Kitaplı haftalar...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

 

Türkiye Yayıncılar ve Yayıncılar Meslek birlikleri "Gümüşsuyu Mahallesi İnönü Caddesi Opera Palas Apt. No: 55 Kat: 2, Taksim" adresindeki yeni yerlerine taşınmalarını ofiste verdikleri bir kokteylle kutladılar. Türkiye'nin Odak Ülke olduğu Londra ve ardından İzmir kitap fuarları seyahatleri öncesinde bir araya gelen yayıncılar, yeni mekânlarındaki keyifli sohbetlerinde sektörü konuştular. Tabii dedikodular da eksik olmadı: Orhan Pamuk hangi yayınevine gidecek, Ayşe Kulin ne yapıyor, Ahmet Altan ne kadar sattı, Yaşar Kemal transfer olabilir mi? gibi sorulara çeşitli yanıtlar geldi. Gerçekler, çok kısa bir süre sonra, önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacaktır... 
Pekin Kitap Fuarı'nda da Onur Konuğu olacak Türkiye'nin katıldığı uluslararası fuarların sayısı 10'u buldu. Bu fuarlara yayıncıların bireysel katılımları da giderek önem kazanmaya başladı. Yayıncı birlikleri standında, o çatı altında kolektif katılımın yanında telif satışına yönelik hazırlıklarla yayıncıların kendi standlarını açmaları, sektörü daha da güçlendirecektir diye düşünüyorum.
Yayıncılar Birliği kokteylinde TÜYAP'la işbirliği yaptıkları İzmir Kitap Fuarı da konuşuldu. Birçok yayıncı, yıllardır fuara baharı İzmir'de kitapla karşılamanın coşkusuyla katılıyor. 
20 Nisan'da açılacak fuarda 9 gün süresince söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle yaklaşık 100 toplantı gerçekleştirilecek. Bu seneki Onur Konuğu ise Ahmet Cemal.
İzmir Kitap Fuarı 18. yılına büyüyerek giriyor. Bu yıl ilk kez açılacak olan 3 nolu salonda eğitim ve kaynak kitaplarla sınavlara hazırlık yayınları yer alacak.
Önümüzdeki haftaların en önemli etkinliklerinden birisi, kitap şenlikleri, imza günleri, okuma etkinlikleri ile kitabevlerinde, okullarda, sokaklarda, tüm dünyada coşkuyla kutlanan 23 Nisan Dünya Kitap Günü. Ülkemizde, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 23 Nisan gününü içine alan hafta, "Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası" olarak kabul edildi. Çocukların bayramı 23 Nisan, son yıllarda kitapla da kutlanınca, bayram sevinci ikiye katlanmaya başladı.
Tüm dünyada pek çok uluslararası kuruluş ve UNESCO tarafından "Dünya Kitap Günü" olarak ilan edilen 23 Nisan aynı zamanda, Cervantes, Shakespeare, Nabokov gibi birçok ünlü yazarın doğum ya da ölüm günü.
Bu kutlamanın amacı, kitabın ve okuma alışkanlığının önemini dünya çapında vurgulamak, okumayı özendirmek; yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek; kitabın kültür alışverişini sağlayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştiren niteliğiyle dünya barışına hizmet etmek.
23 Nisan öncesindeki haftaya yayılan kutlamalar öncelikle okullarda ve kütüphanelerde yapılan etkinliklerle başlıyor. Öğrencilere kitap okuma sevgisini aşılayan, onların kitaplarla, yazarlarla, kitabevleri ve kütüphanelerle tanışmasını sağlayan etkinlikler yapılıyor. Kitap okumayı teşvik amaçlı posterler, kitap ayraçları dağıtılıyor. Yazarlarla tanışma toplantıları ve okuma günleri düzenleniyor. Okuma sevgisi ile ilgili yarışmalar düzenleniyor...
Evet, baharla birlikte kitaplı haftaların içerisindeyiz. Nasıl diyeyim, 7'den 77'ye hep kitaplı kalalım...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar