Kırmızı kartlar bir puanı getirdi

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Fenerbahçe, şampiyonluk yolundaki rakiplerinin birbiri ardına puan kaybettiği haftada, Elazığspor karşısına "mutlak galibiyet" parolasıyla çıktı. Parolanın "galibiyet" olduğu yerde doğal olarak işaretin de "hücum" olması beklenir ama sarı-lacivertli takımın ne defansta ne de ofansta dişe dokunur bir iş yapamadığı 45 dakikalık periyot izledik. Öyle ki, Türkiye ligini fazla tanımayan bir yabancıyı gelip tribünlere oturtsanız, Elazığspor'u Fenerbahçe, Fenerbahçe'yi de Elazığspor zannedebilirdi. İlk yarı boyunca güçlü rakibinin sahada yapamadığı bütün doğruları eksiksiz gerçekleştirebilen bir Elazığspor vardı. Cuma günü bu maça yönelik fikirlerimizi açıklarken, bordo-beyazlı takımın gerçekleştirdiği transferlere vurgu yapmış ve Yılmaz Vural'ın yoğun oyuncu trafiğinden başarılı bir takım yaratabileceğini ancak henüz erken olduğunu ifade etmiştik. Oysa Elazığspor Fenerbahçe'nin zaaflarından da yararlanarak son derece olgun bir futbol ortaya koydu ve bu başarısının ödülünü de 45 dakikayı 2-0 önde kapatarak aldı. Konuk takımın orta sahaya monte ettiği Mustafa Sarp - Tidiane Sane ikilisi henüz ilk maçları olmasına rağmen Elazığspor'un ihtiyaç duyduğu oyun içi sertliği sağlamayı başardılar. Her iki kanattaki Zeegelaar ve Serdar da dinamik futbollarıyla Fenerbahçe'nin iki beki; Gökhan ve Caner'i adeta yerlerine çivilediler. Buna mukabil sarı-lacivertli takımın defansif anlamda Mehmet Topal'ı yalnız bırakması, hücumda ise Dirk Kuyt'ın kişisel direnişinin ötesine geçememesi büyük sorun yarattı. Genç Salih "topu bilen" bir orta saha oyuncusu olarak etkin görünse de Cristian ile yetki karmaşası içinde takımına katkı sağlayamadı. Zaten kendisine 10 numara rolü biçildiğinden bu yana Cristian Baroni'nin Fenerbahçe'nin en önemli problemlerinden bir tanesi olmaya başlaması yeterince çok şey anlatıyor.
 
İkinci devre başında Aykut Kocaman hem iki değişiklik yaparak (Salih - Semih, Krasic - Mehmet Topuz) hem de formasyonu 4-4-2'ye çevirerek "şoklama" gerçekleştirdi. Bu değişikliklerin maçın 55. dakikasına kadar sarı-lacivertli takıma avantaj sağlayabildiğini söylemek zor. 55'te hakem İlker Meral'in doğru kararlarıyla Elazığspor'dan Zeegelaar'ın, Fenerbahçe'den de Gökhan Gönül'ün kırmızı kartla oyun dışı kalmaları bence maçın kırılma anı oldu. Hatta Fenerbahçe'nin bu kırılma anıyla bir puanı kurtardığını söylemek sanıyorum abartılı bir yorum olmaz. Bu dakikada gelen kırmızı kartlar, saha içinde "büyük takım" ve "küçük takım" mantalitelerinin belirginleşmesine yol açarken, Yılmaz Vural'ın ilerleyen dakikalarda hem Sinan Kaloğlu'nu hem de Mehmet Çakır'ı sahaya sürerek takımına vermek istediği mesaj da havada kaldı. Her iki takımın 10 kişi kalmasından sonra Fenerbahçe yine gol bulmak adına yüklenirken, Elazığspor ise ilk yarıda yaptığı şekliyle rakibini ikinci bölgede karşılamak yerine on sekizine gömülerek adeta kendi ipini çekti.
 
Skoru koruma telaşına düşen Elazığspor'un terk ettiği orta alanda topa sahip olan Fenerbahçe, böylelikle ilk yarıdakinin yarısı kadar bile bir direnişle karşılaşmadan rakip ceza sahası civarına gelebildi. İlk 45 dakikayı göz önüne getirdiğimizde bu durum için "Fenerbahçe'nin arayıp da bulamadığı oyun şekli" diyebiliriz.
 
