Kitap ithalatı ve yatırım teşvik belgeli ithalatta KKDF

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Gümrükler Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlükleri’ne yeni bir talimat gönderdi. Kitap ithalatı ve Yatırım Teşvik Belgeli ithalatlarda KKDF konusunda yapılacak uygulamaya açıklık getirdi.

Biliyorsunuz, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğin 2’nci maddesi uyarınca kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri KKDF kesintisine tabi tutuluyor. Peşin ödeme şekillerine göre yapılan ithalat işlemleri üzerinden ise KKDF alınmıyor.

Aslında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın talimatında; mal mukabili, vadeli akreditif ve kabul kredili ödeme şekillerine göre yapılan kitap ithalatı ile kitap ithalatının finansmanı için kullandırılan kredilerden fon kesintisi yapılmayacağı belirtiliyor.

Ayrıca; Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan vadeli ithalat ve bu belge kapsamında kullandırılan kredilerin fon kesintilerinden muaf tutulacağı da belirtiliyor,

Bu nedenlerden dolayı, uygulamada karşılaşılan sorunları çözmek maksadıyla Gümrükler Genel Müdürlüğü mal mukabili, vadeli akreditif ve kabul kredili ödeme şekillerine göre yapılan kitap ithalatı işlemlerinde ve Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan ithalat işlemlerinde KKDF kesintisi yapılmaması gerektiğini tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri’ne bildirmiş bulunuyor.

Esasen, sanayiciler bu KKDF konusundan oldukça rahatsızlar. Oranı da çok yüksek %6 Bu ithalatın aynı oranda pahalılaşması anlamına geliyor. Gümrük vergilerinin oranlarını uluslararası kurallara göre dizayn eden ülkemiz gümrük vergileri dışında KKDF, damping, gözetim gibi araçları kullanarak ithalatı zorlaştırıyor.

Yerli sanayicinin korunması esas alınıyor ama yerli üretimi olmayan ürünlere de benzer uygulamalar reva görülüyor. Bunun sonucu olarak yurdumuzda imalatı bulunmayan ürünlerin pahalı bir şekilde pazarımıza sunulması gerekiyor. Bundan kim zararlı kim kazançlı çıkıyor sorusunu sormak gerekiyor.

Tam ve serbest rekabet koşulları içinde şirketlerimizin uluslararası alandaki mücadelelerini desteklemek için Türkiye olarak neler yapıyoruz neleri yapmamız gerekir diye çok çalışma yapılıyor ama netice de ortada.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar