Kimdir bu Pedro Camilo Franco Ulloa?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Yeni sezonda geçmiş yıllardan farklı bir strateji izlemeye hazırlanan Beşiktaş, gerek idari gerekse de sportif anlamda ilginç adımlar atmaya devam ediyor. Futbol direktörlüğüne getirilen Önder Özen’in çalışmaları sonucunda takımın teknik heyetine ilginç isimler katıldı. Teknik direktör Slaven Bilic, yardımcısı Nikola Jurcevic, kondisyoner Miljenko Rak, kaleci antrenörü Jose Sambade ve bireysel performans uzmanı Dolu Arslan. Tüm bu isimlerin ilginç özellikleri ve alanlarında yadsınamayacak potansiyelleri var. Örneğin Jose Sambade kaleci antrenörlüğü hususunda kendi literatürünü ve sistematiğini yaratmış bir çalıştırıcı. Miljenko Rak, Hırvatistan’ın en iyi kondisyonerleri arasında sayılan, zaman zaman tenisçi ve atletlerin de kendisinden faydalandığı bir tecrübe. Euro 2012’de Hırvatistan’ın maç başı koşu mesafesi 112 kilometreyi geçtiyse bunu büyük ölçüde Miljenko Rak’ın çalışmalarına borçlu idiler. Dolu Arslan’ı da Fenerbahçe’deki çalışmalarından gayet iyi hatırlıyoruz. Her ne kadar kamuoyunda “sakatları takımdan ayrı düz koşturan adam” olarak tanınsa da kendisi Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri, Antrenman Bilimi mezunu. Yaklaşık beş yıl sarı-lacivertli kulübe alanında hizmet etti.

Teknik kadroda bu derece kapsamlı bir değişim yaşanırken, elbette takımda da bir kısım değişikliklerin yaşanması bekleniyordu. UEFA’da yaşanan Disiplin Kurulu süreci transfer hamlelerine ve takım planlamasına sekte vursa da bu alanda da çalışmaların hız kesmeden sürdürüldüğünü iyi biliyorum. Bugünkü yazımıza konu olan Pedro Franco (tam adıyla Pedro Camilo Franco Ulloa), Gökhan Töre’den sonra siyah-beyazlıların ikinci transferi. 22 yaşındaki Kolombiyalı stoperin ligimizde bilinirliği olmaması şimdiden bazı dudakların bükülmesine yol açtı ama konuyu araştırdığınızda görüyorsunuz ki, kazın ayağı hiç de öyle değil. Türkçede “milyonerler” anlamına gelen Kolombiya’nın Millonarios takımından yetişen Franco, genç yaşına rağmen takımının kaptanlığına getirilmiş bir isim. Kariyerinde Kolombiya Kupası ve Kolombiya Lig Şampiyonluğu gibi başarılar var. Kolombiya’da alt yaş gruplarında milli formayı da terletmiş. Dünyada U23 milli takımlarının katıldığı en prestijli turnuvalardan biri olan Toulon Turnuvası’nın 2011 organizasyonunda adından en çok söz ettiren oyunculardan biri olmuş. Güney Amerika’yı kapsayan 2011 Genç Milli Takımlar Şampiyonası’nda da en değerli oyuncu seçilmeyi başarmış. Kulübünde simge futbolculardan biri olduğunu Millonarios resmi sitesinde fona yerleştirilen resminden bile anlayabilirsiniz.

