Kilosu 40 TL'ye et mi? Kilosu 20 TL'ye otomobil mi?
Et üretirsek kilosu 40 TL. Otomobil üretmeyi başarabilirsek kilosu 20 TL.
Şu anda acaba hangisini üretmeye öncelik verelim?
Ali Coşkun’un bu konuda ilginç değerlemeleri var.
Ali Coşkun (1939 Kemaliye) 58 ve 59’uncu hükümetlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevinde bulundu.
Elektrik mühendisidir. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi mezunudur. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde İşletme Ekonomisi dalında master yaptı.
Bursa Merinos Fabrikaları'nda staj yaptıktan sonra, Kayseri Pamuklu Sanayi'de ve Çanakkale Seramik'te çalıştı. Ali Coşkun diyor ki, Atalarımız yüzyıllarca önce ne güzel söylemişler; "Ehemmi Mühimme tercih ediniz” sonraları Batılılar inceleyip, araştırmışlar Pareto Analizi'ni bulmuşlar kısacası yapılacak iş ve denetimde öncelik sırasının belirlenmesi.
Otomotiv sanayisi, ülkelerin gelişmesinde ekonominin kalkınmasında itici bir güçtür, birçok gelişmiş ülkede de yan sanayiyi sürükleyen öncü sanayidir. Kaldı ki otomobil günümüzde lüks olmaktan çıkmış hayatın vazgeçilmez ihtiyaçları arasında yer almıştır. Her gelişen ülkede yerli bir otomobil arzu edilmesi doğaldır ve sanayinin gelişmesinde de ileri bir adımdır.
Gelelim bugünlerde sürüp gitmekte olan et davasına. Et insan hayatında temel beslenme gıdalarının başında gelmekte ve halkımızı yakından ilgilendirmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı son çeyreği kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %26.2 oranında azalarak 297 ton olmuş, yıllık üretim ise bir milyon 149 bin 262 ton olarak gerçekleşmiş.
Tarım, Gıda, Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, et fiyatları, kalitesi arz talep dengesi konusunda şiddetli biçimde mücadele verirken, bir taraftan da yıllar sonra et ithalatı gündeme taşındı. Son açıklamalara göre fiyat belirleme yönünden Et ve Süt Kurumu, 23.30 TL/kg+KDV fiyatla toptan karkas dana eti teslimatına başlıyormuş. Bu durumda halkın büyük ihtiyacı olan kıymanın 32.TL/kg, kuşbaşı ise 34.TL/kg olacağı açıklandı oysa ki kasaplar bu fiyatların geçerli olamayacağını ortaya koydu. Kabul edelim ki ortalama 40 TL/kg olsun. Oysa ki bazı cins etler 45 ila 60 TL arasında satılmakta.
Halk tipi bir otomobil düşünülüyor, varsayalım ki ağırlığı 2000 kg, fiyatı ise rekabet karşısında tahminen 40.000 TL olsun yani kilosu 20 TL'den satılacak.
Halbuki etin kilosu halen 40 ila 60 TL...!
Yerli otomobilin teşvik verilerek destekleneceği de açıklanıyor. Peki yatırımı ve katma değeri ne olacak?
Bu durumda verilecek teşvikli yatırımın ekonomiye sağlayacağı katma değeri halkımızın acil ihtiyaçlarını göz önünde tutarak planlarımızı yapmalıyız. Öncelik sırasının Babayiğitini ete mi, yoksa otomobile mi ayıralım ve acaba ekonomimiz ve halkımız için hangisi elzem?
Son söz; ülke gerçekleri karşısında "ehemmi mühimme" tercih edelim. Sanayi sektöründe deneyimli, sanayi bakanlığı yapmış bir mühendisin değerlemelerini okuyucularıma aktarmak istedim.