Nitekim gömülerek direnmeyi seçen konuk takımın maçın uzatma anlarında yediği golle galibiyetten olması da bir nevi "küçük düşünmenin cezası" sayılabilir. Elbette bu beraberlikte Yılmaz Vural'ı kenara ayırmak gerekiyor çünkü tecrübeli teknik adam gerek oyuna müdahaleleri gerekse de kenardaki jest ve mimikleriyle "Perşembe'nin geleceğini" anlamış gibiydi.
 
cemtop22012013_2.jpg
 

18.HAFTANINSEYRİ

 
Soğuk duş
Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısını lider bitiren Galatasaray, ikinci yarının ilk maçında Kasımpaşa ile karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan mücadelenin galibi 2-1'lik skorla ev sahibi Kasımpaşa oldu. Kasımpaşa'nın yeni transferi Senijad İbricic, Galatasaray karşısında yeni takımıyla ilk maçına çıktı. Kasımpaşa'nın gollerini 28. dakikada Senijad Ibricic, 50. dakikada Tabare Viudez atarken, Galatasaray'ın tek golünü 18. dakikada Johan Elmander kaydetti. Bu sonucun ardından Kasımpaşa ligdeki puanını 26'ya yükseltirken, Galatasaray 33 puanda kaldı. 19. haftada Kasımpaşa deplasmanda Karabükspor ile karşılaşırken, Galatasaray derbi maçta sahasında Beşiktaş'a karşı mücadele edecek.
 
Gol sesi çıkmadı
Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Sivaspor ve Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0 beraberlikle sona erdi. İki takımın da temkinli başladığı karşılaşmada, ev sahibi takım daha istekli ve arzulu bir görüntü çizse de geliştirdiği atakları neticelendiremedi. Gaziantepspor ise sakat ve cezalı oyuncuların çokluğundan dolayı maça gençlerden takviyeli 16 kişilik kadroyla çıkabildi. Sivasspor bu sonuçla puanını 23'e, Gaziantepspor ise 21 puana yükseltti. Sivasspor gelecek hafta Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak. Gaziantepspor ise sahasında ligin şampiyonluk iddiası taşıyan takımlarından Fenerbahçe ile karşılaşacak.
 
Mağlubiyetten galibiyete
Spor Toto Süper Lig'in 18. hafta mücadelesinde ligin iki flaş ekibi Bursaspor ile Kayserispor, karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi Bursaspor 2-1 kazanarak haftayı galibiyetle kapatan taraf oldu. Karşılaşmada Bursaspor'a 3 puanı getiren golleri; 26. dakikada Pinto ve 40. dakikada Fernando Belluschi atarken, Kayserispor'un golü 18. dakikada Bobo'dan geldi. Ligin en skorer 2. ismi olan Bobo'nun takımı adına bu sezon kaydettiği 10. gol, sarı-kırmızılı ekibin puan almasına yetmedi. Bu sonucun ardından yeşil-beyazlı ekip puanını 27'ye yükseltirken, Kayserispor 19 puanda kaldı.
 
Antalya'da gol sağanağı
Spor Toto Süper Lig'de üst sıraları yakından ilgilendiren mücadelede Gençlerbirliği deplasmanda Medical Park Antalyaspor'u 5-3 ile geçti. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 2, 4, 28 ve 82. dakikalarda Björn Vleminckx ile 24. dakikada kendi filelerini havalandıran Musa Nizam kaydederken ev sahibi ekibin golleri 8. dakikada Murat Duruer, 39. dakikada Lamine Diarra ve 59. dakikada Isaac Promise'den geldi. Alınan bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 24'e yükseltirken Medical Park Antalyaspor 30 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de 19. hafta mücadelelerinde Medical Park Antalyaspor 27 Ocak'ta Kayserispor ile deplasmanda karşılaşacak. Gençlerbirliği ise 26 Ocak'ta Akhisar'ı evinde ağırlayacak.
 
Karabükspor'dan 3-1'lik tarife
Spor Toto Süper Lig'in 18. haftasında Trabzonspor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nda oynanan mücadelenin galibi 3-1'lik skorla Karabükspor oldu. Karabükspor bu sonuçla Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ardından Trabzonspor'u da deplasmanda 3-1 yenmiş oldu. Trabzonspor'un golünü 9. dakikada Robert Vittek atarken, Karabükspor'un gollerini 3. dakikada Hakan Özmert, 40. dakikada İlhan Parlak, 78. dakikada Ahmet İlhan Özek kaydetti. Bu sonucun ardından Trabzonspor 24 puanda kalırken, Karabükspor puanını 27'ye yükseltti. Gelecek hafta Trabzonspor, Elazığspor deplasmanına giderken, Karabükspor sahasında Kasımpaşa ile karşılaşacak.
 
cemtop22012013.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016