Peki, Pedro Franco’nun sahadaki meziyetleri neler? Aslına bakarsanız, genç futbolcu karakter yapısı ve futbol stili itibariyle eskinin sarkık liberolarını andırıyor. Futbolda bundan 30 sene önce önemli orta saha yıldızlarını yaşları kemale erince defanstaki iki stoperin arasında kullanırlar ve hem pas yeteneklerinden hem tecrübelerinden hem de takımın ağabeyi olarak sözlerini dinletmelerinden yaralanırlar, böylece defansı organize etmeyi kolaylaştırırlardı. Pedro Franco, belki yaşıyla değil ama futboluyla sözünü dinletmeyi başaran ve inisiyatif kullanmayı seven bir oyuncu. Günümüz futbolunda atletik yapılı, hamleli ve süratli stoperler öne çıkmaya başladı. Pedro Franco’yu bu kategoriye tam olarak yerleştiremeyiz ancak bu Kolombiyalı genci dünya üzerindeki pek çok stoperden ayıran önemli bir özelliği var: topla oynama kabiliyeti. Örneğin, defans ile orta alan arasında köprü kurmakla görevli ön liberolarınız yoğun baskı gördüklerinde, Pedro Franco topla ileri çıkabilir, bir fazla adam olarak ataklara katılabilir, takımı geriden organize edebilir. Zaten futbolcunun ön libero olarak ikinci bir mevkide de oynayabilmesinden bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. “Ya savunma performansı?” dediğinizi duyar gibiyim. Franco’nun savunma performansı büyük oranda Beşiktaş’ın unutulmaz oyuncularından Ronaldo Guiaro’yu hatırlatıyor. Belki bu futbolcudan çalım yediği forvete yetişip yeniden pozisyon almasını beklemeniz çok gerçekçi olmaz ama sezgileri o kadar kuvvetli ve müdahaleleri o kadar yerinde ki, bilhassa savunmada yerleşik konumda iseniz ne yapıp edip forvetlerin işine bir şekilde taş koyacaktır. Bu analizden nasıl bir çıkarım yapılmalı? Beşiktaş gibi büyük takımların oyunu domine etmeleri ve rakip yarı alanda oynamaları neredeyse bir zorunluluk. Aksi halde taraftarın homurtuları desibel rekoruna yakın derecede rahatsız edici. O halde Franco’nun yanında süratli ve hamleli bir stoperin oynaması şart. Mevcut Beşiktaş kadrosunda ise bu isim Tomas Sivok gibi görünüyor. Tabi bu takdirde yabancı kısıtlamasından hareketle “Sahada nasıl bir on bir olmalı, hangi bölgelere yerli takviyeler yapılmalı?” o da tamamen ayrı bir yazı konusu.

Dünya liglerinden haberler

• Napoli’nin forvet oyuncusu Edinson Cavani, bu yaz başka bir takıma transfer olmasının kolay olmadığını ve hassas bir süreç yaşandığını söyledi. Konfederasyon Kupası’nda gösterdiği performansla kalitesini bir kez daha gösteren Cavani için İtalyan ekibin 63 milyon euro istemesi, golcü oyuncunun olası bir transferini çıkmaza sokmuştu.

• U 20 Dünya Kupası’nda İspanya forması altında şimdiye kadar harika bir performans sergileyen Barcelona’nın genç yıldızı Gerard Deulofeu’ya Valencia talip. Feghouli ve Soldado’nun yaz transfer döneminde takımdan ayrılma ihtimalini göz önünde bulunduran Valencia teknik ekibi, Borussia Dortmund, Sevilla ve Real Sociedad’ın da kiralamak istediği genç yıldız için yarışa dahil oldu.

• Milan tarafından serbest bırakılan emektar oyuncu Ambrosini’nin Fiorentina ile görüştüğü söyleniyor. Massimo Ambrosini’nin temsilcisi, oyuncusunun Fiorentina’ya yakın olduğunu, önümüzdeki hafta bir anlaşmanın olabileceğini belirtti. Ambrosini 17 sezon formasını giydiği Milan ile toplam 489 resmi maça çıktı.

• Monaco, Lyon’da forma giyen Anthony Martial’i 5 milyon euroluk bir bonservis bedeli karşılığında renklerine bağladı. Lyon altyapısında yetişen 17 yaşındaki golcü futbolcu, Monaco ile üç yıllık sözleşme imzaladı. Ligdeki ilk maçına bu yılın ilk aylarında çıkan Martial, Fransa U-18 Milli Takımı’nda da forma giyiyor.

