Kitap okumuyoruz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yayınevleri, değişik şehirlerde düzenlenen kitap fuarlarına katılarak, halka ve özellikle gençlere yeni yayınlanan kitapları tanıtmaya, kitaba ilgiyi artırmaya çalışıyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Türk insanının kitap okuma alışkanlığı ile ilgili yaptığı araştırmaya göre, (ülke genelinde ve ülke ortalamasında) günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren, cep telefonunun ekranına bakan Türk insanı, kitap okumaya vakit ayıramıyor.

• Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.

Kitap satın almak için kişi başı harcamanın dünya ortalaması 130 sent, Türkiye’de 30 cent dolayında. dünya ortalamasının dörtte biri.

Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi insanlarımızın bilgi birikiminin artmasına, halkımızın özellikle çocuklarımızın daha çok okumasına bağlı.

• Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı.

• Ne var ki Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda.
• Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.

Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58’i) ders kitapları. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 dolayında kültür ve sanat kitabı, 3 bin dolayında dini kitap yayını var.

Her yıl 50 bin farklı başlıkta kitap basılıyor. Şimdilerde elektronik ortamda da kitap yayını var. Yılda 4-5 bin kitap elektronik ortamda yayınlanıyor.

2015 yılında 400 milyon adede yakın bandrollü kitap satıldı.

250 milyonu ders kitabı. 80 milyon nüfuslu ülkemizde yılda 150 milyon adet edebiyat, kültür, sanat, dini kitap satılıyor. Nüfus başı 2 kitaptan az.

Yaklaşık 1.800 yayınevi, 150 dolayında dağıtım kuruluşu ve kitap satan 6 bin kitapevi var. Ülke genelinde kitapevi sayısı yetersiz. Arayanlar kitap satan yerlere zor ulaşabiliyor.

Değişik şehirlerde düzenlenen kitap fuarları, halkın ve özellikle gençlerin kitaplara ilgi duymasını teşvik ediyor.

Kitap fuarları, kitaba ilgi ve talep yaratıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018