Kim Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın yerinde olmak ister?...
“… Gelin erken seçimle beraber ekonomiyi de çok etkileyecek olan alınmış ve alınabilecek bazı siyasi karar veya sinyallere bakalım.
- Bunlardan ilki, yaklaşık 2 aydan beri sessizce gündemde tutulan imar affı konusu. Bu, milyonlarca kişiyi ilgilendiren, Hükümetin ifadesiyle 'İmar Barışı' olarak adlandırılan, seçim arifesinde muhalefetin bile sesini çok yükseltemeyeceği bir siyasi hamle. Ciddi bir oy fırsatı!:..
- İmar barışı kadar önemli bir diğer husus da vergi affı veya barışı. AK Parti Hükümeti'nin iktidarı süresince defalarca gündeme getirip uyguladığı ve 2015 yılından bu tarafa biriken sıkıntıları çözmesi bakımından önemli bir konu. Zaten vergi toplanamayan bir dönemde bu düzenleme ihtiyacı kendini gösteriyor.
- Vergi affı veya barışı ile birlikte diğer para cezaları ve bazı önemsiz cezaların gündeme gelmesi de an meselesi.
- Bir başka beklenti ise bedelli askerlik konusu. Bu da hükümetin defalarca cesur bir şekilde uyguladığı bir düzenleme. Burada gelir sağlamaktan daha çok başka faktörler öne çıkıyor.
- Ve muhtemel diğer hamleler!... “.
Bu ifadeler, geçen haftaki yazımızdan alındı. Bir tahminde bulunmuşuz ve demişiz ki seçim arifesinde çok popülist politikalar uygulanacak. Nitekim yazımızın daha mürekkebi kurumadan tahminlerimiz gerçek oldu.
Üstelik çok daha büyük ilavelerle…
Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı ve seçim öncesi vaatlerini sıraladı.
- Anlaşılan vergide yeniden yapılandırma veya gerçek yönüyle vergi affı konusu daha da genişletilmiş olarak geliyor. Gümrük vergileri dahil her türlü vergi, sosyal güvenlik primi, para cezası, vergi cezası, gecikme zammı ve faizi önemli ölçüde affediliyor.
- İmar barışı diye adlandırılan imar affı da İstanbul Boğazı’nda bulunan her türlü taşınmazları, orman vasfını yitirmiş arazileri, köylünün ekip biçtiği hazine arazilerini kapsayacak şekilde genişletilmeye devam ediyor. Bu arada asıl ihtiyaç olan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamındaki turizm tesisleri ile sıkıntılar, bir yandan ilgili Bakanlığın ilgisizliği ve bir yandan da sektördeki oyuncuların düzensizliği nedeniyle henüz kapsama alınmış görünmüyor. Turizmde gerçek hamle bekleniyorsa bu alandaki plan ve projelere uyumsuzlukların da kökten çözümlenmesi gerekiyor.
- Sayısı 600 bin civarında olan kadın erkek kimsesiz yaşlıların 266 lira olan yaşlılık aylığı 500 liraya çıkarılıyor.
- Gerekçesini anlamasak da her iki dini bayramda emeklilere bin lira bayram harçlığı verileceği ve hemen bu bayramda uygulanacağı müjdesi veriliyor.
- 500 bin öğrenci için öğrenci affı yolda geliyor.
…
Meclis kapanmadan daha yenileri gelirse de buna şaşırmamak gerekir.
Bu arada haberlere satır arası yansıyan bir başlık var ki çok önemli.
Kamu borçlanmasında yeniden yapılandırılmaya gidileceği yönündeki bir bilgi. Yani kamu borçlarının vadesi uzatılacak.
Bir kişi veya kurum niçin borcunun vadesini uzatmak ister? Zamanında borcunu ödeyemeyeceğini gördüğü için… Dikkat edin, borçlar erken itfa edilmiyor, yani vadesinde veya vadesinden önce ödenmiyor; tam tersine öteleniyor. Bunun da anlamı şu: kamu borçlarının faizleri yükselecek. Artık bütçelerde faiz yükleri daha fazla olacak. Dolayısıyla faiz lobisi tartışmaları artarak devam edecek, ama faiz de bildiğini okuyacak.
İşte bu gidişatta sıkıntı yaşayan galiba iki kişi var.
Birisi, Hazineden ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Maliye Eski Bakanı Mehmet Şimşek, diğeri ise eski Maliye bürokratı ve son yılların Maliye Bakanı Naci Ağbal...
Siyasetteki kariyerleri itibariyle başarılı kabul edilen iki bakanın içinde bulunduğu durum cidden çok zor. Üstelik, tam da adaylık öncesi bir dönemde bu kararları şekillendirmek gerçekten çok sıkıntılı. Bir yandan iç ve dış çevrelerde olumlu algılanan çok başarılı bir Hazine borç yönetimi ve bir yandan da etkin bir mali disipline imza atan bütçe yönetimi bu haliyle ciddi açmazın eşiğinde.
Üstelik seçim sonrası sonuçlarının irdelenmesiyle ve yaklaşacak yerel yönetim seçimlerinin telaşıyla bu sıkıntılar devam edeceğe benziyor. Dolayısıyla da bu seçim ve en sonunda yerel seçim sonrası Türkiye’yi kemer sıkma politikaları bekliyor!...
Anlaşılan o ki “bu uygulama çok su kaldırır; bu bütçe de çok su koyuverir…”