Kitabı konuşmaya, yazmaya devam...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

 

Kasım ayı gelince, yıl boyunca işimiz gücümüz kitap olmasına rağmen fark ediyorum ki kitabı hayatımızda her zamankinden daha çok düşünüyor, daha çok konuşmaya başlıyoruz... Dünya Kitap'ın, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı nedeniyle hazırlanan özel sayısı tabii ki bizi daha bir tetikliyor... Bu sene 17-25 Kasım 2012 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi - Büyükçekmece'de düzenlenecek olan 31. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılıyor. 200 etkinlik ve yüzlerce yazarın imzası olacak 9 gün boyunca...  Bunların yanısıra yurtdışından 40 ülkeden yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarlar da katılacaklar.
Fuar için hazırladığımız Dünya Kitap, 16 Kasım günü yayınlanacak. Onur Yazarı'nın Gülten Dayıoğlu, ana temanın "Çocukluğum Yurdumdur-Çocuk ve Gençlik Edebiyatı" olarak belirlendiği, Onur Konuğu ülkenin Hollanda olduğu kitap fuarı, birbirinden renkli çocuk etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Fuar süresince Gülten Dayıoğlu'nun katılımıyla çocuk edebiyatı üzerine panel ve söyleşiler düzenlenecek. Geçtiğimiz haftalarda yazmıştım, Tüyap için hazırladığım Onur Yazarı kitabı nedeniyle Gülten Hanım'la 24 Ekim Cumartesi günü, kitabın adını taşıyan "Bir Yaşamış, Bir Yazmış" başlıklı bir söyleşi gerçekleştireceğiz...

Gülten Dayıoğlu'nun yaşamından kesitlerin olduğu "Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu" sergisi, kitapta yer alan fotoğraflarla üç kuşağın okurlarını Gülten Dayıoğlu'nun 50 yıllık yazın hayatına tanıklık etmeye çağırıyor olacak...
Her yıl olduğu gibi bu sene de fuarın ilk 4 günü Uluslararası Salon'da Onur Konuğu ülke yer alacak. Hollanda'dan yayınevlerinin katılımıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında modern Hollanda edebiyatının önemli isimleri fuarın konuğu olacaklar.
Bunlar arasında Kader Abdollah 17 Kasım Cumartesi, Henk Boom 18 Kasım Pazar günü Ahmet Ümit ile birlikte bir söyleşiye katılacaklar. Modern Türkiye'nin kuruluşu üzerinde yaptığı araştırmalarıyla tanınan akademisyen-tarihçi Erik Jan Zürcher 18 Kasım Pazar günü Mete Tunçay, Mehmet Ö. Alkan ve Ahmet Demirel'in katılacakları panelde konuşmacı olarak yer alacak.
Konuk ülke etkinlikleri kapsamında Hollandalı illüstratör Marit Törnqvist dört gün süresince çocuklara yönelik illüstrasyon atölyeleri gerçekleştirecek. İlköğretim yaş grubuna yönelik düzenlenecek olan atölyelere katılım ücretsiz olacak.
Yurtdışından çok sayıda yayınevi fuarın ilk 4 günü 10 nolu salonda yer alacaklar. Bu sene 40 ülkeden yayıncıların katılacağı uluslararası salonda Almanya, Azerbaycan, Hollanda, Hindistan, İngiltere, İran, İtalya, İspanya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan ve Macaristan'dan yayınevleri yer alacak. Ayrıca bağımsız edebiyat topluluğu LAF (Literature Across Frontiers)  bünyesinde 24 ülkeden bağımsız yayıncı, edebiyat topluluğu ve kültür merkezi de bu seneki fuarın yabancı katılımcıları arasında...

Telif Ajansları özel bölümünde ise Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İtalya, Yunanistan, İsrail ve Lübnan'nın önde gelen telif ajansları bulunacak.  Ajanslar da 4 gün süresince yayıncılarla bir araya gelecekler.
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl özellikle çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerini ağırlayacak: Erika Bartos, Korky Paul,  gençlik ve gotik edebiyatın önemli ismi Jasper Kent, farklı kuşakların sevdiği kahraman Red Kit sergisinin küratörü Didier Pasomonik, Hollandalı yazar Joke Van Leewuen fuarın konukları arasındalar.
Modern İspanyolca edebiyatın önemli isimlerinden Javier Sierra, Macaristan'ın önemli yazarlarından Tibor F. Toht fuarın yazar konuklarından. 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl Uluslararası PEN Başkanı John Ralston Saul ve Hapisteki yazarlar Komitesi Direktörü Sara Whyatt'ı da "İfade Özgürlüğü" ile ilgili panele katılmak üzere konuk edecek.
Yani bu sene de etkinlikler çok, burada ancak bir kısmına yer verebildim... Bu demektir ki kitap konuşmaya, yazmaya devam edeceğiz...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar