Kişisel servetler 2013’de yüzde 14.6 arttı
Boston Consulting Group, 2013 itibariyle dünyadaki toplam kişisel servetlerin önceki yıla göre yüzde 14.6 artarak 152 trilyon dolara çıktığını hesapladı.
Kişisel servetler 2012 yılında yüzde 8.7 artış göstermişti.
2013’teki yüksek performans, borsalardaki yükseliş ve gelişmekte olan ülkelerin katkısına bağlandı.
Rapora göre dünya genelinde 2012 yılında 13.7 milyon olan dolar milyonerlerin sayısı 2013’te 16.3 milyona ulaştı.
100 milyon dolar ve üzeri servete sahip olanların toplam parası ise 2012’ye göre yüzde 19.7 artarak 8.4 trilyon dolara çıktı.
Bu süper zenginler dünyadaki paranın yüzde 5.5’ine sahip.
2013 yılında sanayileşmiş batı ülkelerinde bile ekonomideki büyüme yüzde 1-2 dolayında gerçekleşti. Alt gelir grubundakilerin gelirleri artsa, artsa ekonomideki büyüme kadar artar.
Ama bakıyoruz ki üst gelir grubundakilerin kişisel servetleri yüzde 14.6 oranında artmış.
Demek ki üst gelir grubundakilerin kişisel servetlerinin artışının ekonomik büyüme ile ilgisi yok. Ekonomideki büyüme üretimden kaynaklanıyor. Servet büyümesi ise faizden, ranttan etkileniyor.
İşte bunun sonucu olarak da zaten çarpık olan gelir dağılımı giderek çarpık hale geliyor. Geçtiğimiz günlerde her ülkede Thomas Piketty’nin 21.Yüzyıl'da Kapital isimli kitabı bolca tartışıldı.
Thomas Piketty kitabında tarihi süreçte gelir ve servet birikimini inceliyor. Sanayi devriminden bu yana eşitsizliğin nasıl şekillendiğini ortaya koymaya çalışıyor.
Kitapta 18. ve 19. yüzyıllarda Batı Avrupa’da eşitsizliğin çok büyük olduğu anlatılıyor.
Katı sınıfsal yapıya sahip toplumda zengin ailelerin elinde devasa kişisel servetler bulunuyor. Sanayileşmeyle birlikte işçilerin ücretleri yavaş biçimde yükselse de eşitlikten uzak yapı varlığını koruyor.
Ancak 1. Dünya Savaşı, Büyük Buhran ve 2. Dünya Savaşı’nın yarattığı kaos bu yapıyı bozuyor. Yüksek vergiler, enflasyon, iflaslar ve sosyal devlet anlayışının gelişimi, servetlerin ciddi oranda küçülmesine neden oluyor. Gelir ve servetin nispeten eşit şartlarda dağıldığı bir döneme giriliyor. 20. Yüzyıl'ın başında yaşanan şoklar azalınca, ‘servet’ yeniden öne çıkıyor.
Piketty’nin ‘sermaye ve eşitsizlik teorisi’ne göre, sermayenin getiri oranı, ekonominin büyüme oranından daha fazla.
Bunun sonucu olarak servet belirli ellerde toplanıyor ve gelir eşitsizliği artıyor.
Piketty hükümetlerin devreye girip küresel bir servet vergisi getirmesini öneriyor. Böylece artan eşitsizliğin ekonomik ve politik olumsuzluklar yaratmasının önüne geçileceğini düşünüyor.
Boston Consulting Group, Union Swiss ve daha başka kuruluşlar, her yıl kişisel servetlerle ilgili raporlar yayınlardı. Bu yıl Piketty’nin kitabı ile ilgili tartışmalar nedeniyle kişisel servetlerde 2013 yılındaki artış daha fazla ilgi çekti.