcamanız gerekiyor. Kıyamet sonrası ayakta kalmanın sırlarını verecek eğitim için bin 500 euro ve nükleer patlamalardan koruyacak nitelikte bir sığınak için en azından 20 bin euroya ihtiyacınız var.

En büyük satış internette

Bu yeni endüstriden en fazla payı internet siteleri üzerinden satış yapan markaların aldığını söylemek yanlış olmaz. Bu markaların kimler olduğuna baktığınızda ise karşınıza dış mekan malzemeleri satan profesyoneller çıkıyor.

Fransız Capital dergisi bu yeni sanayinin oyuncularına yer veriyor.

Örneğin Fransız markası La Rose des Vents 2010 yılında kıyamet gününe odaklanan Nanterra adında bir marka geliştirmiş. Hayatta kalma ve kıyamet çözümleri sunan Nanterra, bugün şirketin toplam cirosunun dörtte birini gerçekleştiriyor. Şirket geçtiğimiz Nisan ayında ise Alys Diffusion adı ile ikinci bir "kıyamet" şirketi daha kurmuş. Alys Diffusion yaklaşık 30 mağazaya kıyamet çözümlerine yönelik ürün tedarik ediyor. Bunun yanı sıra, hayatta kalma eğitimlerinin verildiği stajlar da düzenleniyor.

Bir diğer örnek ise ABD'de yaşayan bir Fransız girişimci. Kıyamet çözümlerine yönelik ürünlerin satıldığı Vol West isimli blog tam 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş.
Daha ilginç bir örnek ise Fransa'nın güneyinde yer alan ve felaketten kurtulacağı ileri sürülen Bugarach'tan toplanmış "sonsuzluk taşlarını" satan iki girişimci.

2012bugarach.com isimli sitede, bu taşların bir gramı 1.50 eurodan satılıyor.

Koleksiyonun en değerli parçası ise 2 bin 925 eurodan satışa sunulan Bugarach kayası!

Kıyamet tasarımları

Kıyamet çözümleri olarak satışa sunulan ürünler aslında daha çok birer oyuncağı andırıyor. Fakat bu ürünlerin alıcısı bir hayli fazla. Yaratıcılıkta sınır tanımayan kıyamet tasarımcılarının ürünlerine yakından bakalım:

. Sığınak: Toprağın iki metre altına yerleştirilen bu sığınağın fiyatı 30 bin euro. Pahalı bulursanız, alternatifi de var: İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan sığınakları bin euroya satın alabilirsiniz. Ama toprağın altına sizin yerleştirmeniz gerekecek.

. Kıyamet sonrası yaşama kılavuzu: James Wesley Rawles tarafından kaleme alınan bu kitap ABD'de 50 bin adet satarak best-seller oldu. Kitapta, kıyamet sonrası yaşayabilmek için 3 binin üzerinde tavsiye yer alıyor.

. Zombi kurşunu: ABD'li Hornady firması tarafından üretilen Z-Max kurşunları gerçek silah ile kullanılıyor. 73 euroya satılan 500 kurşunluk paketlerin hedefi zombileri yere sermek.

. 10 yıl dayanan gıda: ABD'li Emergency Food tarafından üretilen kapsül gıdaların üç ay yetecek boyuttaki paketlerinin fiyatı bin 15 euro. Domatesli çorba ve körili tavuk seçeneklerinin bulunduğu gıdalar en az 10 yıl dayanıklı. Bir ay yetecek miktardaki paketlerin fiyatı 289 euro. Bir yıllık gıda ihtiyacını garanti altına almak isteyenler içinse 3 bin 490 euroluk paketler mevcut.

. Hayatta kalma eğitimi: Survie-urbaine.com isimli site 2009 yılından bu yana hayatta kalma eğitimleri veriyor. Zihinsel mücadele, ilk yardım, şehir gerillası, ateş etme, felaketle başa çıkma gibi farklı başlıklar altında verilen ve altı haftasonu süren eğitimin fiyatı bin 560 euro.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar