Kısa vadede kâr satışı olabilir

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Mert Ülker / Finansinvest

Global piyasalarda kısa vadeli de olsa bir tepe oluşumu ve geri dönüş emareleri olmasına karşın, İMKB son dönemde daha dirençli kaldı. Ancak ABD'de S&P endeksi tekrar 1120 seviyelerinin üzerine ikna edici şekilde çıkamadıkça borsalarda bir düzeltme sürecine girmiş olduğumuz söylenebilir ve İMKB'nin de bu seneki 55.911 zirvesini kısa vadede kırması zorlaşır. Bu seviyenin üzerinde kapanışlar yapsak dahi (şu anda 56-57 bin aralığına denk gelen) dolar bazlı endekste 37.800 - 38.100 bölgesindeki dirençte takılabileceğimizden, kısa vadede yükselişler kâr realizasyonu amaçlı kullanılabilir.

Bugünkü ABD işsizlik verisinin "orta karar" çıkması piyasalar için en hayırlısı olabilir. Beklenenden yüksek bir pozitif rakam çıkarsa "sıkılaştırma" önlemlerine daha erken gidilebileceği endişeleri öne çıkabilir. Biz 2010'da piyasalarda 2 ila 6 ay arasında sürebilecek bir düzeltme süreci yaşanabileceğini, bazı ülkelerde daha ciddi geri çekilmeler olurken, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı bazı ülkelerin bu süreçte daha az yara alabileceğini düşünüyoruz. Şubat ayında başlayabileceğini (ya da devam edeceğini) sandığımız düzeltme süreci ya yine 2009'dakilere benzer kısa süreli ve sınırlı ölçüde kalarak birkaç ay daha sürebilecek bir toparlanma hareketi ile takip edilecek ve daha uzun sürebilecek düzeltme hareketi sonraki aylara kalacak. Veya düzeltme süreci ilk yarıda tamamlanıp sonra tekrardan yükseliş trendine dönebileceğiz. Burada dünya merkez bankalarının parasal genişleme (quantitative easing) sürecinden ne kadar çabuk geri adım attıkları, Asya ülkelerindeki sıkılaştırma süreci, Fed açıklamalarındaki ton değişikliği, mali sıkılık (harcamaların kısılması ve/veya vergilerin artırılması), çeşitli regülasyon değişiklikleri ve AB'deki sorunlu ülkelerin durumu gibi sinyaller belirleyici olacak.

Türkiye global portföylerde tercih edilen konumunu koruyor. Yılın ilk yarısında İMKB-100'de destek bulabileceğimiz seviyeler 50.000 - 52.000 bölgesi, 47.500 - 49.000 bölgesi ve global risk iştahının daha fazla azalması halinde 45.000 ile 42.500 seviyeleri olarak verilebilir. Ancak faizlerde bir miktar artış yaşanabilecek olsa da dünyadaki faiz seviyesi halen borsaları destekleyecek düzeyde kalacak; ekonomik büyüme ile şirket kârları beklentileri aşabilecek. Türkiye'nin 2010-2011 için F/K vb. piyasa çarpanları da gelişen piyasalar ortalamasının halen %10 kadar altında. Yani hisse senetleri tarihsel ortalamalarına göre biraz primli gibi dursa da diğer ülkelere göre ve faiz seviyesi ile birlikte değerlendirince halen pahalı değil. Biz 6-12 aylık vadede İMKB-100'de 60-65 bin aralığına çıkacağımıza inanıyor ve olası bir düzeltme hareketinin alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017