Kimler tüketiyor?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Ekonomide yüzde 11.1 rekor büyümenin 7.0 puanı tüketimden geldi. Milli gelirin yüzde 60’ını hane halkları tüketiyor…

Çok kişi enflasyonun baskısı altında ezilirken, mutfak sepeti giderek küçülürken ülke genelinde tüketim nasıl artıyor?

“Hane halkımızın büyük kısmını maaş, ücret, yevmiye geliri olanlar oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de hane halkının tüketim harcamalarının yüzde 52’sinin kaynağı maaş, ücret ve yevmiye geliri. yüzde 19’a yakını emekli geliri…”

Ne var ki hemen her ülkede olduğu gibi bizde de “gelir dağılımı”nda dengesizlik var.

En aşağı gelir grubundaki 16 milyon kişi toplam milli gelirin yüzde 6.3'ünü paylaşırken, en üst gelir grubundaki 16 milyon kişi milli gelirin nerede ise yarısına, yüzde 46.9’una sahip.

Fakir ve az fakir 32 milyonun milli gelirden aldığı pay yüzde 16.8, en üstteki az ve çok zengin 32 milyonun gelirin yüzde 68.3’ünü paylaşıyor. Orta sınıftaki 16 milyonun payına düşen ise milli gelirin yüzde 15’i.

Alt gelir grubunu oluşturan 32 milyonun tüketim harcamalarındaki payları da düşük. Açık anlatımla tüketimde parayı harcayanlar üst gelir grubundakiler.

Toplam tüketim harcamalarının yüzde 8.9’unu en fakir 16 milyon nüfus yaparken, en zengin 16 milyonun tüketimdeki payları yüzde 37.4 oranında.

Giyim ve ayakkabı tüketiminde alttakilerin payı yüzde 7.9 iken üsttekilerin payı yüzde 40.2 oranında.

Eğlence ve kültür harcamalarında alttakilerin payı yüzde 5.5, üsttekilerin payı yüzde 48.7 oranında.

Maaş, ücret, emekli geliri olan, dar ve sabit gelirliler, gelirlerinin düşüklüğü nedeniyle, enflasyonun gelirlerini aşındırması nedeniyle tabii olarak zorlanıyorlar. Herkesi kendileri gibi sanarak, “Kim bu pahalı konutları, pahalı araçları alıyor, kim bu lokantaları eğlence yerlerini dolduruyor?” diyerek meraklanıyorlar.

“Herkesin tüketilebilir geliri aynı değil. İnsanlar tüketilebilir gelirlerine göre harcama yapıyor. Çoğunluğun tüketilebilir gelirinin az olması tüketimin yapısını etkilemiyor. Sayıları az olsa da yüksek tüketilebilir gelir sahiplerinin harcamaları ekonomiye canlılık getiriyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018