Kitap fuarıdır şimdi Bursa'da zaman

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]


Kitap hayaliyle uyur Bursa her gece, / Her şafak onunla uyanır, güler / Gümüş aydınlıkta kitaplar / Derin hülyasıyla okurlarının. / Başındayım sanki bir mucizenin, / Su sesi ve kanat şakırtısından / Kitap fuarıdır şimdi Bursa'da zaman.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ünlü "Bursa'da Zaman" şiirinin birkaç dizesini siz sevgili okurlarımın anlayışına sığınarak "kitap"laştırdım! Tüyap Bursa Fuarcılık A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle 10-18 Mart 2012 tarihleri arasında Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde 10. kez düzenlenen kitap fuarı için, çocukluğumdan beri çok sevdiğim Bursa'dayım birkaç gündür.
Teması "Bursa'yı Yazmak" olarak belirlenen Kitap Fuarı'na ilgi, ilk yılından bu yana çok büyük. Gerek katılan yayınevleri ve sivil toplum kuruluşları, gerekse ziyaretçi sayısındaki artış her sene yükselerek sürüyor. Bu kez 270 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun standları arasında dolaştım. Pazar gününe kadar toplam 76 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 600 yazar okurlarıyla bir araya gelecek.
İlk senesinde 115 yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilen Bursa Kitap Fuarı, benim de tanığı olduğum bu 10 yılda binlerce yazarı, yüzsbinlerce kitapseveri konuk etti ve bünyesine yeni katılan yayınevleri ile vurguladığım gibi gelişmeye devam ediyor. Bu yılki büyüme rakamı, yüzde 30.
Bu rakamların da gösterdiği gibi Bursa, kitap seven, dolayısıyla okuyan bir kent. Bursalı edebiyatçıların, Türk edebiyatında Bursa'yı yazanların sayısı da hayli fazla… Yerel yönetimler ve resmi kurumlar da Bursa üzerine yayınladıkları kitaplarla geniş bir kent kaynakçası oluşturmaya devam ediyorlar.
Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Kocatürk'ün açılış konuşmasında vurguladığı gibi kitaba ilgi, yalnız Bursa'da değil, her yerde artıyor. 2011'de 289 milyon 193 bin 982 adet kitaba bandrol alınmış ve kişi başına kitap sayısı, 6,7'ye ulaşmış.
İçerik danışmanlığını Fahri Aral ve Nedret İşli'nin, tasarım danışmanlığını Sadık Karamustafa'nın yürüttüğü, 10. yıl için hazırlanan bir de sergi var bu seneki fuarda: Bursa'yı Yazmak… Edebiyatımızda Bursa izlerini görebileceğimiz, kent hakkında yazılmış şiirlerden, kitaplardan, romanlar ve gezi notlarından tadımlık örneklerin bulunduğu serginin numaralı olarak basılmış bir kitap-kataloğu da bulunuyor.
Sergide ve kitapta yer alan yazarlar:?İbni Batuta, Evliya Çelebi, Reinhold Lubeneau, Tournefort, Pierre Belon, Charles Texier, Hayrullah Efendi, Pierre Loti, Ahmet Haşim, Falih Rıfkı Atay, Ekrem Reşit Rey, Ahmet Necdet Sözer, İlhan Geçer, Lamii Çelebi, Ahmet Kutsi Tecer, Attilâ İlhan, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Hasan-Âli Yücel, Ömer Bedreddin Uşaklı, Behçet Kemal Çağlar, Abdülbaki Gölpınarlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mümtaz Şükrü Eğilmez, Karacaoğlan, Zeki Müren, Andre Gide, Ahmet Muhip Dıranas, Nâzım Hikmet, Cahit Sıtkı Tarancı, Oktay Rifat, Halit Fahri Ozansoy.
Bu yıl Kasım ayında düzenlenecek olan 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu olan Hollanda, tüm yıla yayılan etkinlikler kapsamında Bursa Kitap Fuarı'na da katılmış. Fuarın Hollanda standında ülkenin edebiyatından Türkçeye çevrilen kitaplar da yer alıyor.
Girişin ücretsiz olduğu fuarı bugün ve yarın 10.00-19.30, kapanış günü olan 18 Mart'ta ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.
Önümüzdeki ay, 17. kez İzmir'de olacak, baharı yine kitap fuarında karşılayacağız. Bu sene 14-22 Nisan tarihleri arasında Kültürpark'ta düzenlenecek fuara 350 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken 150'ye yakın kültür etkinliği gerçekleştirilecek.
Mayıs'ta Diyarbakır'a gidecek, bir kez daha "Yazının Kadim Coğrafyasına Yolculuk" yapacağız. Fuar, üçüncü kez 22-27 Mayıs tarihleri arasında Tüyap Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açacak. 100 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuarda; aralarında söyleşi, panel, şiir dinletilerinin yer aldığı 40 kültür etkinliği düzenlenecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar