Kısa Kısa

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şant Manukyan / İŞYATIRIM

20 Ekim itibarı ile S&P 500 şirketlerinden 56 tanesi bilanço açıklamış durumda. Hisse başına kar bazında baktığımızda karın geçen yıla oranla 62.97% arttığını görüyoruz.47 şirket karını arttırırken 7 şirkette ise gerileme var. Analist beklentileri ile karşılaştırdığımızda pozitif sürpriz yani HBK'sı beklentileri aşan 48 şirket var 7 şirket ise beklentileri karşılayamamış. Satışlar bazında baktığımızda ise artış 8.47% seviyesinde kalmış. 42 şirketin satışları artarken 12 şirketin gerilemiş. Analist beklentileri ile karşılaştırıldığında ise 37 şirketin beklenenden daha yüksek satış açıkladığını 19 şirketin ise geride kaldığını görüyoruz. Şimdilik "fena değil" diyebileceğimiz bir bilanço dönemi. Ancak zaten çok kuvvetli bir yükselişten sonra açıklamalar geldiğinden endekslerin yukarı yönde sınırlı tepki vermesini doğal karşılamak gerek.

Bahsedilmesi gereken diğer bir konu ise ABD'de (başka nerede olacaktı ki) patlak veren icra skandalı. Çok kabaca söylemek gerekirse bazı kurumlar icra prosedürünü destekleyecek yeterli kanuni dökümana sahip olmadan evlere el koymuşlar. Ancak şu anda bunu yapma hakkına sahip olduklarını ispatlayamıyorlar. Aynı şekilde bazı önemli yatırımcılar da mortage'a dayalı varlıklarda gereken açıklamaların yapılmadığını öne sürerek bu varlıkların geri alınmasını talep ediyor. Büyük belirsizliklerin olduğu ve uzun vadeli bir sorundan bahsediyoruz. Bu sorun ciddi bir krize dönüşebileceği gibi birkaç çeyrek banka bilançolarını zorladıktan sonra unutulan veya bankaları fazla zorlamayacak şekilde çözülen bir konu olarak akıllarda kalabilir. 

Çin ise uzun süre sonra benchmark faiz oranında 25 baz puan artışa gitti ve faizleri 5.56 seviyesine çekti. Bu hareket emtialarda sert satışlara neden olsa da Çin endekslerinin tepkisiz kaldığını gördük. Emtiaların ise verdiği tepkinin temelinde aşırı şişmiş ve satış için bir gerekce arıyor olmaları. Zira 2002-2007 döneminde Çin faizleri ve CRB emtia endeksi arasındaki ilişkiye bakarsanız her ikisinin de yükseldiğini görebilirsiniz. Şayet ekonomi toparlandığı için faiz arttı ise bunun fiyatlar üzerinde kalıcı bir negatif etkisi olmayacaktır. 2012 seçimleri öncesinde Çin'den çok hızlı faiz arttırımları beklemiyoruz. Ancak ekonomide var olan dengesizlikleri düzeltme adına faiz arttırımları da dahil olmak üzere yapılacak çok şey var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017