• Jose Mourinho’nun takımın başına gelmesiyle yeni bir yapılanmaya giren Chelsea’de dört futbolcuyla yollar ayrıldı. Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Florent Malouda, Yossi Benayoun, Paulo Ferreira ve Ross Turnbull ile yolların ayrıldığı duyuruldu. Serbest kalan bu isimler için birçok Avrupa ekibinin kısa süre içersinde harekete geçmesi bekleniyor.

• Roma’nın simge ismi Simone Perrotta emeklilik kararı aldığını duyurdu. Profesyonel kariyerine 1995 yılında Reggina’da başlayan İngiliz doğumlu İtalyan oyuncu 2004 yılında Roma’ya gelmiş ve o günden bugüne Roma forması giymişti. 35 yaşındaki futbolcunun kariyerindeki 508 maçta, 54 gol ve 28 asisti bulunuyordu.

 

Türkiye liglerinden haberler

• Fenerbahçe ve Beşiktaş, teknik direktörlerini aynı gün açıkladıktan sonra transfere hız verdi. İki büyüğün hedeflerinde ise ortak bir isim var; Veysel Sarı. Eskişehirspor’da gösterdiği büyük çıkışla Milli Takım’a kadar yükselen Veysel, orta sahada da başarılı bir şekilde performans sergilemesi ve istikrarıyla büyük takımların gözdesi durumuna gelmişti.

• Transfer döneminin en hızlı takımlarından birisi olan ve kadrosuna kaliteli isimleri katan Kasımpaşa’nın Paraguaylı Roque Santa Cruz’u transfer etmek için girişimlere başladığı iddia edildi. Bologna’nın 2 yıllık transfer teklif ettiği deneyimli forvete, Kasımpaşa 3 yıllık bir sözleşme teklif ettiği ve 31 yaşında olan Santa Cruz’un, kariyerinin son transferini yapacak olmasından dolayı Kasımpaşa’ya daha sıcak baktığı belirtildi.

• Trabzonspor’da forvet mevkisinde yaşanan sıkıntı nedeniyle, bonservisi elinde bulunan Eneramo’yla görüşmeler sürüyor. Bordo - mavili yönetimin yabancı kontenjanındaki doluluk nedeniyle Eneramo’dan bir süre beklemesini istediği öğrenildi. Kontenjanın azaltılması sonrasında Eneramo’ya imza attırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

• Fluminense CEO’su Rodrigo Caetano, Fatih Terim’in çok istediği Carlinhos için sarı-kırmızılı takımdan yeni bir teklif beklediklerini dile getirdi. Carlinhos dahil birkaç oyuncuya gelen transfer tekliflerini değerlendiren Fluminense CEO’su, “Oyunculara gelen teklifler takımı olumsuz yönde etkilemiyor. Tam aksine eğer oyuncularınıza teklifler geliyorsa bu sizin kaliteli bir takım olduğunu gösterir” ifadelerini kullandı.

• Çaykur Rizespor basın sözcüsü Aykut Ferah, Fildişi Sahilli defans oyuncusu Ousmane Viera ve Polonyalı kaleci Mariusz Pawelek ile anlaşma imzaladıklarını bildirdi. Geçen sezon Romanya’nın Pandurii takımında forma giyen Ousmane Viera, 32 maçta sahaya çıktı. Bir dönem Konyaspor’da da forma giyen kaleci Pawelek ise geçen sezon Polonya’nın Varşova takımında yer aldı.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayseri Erciyesspor, futbolcu Bilal Aziz Özer ile sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti. 2012-2013 sezonu devre arasında Torku Konyaspor’dan transfer edilen sol kanat oyuncusu mavi-siyahlılarda çıktığı 15 maçta 2 gol attı. 27 yaşındaki futbolcunun Kayseri Erciyesspor ile Mayıs 2014 tarihine kadar sözleşmesi bulunuyordu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016