Kısa ve uzun vade
Murat BERK - YAPI KREDİ YATIRIM
Geçtiğimiz hafta küresel risk iştahı beklentilerin üzerinde gelen ABD şirket karlarının etkisiyle olumlu seyrine devam etti. Cuma günü açıklanan ABD GSYH rakamı ise beklentilerin altında kalırken, önceki veri de aşağı yönlü revize edildi. Bu gelişme FED faiz artışı fiyatlamasını etkiledi. Veri öncesinde Eylül ve Aralık 2016 için sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 45 olan FED faiz artırım olasılıklarının yüzde 18 ve yüzde 36’ya gerilediğini gördük. ABD faizleri (özellikle verim eğrisinin daha kısa tarafında) geriledi ve dolar değer kaybına uğradı. Bu da gelişmekte olan ülke piyasalarında devam eden olumlu havayı destekledi.
ABD GSYH verisinin detaylarına baktığımızda ise aslında verilerin manşet rakamın düşündürdüğü kadar zayıf olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca, ücretlerde görülen yüzde 2,5’lik artış oldukça dikkat çekici. ABD ekonomisinin şu anki ve ileride göstereceği performansa baktığımızda ise büyümede bir hızlanma emaresi pek yok. Örneğin, Atlanta FED’in GSYH tahmini (GDPNow) Mayıs’taki yüzde 2,9 seviyesinden yüzde 1,8’e geriledi. Daha geniş bir pencereden bakmaya çalısırsak kısa vadede dünyadaki düşük büyüme ortamı faizlerin düşük kalmasına neden olacağından gelişmekte olan ülkeler dahil varlık fiyatları için olumlu algılanıyor. Öte yandan vademizi biraz uzatırsak, rekor seviyede borç oranlarının küresel düşük büyüme ortamında önemli bir sorun yaratmaya başlayabileceğini düşünüyoruz.
İçinde bulunduğumuz konjonktürü şöyle özetleyebiliriz: Piyasaların ekonomik büyümeden ziyade merkez bankalarının ve piyasa faizlerine odaklandığı, bunların da kısa vadede olumlu kalmaya devam edeceğine dair algı ile yükselişin devam ettiği bir ortam. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi merkez bankalarının oyun alanlarının daraldığı bir konjonktürde, düşük büyüme ve yüksek borç oranları nedeniyle maliye politikalarına daha fazla görev düşeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Japonya’da açıklanması beklenen maliye tedbirlerinin de yetersiz gibi algılanma riskinin olduğunu, Abenomics’in önümüzdeki dönem gittikçe daha fazla sorgulanacağını düşünüyoruz.
ABD hisse senedi borsaları tarihi zirvelerindeyken ve volatilite göstergeleri (örneğin Vix) son zamanlardaki en düşük değerindeyken, piyasaların olumsuz haber akışına ve/veya süprizlere daha duyarlı olması beklenir. Bu hafta Amerika’da P&G, AIG, Tesla, Berkshire Hathaway gibi şirketlerin bilançoları açıklanıyor. Ayrıca ABD ISM ve Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi önemli. Yurtiçinde ise Moody’s’in Cuma günkü gözden geçirmesi var. Buradan bir not indirimi çıkma ihtimali bizce düşük. Moody’s’in hiçbir açıklamanın yapmaması ya da “izlemeye devam ediyoruz” açıklaması çok daha olası..