Kilitleri kıran kadınlar

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Ne siz yanlış okudunuz, ne de ben yanlış yazdım. Bu sıralar kadınlar kilitleri kırmayı belli ki kafaya koymuşlar.

Bir tarafta KPMG’nin önderliğinde gerçekleştirilen ve benim de izleyici olarak iştirak ettiğim bir etkinlikte Otomotiv Sanayisinde Teknolojide Kilidi Kırmak Lansmanı ile otomotiv sektöründe kadının yeri ele alınırken, diğer yanda Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) kadınların iş yaşantısındaki başarısını desteklemek amacı ile 25 Nisan’da bir etkinliğe hazırlanıyor. KPMG Şirket Ortağı Nesrin Tuncer ile birlikte, Mercedes-Benz Türk firmasından, Betül Çorbacıoğlu Yaprak, Tofaş’dan Demet Dengiz Oral, Türk Traktör’den İlkem Demet Şensoy Yanar, Otokar’dan Ramise Koçak kadının otomotiv sektöründe yer almasının önemine değinirken, Türkiye’de sektördeki kadın oranının gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında azımsanmayacak derecede olduğuna işaret ettiler.

EGİAD’ın düzenleyeceği ‘zincirleri kıracak’ Kadın Zirvesi’nin de içeriği ve ana başlıkları son derece enteresan. “Kadınlar, başarı ve cesaretleriyle örnek olacak ve üreten kadınlar, “İş’te Kadın, İşte Kadın” diyecekler. Bu zirve ile EGİAD, kadınların iş hayatındaki başarısını desteklemeyi amaçlıyor. Etkinlikte bir yandan rol model kadınları kürsüye çıkartmaya hazırlanırken, bir yandan da üniversitelerdeki öğrencilerle buluşarak kadın hareketini gençlere yaymayı hedefliyor.

Geçen ocak ayında tüzük değişikliğine giderek ismini, kadın erkek eşitliği ve cinsiyetsiz bir yaklaşım vurgusuyla Ege Genç İş İnsanları Derneği olarak değiştiren EGİAD, “İş’te Kadın, İşte Kadın” başlığıyla önemli bir zirve hazırlığı yürütüyor. 25 Nisan’da İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) iş birliği ile “Başarı cesaret ister” sloganıyla gerçekleşecek zirveye, kendi alanlarında başarılı olmuş ve fark ortaya koyan kadın girişimciler ve iş kadınları konuk konuşmacı olarak katılacak. Kadın konuşmacılar kendi iş hayatlarındaki başarılarını ve onları bu noktaya getiren hikayelerini katılımcılar ile interaktif bir şekilde paylaşacaklar. Türkiye’nin başarılı iş kadınlarının bir araya geleceği zirvede, üniversite öğrencilerinden çalışan kadınlara, iş hayatının başında olan genç girişimcilerden, üst kademelerde iş hayatlarını sürdüren iş insanlarına kadar geniş bir katılımcı kitlesi bulunacak. Üç ana oturum ile gerçekleşecek zirvede bir hayli renkli ve iddialı isimler yer alıyor. Demirören Haber Ajansı Ege Temsilcisi Elif Demirci İşleğen, İnci Holding CEO’su Neşe Gök, Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin, EGİAD Yönetim Kurulu’nun Girişimcilik ve Melek Yatırımcılıktan Sorumlu Başkan Vekili Alp Avni Yelkenbiçer, Girişimci Kadınlar Grubu Kurucusu Ülkü Hür, TutumluAnne.com Kurucusu Özden Pusat, Tekkredi Kurucusu ve CEO Pelin Anlı Bedirhanoğlu, Ev Tekstili Kurucusu Gül Güler Goncagül, Dikkan Grup İnsan Kaynakları Direktörü Füsun Toros, BSH Ev Aletleri Türkiye’den Burçin Girit, Coca Cola’dan Leyla Deliç. Hepsi de alanında başarılı olmuş iş insanları.
Türkiye'de kadınların sadece yüzde 34'ü istihdama katılıyor. Gençler 35 yaş üzeri nesle göre kadınların iş gücüne ve liderliğine daha çok inanıyor. Erkeklerin yüzde 56’sı, kadınların ise yüzde 45’i 5 yıl içinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin daha da artacağına inanıyor. Toplumumuzun yüzde 75’i kadın ve erkeğin hayatın her alanda eşit olması gerektiğini savunuyor. Ancak kadınların yüzde 58’i toplumda erkeklerle eşit muamele görmediğine inanıyor. Erkeklerin ise yüzde 41’i kadın ve erkeğe eşit davranıldığını düşünüyor. Toplumumuzun yüzde 42’si kadınların eşlerinden izin almadan çalışmamaları gerektiğini söylüyor. Bunu söyleyenlerin yüzde 55’i erkeklerden oluşuyor. Kadınların yüzde 72’si çalışmak için eşlerinden onay almaya gerek olmadığını söylüyor. Erkek iyi kazanıyorsa kadının çalışmasına gerek olmadığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 43. Buna katılmayan kadınların oranı yüzde 79. Kadın iyi kazanıyorsa erkeğin çalışmasına gerek olmadığını düşünen erkeklerin oranı ise yüzde 11.

EGİAD Başkanı Musafa Aslan, zirve ile bu dünyayı bir de kadınların gözünden görmek ve iş dünyasında yer almak isteyen kadınları cesaretlendirmek istediklerine vurgu yapıyor. Pek çok problemin cinsiyet farkından ziyade toplumsal düşünce yapımızdan kaynaklandığını belirten Aslan, “Şu anda EGİAD üyelerimizin yüzde 20’si üreten kadınlardan oluşuyor. Biz 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan 15. dönemde üreten ve girişimci kadın üye sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Oranımızı yüzde 30’lara taşımak gibi kendimize koyduğumuz bir hedefimiz, üyelerimize verdiğimiz bir sözümüz var. Bu topyekün mücadelenin ilk adımı olarak 25 Nisan’da ‘İş’te Kadın, İşte Kadın’ başlığı ile bir zirve düzenliyoruz” dedi.

Aslan “Zirveye katılımcı olarak katılan kadınlar, erkekler ve gençlerde farkındalığın artması, toplumda farkındalığın artması bizim için çok kıymetli. STK ve odalarda da benzer hareketlerin başlaması daha da kıymetli olacaktır. Çalışma grubumuz sabah akşam demeden ilk meşaleyi yakmak adına çok sıkı çalıştılar. Bizi keyifli bir organizasyon bekliyor.”

EGİAD Başkan Vekili Anıl Yüksel ise, son 30 yıl içinde iş dünyasının yaşadığı en büyük devrimin, kadınların yoğun bir biçimde iş yaşamına girmesi olduğuna dikkat çekti.

Kadının yaşamımızdaki yeri kadar iş dünyasındaki yeri de son derece önemli. Kadınların bir yandan işte başarı mücadelesi verirken, diğer yandan evini çeviren anne ve eş olduğu hususunu hatırlıyor, bir kere daha karşılarında saygı ile eğiliyorum. Ve kadınlara hiçbir kilidin dayanamayacağını da itiraf ediyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar